tomuso Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Na początek historia: Rejestracja na forum:19-10-2010 Na początek 3 Brew-kiry Coopersa #1 Lager #2 Pszeniczne #3 Ginger Warka numer jeden i dwa rozlane do kegów po pepsi. Poszły w dwa różne weekendy degustowane ze znajomymi. Może stały dość krótko, ale dzięki KEG to CO2 nabiłem sztucznie. Bardziej smakował mi Lager chociaż, większa część degustatorów opowiadała się za pszenicznym. tutaj pierwsza warka: http://www.piwo.org/forum/t4060-Nowy-na-forum-%26%238211-pierwsza-warka.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 #4 Oktoberfestbier - Piwo Marcowe 12,5? BLG (początek grudnia) * Słód pilzneński 1,3 kg * Słód monachijski 2,5 kg * Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg * Chmiel Marynka, granulat, 30 g * Chmiel Lubelski, granulat, 15 g drożdże: Saflager S-23 Zestaw z CP, słód śrutowany. Przy tej warce przypadkowo odkryłem tzw. szybkiego startera jak uświadomił mi Coder. Z uwagi na pierwsze doświadczenia z brew-kitami zabierając się do warzenia zrobiłem rehydratacje suchych drożdży. Po fakcie zorientowałem się, że nie dam rady schłodzić brzeczki w okolice 20st, wiec przegotowaną brzeczkę 0,5 L wystudziłem i zadałem do drożdży. Brzeczka przez noc wystawiona na taras ładnie spadła do kilkunastu stopni. Starterek także ładnie przez noc pracował. Po zadaniu do brzeczki całość ruszyła, gdzieś około po 24h. Rozlane do Kega i kilku butelek 31.12.2010. Dzisiaj pierwsza degustacja z butelki - REWELACJA ! już nagazowane i z pianką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 #5 India Pale Ale - IPA 14? BLG z CP ześrutowany (warzenie, połowa grudnia 2010) * Słód pilzneński 2 kg * Słód monachijski 2,3 kg * Słód karmelowy jasny 0,3 kg * Chmiel Marynka, granulat, 45 g * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g Safale US 05 Z uwagi, że nie znam stylu Pale Ale wybrałem ten zestaw w ciemno. Tak się złożyło, że 6.12.2010 była premiera Belgijskiego Pale Ale ze zwycięskiej receptury Dori. Nie omieszkałem zakupić 3 butelki. Pierwsza od razu zdegustowana (w temp pokojowej). Od razu goryczka i chmiel jak dla mnie zbyt dominująca. Postanowiłem zredukować podane chmiele do 25g. Wlane do Kega i paru butelek 23.12.2010. Degustacja w poniedziałek 3.01.2011 - REWELACJA ! Od razu z lodówki do porównania Champion Dori, dobrze schłodzony także Rewelka, goryczka i chmiel już nie dominują jak w ciepłym piwie. To takie moje małe odkrycie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 #6 Pszeniczne (koniec grudnia 2010) Na początek zakup słodów w ilości około 50kg + własny śrutownik Zelmera. drożdże WB-06 Słody: pilzneński 1,6 pszeniczny 1,5 carahell 0,2 - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Oczywiście szybki starterek. Piwo rozlane dzisiaj do Kega i kilku butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 #7 Oktoberfestbier - Piwo Marcowe - ponownie Skład i zacieranie identyczne jak przy warce #4. Różnica to gęstwa od Codera - Wyeast 2124 Bohemian Lager. Zobaczymy co wyjdzie. Właśnie kończę chmielenie i za chwile na noc na taras. Starter z gęstwy chodzi od wczoraj. Dzisiaj zasiliłem go nową brzeczką + napowietrzacz. Przez noc powinien ładnie popracować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 7, 2011 Author Share Posted January 7, 2011 Od siódmej warki postanowiłem zbierać młóto po wysładzaniu w celu nieodpłatnego przekazywania koledze. Ma własny staw i będzie dokarmiał ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 7, 2011 Author Share Posted January 7, 2011 (edited) #8 Belgian (American) Blond Ale (a właściwie coś podobnego z uwagi na brak zalecanych drożdży): -słód pilzneński 4,7 kg -słód Cara 20 - 0,5 kg -słód pszeniczny 0,5 kg - Cukier kandyzowany bursztynowy 0,5kg chmiel Challenger -szyszki 25g drożdże: US-05 (starter 2-dniowy na gęstwie+napowietrzacz) Zacieranie 54°C -10' 62°C - 20' 68°C - 50' 72°C - 30' 78°C Wysładzanie - 3 x 4l Czas gotowania - 70 minut Chmielenie- 25g w 0' Cukier w 60' do 70' Edited January 19, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Powiedzmy że to Ale ale na pewno nie Belgian Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 