Jump to content

Piwowar TomUso


Recommended Posts

Na początek historia:

Rejestracja na forum:19-10-2010

 

Na początek 3 Brew-kiry Coopersa

#1 Lager

#2 Pszeniczne

#3 Ginger

 

 

Warka numer jeden i dwa rozlane do kegów po pepsi. Poszły w dwa różne weekendy degustowane ze znajomymi.

Może stały dość krótko, ale dzięki KEG to CO2 nabiłem sztucznie.

Bardziej smakował mi Lager chociaż, większa część degustatorów opowiadała się za pszenicznym.

 

tutaj pierwsza warka:

 

http://www.piwo.org/forum/t4060-Nowy-na-forum-%26%238211-pierwsza-warka.html

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

#4 Oktoberfestbier - Piwo Marcowe 12,5? BLG (początek grudnia)

 

* Słód pilzneński 1,3 kg

* Słód monachijski 2,5 kg

* Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

* Chmiel Marynka, granulat, 30 g

* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

drożdże: Saflager S-23

 

Zestaw z CP, słód śrutowany.

 

Przy tej warce przypadkowo odkryłem tzw. szybkiego startera jak uświadomił mi Coder.

Z uwagi na pierwsze doświadczenia z brew-kitami zabierając się do warzenia zrobiłem rehydratacje suchych drożdży. Po fakcie zorientowałem się, że nie dam rady schłodzić brzeczki w okolice 20st, wiec przegotowaną brzeczkę 0,5 L wystudziłem i zadałem do drożdży. Brzeczka przez noc wystawiona na taras ładnie spadła do kilkunastu stopni. Starterek także ładnie przez noc pracował.

Po zadaniu do brzeczki całość ruszyła, gdzieś około po 24h.

 

Rozlane do Kega i kilku butelek 31.12.2010.

 

Dzisiaj pierwsza degustacja z butelki - REWELACJA ! już nagazowane i z pianką.

Link to comment
Share on other sites

#5 India Pale Ale - IPA 14? BLG z CP ześrutowany (warzenie, połowa grudnia 2010)

 

* Słód pilzneński 2 kg

* Słód monachijski 2,3 kg

* Słód karmelowy jasny 0,3 kg

* Chmiel Marynka, granulat, 45 g

* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

 

Safale US 05

 

Z uwagi, że nie znam stylu Pale Ale wybrałem ten zestaw w ciemno. Tak się złożyło, że 6.12.2010 była premiera Belgijskiego Pale Ale ze zwycięskiej receptury Dori. Nie omieszkałem zakupić 3 butelki. Pierwsza od razu zdegustowana (w temp pokojowej). Od razu goryczka i chmiel jak dla mnie zbyt dominująca. Postanowiłem zredukować podane chmiele do 25g.

 

Wlane do Kega i paru butelek 23.12.2010.

 

Degustacja w poniedziałek 3.01.2011 - REWELACJA !

 

Od razu z lodówki do porównania Champion Dori, dobrze schłodzony także Rewelka, goryczka i chmiel już nie dominują jak w ciepłym piwie. To takie moje małe odkrycie.

Link to comment
Share on other sites

#6 Pszeniczne (koniec grudnia 2010)

 

Na początek zakup słodów w ilości około 50kg + własny śrutownik Zelmera.

 

drożdże WB-06

 

Słody:

pilzneński 1,6

pszeniczny 1,5

carahell 0,2

 

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

Oczywiście szybki starterek.

Piwo rozlane dzisiaj do Kega i kilku butelek.

Link to comment
Share on other sites

#7 Oktoberfestbier - Piwo Marcowe - ponownie

 

Skład i zacieranie identyczne jak przy warce #4. Różnica to gęstwa od Codera - Wyeast 2124 Bohemian Lager.

 

Zobaczymy co wyjdzie.

 

Właśnie kończę chmielenie i za chwile na noc na taras.

 

Starter z gęstwy chodzi od wczoraj. Dzisiaj zasiliłem go nową brzeczką + napowietrzacz. Przez noc powinien ładnie popracować.

Link to comment
Share on other sites

#8

 

Belgian (American) Blond Ale (a właściwie coś podobnego z uwagi na brak zalecanych drożdży):

 

-słód pilzneński 4,7 kg

-słód Cara 20 - 0,5 kg

-słód pszeniczny 0,5 kg

- Cukier kandyzowany bursztynowy 0,5kg

 

chmiel Challenger -szyszki 25g

drożdże: US-05 (starter 2-dniowy na gęstwie+napowietrzacz)

 

 

Zacieranie

54°C -10'

62°C - 20'

68°C - 50'

72°C - 30'

78°C

 

Wysładzanie - 3 x 4l

 

 

Czas gotowania - 70 minut

Chmielenie- 25g w 0'

Cukier w 60' do 70'

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

Powiedzmy że to Ale ale na pewno nie Belgian :)

Już mi Coder uświadomił, że piwa belgijskie robią drożdże belgijskie.

 

W moim wypadku na US-05 wyjdzie American Blond Ale :P

 

"krawcowa kraje jak jej materiału staje" ...czy jakoś tak

 

Ale tak szybko pracującej warki to nie miałem.

Drożdże zadałem o 8.00 a po 3 godzinach już "bulkało" co kilkadziesiąt sekund.

Teraz jest to już co kilka :P

 

To dzięki dwudniowemu starterowi z napowietrzaczem + dokarmianie startera nową brzeczką 0,5l co 12h :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#9 Weizenbock

 

słód pszeniczny 4,0 kg

słód pilzneński 2 kg

słód monachijski 1 kg

słód cara hell 0,3 kg

słód cara krystal 0,3 kg

 

palony pszeniczny czekoladowy 0,1 kg - 10 minut przed końcem zacierania

 

Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

42 - 10'

55 - 20'

65 - 45'

72 - 45'

76 - 10' + palony pszeniczny czekoladowy 0,1 kg

 

Chmielenie:

20g goryczkowego Challenger szyszki - 60 minut

 

20g aromatycznego Hallertau Hersbrucker szyszki - 10 minut

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#10 Witbier

 

Słody

 

słód pilzneński 2,5g

słód pszeniczny 1,0 kg

płatki pszenne 0,8 kg

płatki jęczmienne 0,8kg

płatki owsiane 0,4 kg

 

Kleikowanie w osobnym garnku:

w 7-8 litrach wody:

66C - 30min

100C - 5min

 

 

 

Zacier główny

54°C - 40min, po tym czasie dodanie kleiku

64°C - 60min,

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Chmielenie:

20g goryczkowy Challenger - 60 minut

20g aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut

8g kolendry i 70g skórki pomarańczy - 15 minut

7g kolendry i 65g skórki pomarańczy - 5 minut

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

zmierzona gęstość brzeczki 11°Blg

 

Z wydajnością to zależy jak liczyć, jeśli tylko zasyp słodowy to 85 :), a jeśli uwzględnić zasyp płatków ponad 2kg to wydajność spada do 53 ;)

 

36 godzinny starter (2L) z drożdży S-33 (pół saszetki) zadany i czekam na start fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

#11 Bock

 

Słody:

 

słód pilzneński 4kg

słód monachijski 2,0kg

słód Caraamber 0,5kg

słód Carared 0,5kg

 

 

Zacieranie

Słód wsypujemy do 16l wody o temperaturze 63C. Przerwa 10 minut. Nastepnie 1/3 zacieru przenosimy do osobnego naczynia. Podgrzewamy do 72C. Przerwa 15 minut.

(tutaj niestety dekot wróciłem do głównego garnka)

Ponownie pobrane 1/3 zacieru podgrzane do 72 - przerwa 15 minut i dopiero gotowanie - 15 minut.

 

Następnie dekokt zawracamy do głównego zacieru. Ustalamy temperaturę na 72C. Przerwa 90 minut.

 

 

Czas gotowania:

60 minut

 

 

Chmiele:

20g goryczkowy Challenger - 60 minut

20g aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut

 

Drożdże

Drożdże Bohemian Lager

Link to comment
Share on other sites

#12 piwo górnej fermentacji typu REDS

 

Korzystając z 7kg zacieru z warki #11, wysładzałem aż do 2°Blg , dzięki czemu nazbierałem "cienkacza" około 10L 8°Blg , z którego zamierzam zrobić redsa.

 

Gotowanie około 1,5 h

 

Chmielenie.

15 minut oba chmiele z warki #11

 

dodatek: 0,5 L soku malinowego Paola

Blg skoczyło do 12°Blg

 

 

drożdże: US-05 (12 h starter z gęstwy 200 ml)

 

rozlane będzie z glukozą 4g na 0,5l + słodzik - z lidla - Cologran - 1 tabs na 0,5l, ewentualnie kilka butelek bez słodzika dla porównania

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#13 Porter

 

Słody:

 

słód pilzneński 3kg

słód monachijski 3,0kg

słód Caraamber 0,5kg

słód Carared 0,5kg

słód Cara 120EBC 0,5kg

słód czekoladowy jęczmienny 0,15kg

 

Zacieranie:

55 - 10 minut

62 - 50 minut

72 - 60 minut

76 - 10 minut + słód palony

78 - 2 minuty

 