Powiedzmy że to Ale ale na pewno nie Belgian Już mi Coder uświadomił, że piwa belgijskie robią drożdże belgijskie. W moim wypadku na US-05 wyjdzie American Blond Ale "krawcowa kraje jak jej materiału staje" ...czy jakoś tak Ale tak szybko pracującej warki to nie miałem. Drożdże zadałem o 8.00 a po 3 godzinach już "bulkało" co kilkadziesiąt sekund. Teraz jest to już co kilka To dzięki dwudniowemu starterowi z napowietrzaczem + dokarmianie startera nową brzeczką 0,5l co 12h Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 18, 2011 Author Share Posted January 18, 2011 (edited) #9 Weizenbock słód pszeniczny 4,0 kg słód pilzneński 2 kg słód monachijski 1 kg słód cara hell 0,3 kg słód cara krystal 0,3 kg palony pszeniczny czekoladowy 0,1 kg - 10 minut przed końcem zacierania Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 Zacieranie: 42 - 10' 55 - 20' 65 - 45' 72 - 45' 76 - 10' + palony pszeniczny czekoladowy 0,1 kg Chmielenie: 20g goryczkowego Challenger szyszki - 60 minut 20g aromatycznego Hallertau Hersbrucker szyszki - 10 minut Edited January 19, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 Ekstraktywność - zmierzone 16,5°Blg Objętość brzeczki nastawnej - 28 L Zasyp - 7,6 kg Wydajność - około 64 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 5, 2011 Author Share Posted February 5, 2011 (edited) #10 Witbier Słody słód pilzneński 2,5g słód pszeniczny 1,0 kg płatki pszenne 0,8 kg płatki jęczmienne 0,8kg płatki owsiane 0,4 kg Kleikowanie w osobnym garnku: w 7-8 litrach wody: 66C - 30min 100C - 5min Zacier główny 54°C - 40min, po tym czasie dodanie kleiku 64°C - 60min, 72°C - 30min 78°C - 5min Chmielenie: 20g goryczkowy Challenger - 60 minut 20g aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut 8g kolendry i 70g skórki pomarańczy - 15 minut 7g kolendry i 65g skórki pomarańczy - 5 minut Edited February 5, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 zmierzona gęstość brzeczki 11°Blg Z wydajnością to zależy jak liczyć, jeśli tylko zasyp słodowy to 85 , a jeśli uwzględnić zasyp płatków ponad 2kg to wydajność spada do 53 36 godzinny starter (2L) z drożdży S-33 (pół saszetki) zadany i czekam na start fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 #11 Bock Słody: słód pilzneński 4kg słód monachijski 2,0kg słód Caraamber 0,5kg słód Carared 0,5kg Zacieranie Słód wsypujemy do 16l wody o temperaturze 63C. Przerwa 10 minut. Nastepnie 1/3 zacieru przenosimy do osobnego naczynia. Podgrzewamy do 72C. Przerwa 15 minut. (tutaj niestety dekot wróciłem do głównego garnka) Ponownie pobrane 1/3 zacieru podgrzane do 72 - przerwa 15 minut i dopiero gotowanie - 15 minut. Następnie dekokt zawracamy do głównego zacieru. Ustalamy temperaturę na 72C. Przerwa 90 minut. Czas gotowania: 60 minut Chmiele: 20g goryczkowy Challenger - 60 minut 20g aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut Drożdże Drożdże Bohemian Lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 (edited) #12 piwo górnej fermentacji typu REDS Korzystając z 7kg zacieru z warki #11, wysładzałem aż do 2°Blg , dzięki czemu nazbierałem "cienkacza" około 10L 8°Blg , z którego zamierzam zrobić redsa. Gotowanie około 1,5 h Chmielenie. 15 minut oba chmiele z warki #11 dodatek: 0,5 L soku malinowego Paola Blg skoczyło do 12°Blg drożdże: US-05 (12 h starter z gęstwy 200 ml) rozlane będzie z glukozą 4g na 0,5l + słodzik - z lidla - Cologran - 1 tabs na 0,5l, ewentualnie kilka butelek bez słodzika dla porównania Edited February 13, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 (edited) #13 Porter Słody: słód pilzneński 3kg słód monachijski 3,0kg słód Caraamber 0,5kg słód Carared 0,5kg słód Cara 120EBC 0,5kg słód czekoladowy jęczmienny 0,15kg Zacieranie: 55 - 10 minut 62 - 50 minut 72 - 60 minut 76 - 10 minut + słód palony 78 - 2 minuty Chmiel: 30g goryczkowy Challenger szyszki - 60 minut 30g aromatyczny angielski szyszki - 10 minut Drożdże Bohemian Lager Ekstrakt: 22°Blg Edited February 28, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 (edited) #14 Ciemne piwo miodowe skład identyczny jak w warce #13 brzeczka z wysładzania, około 