Chmiel:

30g goryczkowy Challenger szyszki - 60 minut

30g aromatyczny angielski szyszki - 10 minut

 

Drożdże Bohemian Lager

 

Ekstrakt: 22°Blg

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

#14 Ciemne piwo miodowe

 

skład identyczny jak w warce #13 brzeczka z wysładzania, około 10L - 8 Blg

 

Chmiel z warki #13

 

Gotowanie - 60 minut

 

Chmielenie - 5 minut

 

Na koniec dodany miód wielokwiatowy 0,9 kg z Lidla. Po dodaniu miodu gęstość nastawna 12°Blg

 

 

Drożdże S-33 (gęstwa z Witbier)

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#15 Pilzner Bohemski

 

Zasyp:

5,5 kg słodu pilznieńskiego

 

Zacieranie

62°C - 60 minut

72°C - 60 minut

 

Chmielenie:

15g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut

15g (szyszki) aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut

 

mech irlandzki (uwodniony 30minut) 10 minut przed końcem - 7 g.

 

Drożdże: 36h starter 2L - gęstwa Bohemian Lager

 

Brzeczka nastawna: 12°Blg , 27 litrów, wydajność 62%

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

to już prawie 4 miesiące od ostatniej warki.

 

Piwniczka już prawie pusta - ostatki Koźlaka i Pszenicznego.

 

Pora na:

 

#16 Kolsch

 

Zasyp:

4,5 kg słodu pilznieńskiego

1,0 kg słodu pszenicznego

 

Zacieranie

42°C - 10 minut

52°C - 10 minut

64°C - 45 minut

72°C - 15 minut

 

Chmielenie:

30g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut

10g (szyszki) aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 15 minut

10g (szyszki) aromatyczny angielski fuggles - 15 minut

 

mech irlandzki 10 minut przed końcem - 6 g (niestety zapomniałem uwodnić).

 

Drożdże: 36h starter 2L - S33 (pół saszetki)

 

Brzeczka nastawna: 12°Blg , 26 litrów, wydajność 60 %

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

#17 Alt Bier

 

Zasyp:

2 kg słodu pilznieńskiego

3,0 kg słodu monachijskiego typ I

0,15 kg Cararoma

0,05 kg czekoladowy

 

Zacieranie

52°C - 30 minut

62°C - 30 minut

72°C - 45 minut

 

Chmielenie:

27g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut

20g (szyszki) aromatyczny angielski fuggles - 10 minut

 

Drożdże: gęstwa S33 z poprzedniej warki, około 200 ml

 

Brzeczka nastawna: 12°Blg , 27 litrów, wydajność 67 %

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

#18 Piwo Miodowe ciemne

 

Słody:

 

słód pilzneński 2kg

słód monachijski 1,4kg

słód Cara Amber 0,5kg

słód Cara Abbey 0,5kg

słód Cara EBC 0,5kg

 

 

Zacieranie:

52 - 10 minut

62 - 45 minut

72 - 45 minut

78 - 2 minuty

 

Chmiel:

12g goryczkowy Magnum szyszki - 60 minut

20g aromatyczny angielski FUGGLES szyszki - 10 minut

1L miodu wielokwiatowego - 10 minut przed końcem gotowania

 

 

Drożdże S-33 (gęstwa 200ml)

 

Wybicie: 28 L

Ekstrakt: 12,5°Blg

Wydajność zacierania liczona z miodem: 75

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

#19 Irish Red Ale - 12 BLG

 

- Słód pilzneński 2 kg

- Słód monachijski 2,30 kg

- Słód karmelowy jasny carared 0,5 kg

- Słód karmelowy ciemny caraamber 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

20 minut w 52°C

40 minut w 66°C

30 minut w 72°C

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut

- Chmiel aromatyczny Perle, szyszki 30 g - 10 minut

 

Drożdże:

 

Safale S-04

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#20 Piwo marcowe ciemne

 

- Słód pilzneński 2 kg

- Słód monachijski 2 kg

- Słód karmelowy jasny cararoma 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

 

30 minut w 62°C

60 minut w 72°C

5 minut w 78°C

 

Chmielenie:

- Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 30 g - 70 minut

- Chmiel aromatyczny, szyszki 30 g - 15 minut

 

Drożdże:

Saflager W34/70

 

 

nastaw 25L - 10 BLG

Edited by tomuso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam, czy aby wszystko w porządku z zapiskami? Cararoma to jeden z ciemniejszych słodów karmelowych, a marcowe 10 blg to już chyba trochę za mało do stylu

 

Faktycznie jest ciemniejsze, ale akurat taki karmelowy miałem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.