10L - 8 Blg Chmiel z warki #13 Gotowanie - 60 minut Chmielenie - 5 minut Na koniec dodany miód wielokwiatowy 0,9 kg z Lidla. Po dodaniu miodu gęstość nastawna 12°Blg Drożdże S-33 (gęstwa z Witbier) Edited February 28, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 (edited) #15 Pilzner Bohemski Zasyp: 5,5 kg słodu pilznieńskiego Zacieranie 62°C - 60 minut 72°C - 60 minut Chmielenie: 15g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut 15g (szyszki) aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 10 minut mech irlandzki (uwodniony 30minut) 10 minut przed końcem - 7 g. Drożdże: 36h starter 2L - gęstwa Bohemian Lager Brzeczka nastawna: 12°Blg , 27 litrów, wydajność 62% Edited March 29, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted July 10, 2011 Author Share Posted July 10, 2011 (edited) to już prawie 4 miesiące od ostatniej warki. Piwniczka już prawie pusta - ostatki Koźlaka i Pszenicznego. Pora na: #16 Kolsch Zasyp: 4,5 kg słodu pilznieńskiego 1,0 kg słodu pszenicznego Zacieranie 42°C - 10 minut 52°C - 10 minut 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut Chmielenie: 30g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut 10g (szyszki) aromatyczny niemiecki Hallertau Hersbrucker - 15 minut 10g (szyszki) aromatyczny angielski fuggles - 15 minut mech irlandzki 10 minut przed końcem - 6 g (niestety zapomniałem uwodnić). Drożdże: 36h starter 2L - S33 (pół saszetki) Brzeczka nastawna: 12°Blg , 26 litrów, wydajność 60 % Edited July 11, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted July 17, 2011 Author Share Posted July 17, 2011 (edited) #17 Alt Bier Zasyp: 2 kg słodu pilznieńskiego 3,0 kg słodu monachijskiego typ I 0,15 kg Cararoma 0,05 kg czekoladowy Zacieranie 52°C - 30 minut 62°C - 30 minut 72°C - 45 minut Chmielenie: 27g (szyszki) goryczkowy Challenger - 60 minut 20g (szyszki) aromatyczny angielski fuggles - 10 minut Drożdże: gęstwa S33 z poprzedniej warki, około 200 ml Brzeczka nastawna: 12°Blg , 27 litrów, wydajność 67 % Edited July 18, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted July 24, 2011 Author Share Posted July 24, 2011 (edited) #18 Piwo Miodowe ciemne Słody: słód pilzneński 2kg słód monachijski 1,4kg słód Cara Amber 0,5kg słód Cara Abbey 0,5kg słód Cara EBC 0,5kg Zacieranie: 52 - 10 minut 62 - 45 minut 72 - 45 minut 78 - 2 minuty Chmiel: 12g goryczkowy Magnum szyszki - 60 minut 20g aromatyczny angielski FUGGLES szyszki - 10 minut 1L miodu wielokwiatowego - 10 minut przed końcem gotowania Drożdże S-33 (gęstwa 200ml) Wybicie: 28 L Ekstrakt: 12,5°Blg Wydajność zacierania liczona z miodem: 75 Edited July 25, 2011 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted October 29, 2011 Author Share Posted October 29, 2011 #19 Irish Red Ale - 12 BLG - Słód pilzneński 2 kg - Słód monachijski 2,30 kg - Słód karmelowy jasny carared 0,5 kg - Słód karmelowy ciemny caraamber 0,2 kg Zacieranie: 20 minut w 52°C 40 minut w 66°C 30 minut w 72°C Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Perle, szyszki 30 g - 10 minut Drożdże: Safale S-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted December 29, 2011 Author Share Posted December 29, 2011 (edited) #20 Piwo marcowe ciemne - Słód pilzneński 2 kg - Słód monachijski 2 kg - Słód karmelowy jasny cararoma 0,5 kg Zacieranie: 30 minut w 62°C 60 minut w 72°C 5 minut w 78°C Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 30 g - 70 minut - Chmiel aromatyczny, szyszki 30 g - 15 minut Drożdże: Saflager W34/70 nastaw 25L - 10 BLG Edited February 5, 2012 by tomuso Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 Witam, czy aby wszystko w porządku z zapiskami? Cararoma to jeden z ciemniejszych słodów karmelowych, a marcowe 10 blg to już chyba trochę za mało do stylu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted January 8, 2012 Author Share Posted January 8, 2012 Witam, czy aby wszystko w porządku z zapiskami? Cararoma to jeden z ciemniejszych słodów karmelowych, a marcowe 10 blg to już chyba trochę za mało do stylu Faktycznie jest ciemniejsze, ale akurat taki karmelowy miałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now