tomuso Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) #38 Czarny STOUT - Słód pale ale 2,5 kg - Słód monachijski 1,8 kg - Słód karmelowy 0,5 kg 300 EBC - Słód karmelowy caraaroma 350 EBC- 0,6 kg - Palone ziarna jęczmienia 1200 EBC - 0,25 kg - słód czekoladowy 900 EBC - 0,3 kg razem 6 kg słodu Zacieranie: - 67°C - 70 min - 72°C - 15 min Filtracja: 40 min Gotowanie z wrzeniem : 20 minut Chmielenie na wolnym ogniu 60 minut: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 20 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut Drożdże: US-05 (gęstwa z poprzedniej warki) Nastaw 25 litry 15 BLG Fermentacja głośna 1 tydzień - 21-22 C Fermentacja cicha 2 tygodnie - 18-20 C Edytowane 23 Czerwca 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #39 Weizenbocksłód pszeniczny 2,5 kgsłód monachijski 1,0 kgsłód pilzneński 1,0 kgsłód karmelowy 50 - 0,5 kgZacieranie:44 - 10'52 - 20'62 - 45'72 - 45'Chmielenie:30g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut30g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minutDrożdże pszeniczne Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 #40 Bohemski Pilsner jasny słód monachijski 2,0 kgsłód pilzneński 2,0 kgsłód karmelowy Cara Ruby 50 - 0,5 kgZacieranie:52 - 15'62 - 20'72 - 70'Chmielenie:30g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut30g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minutDrożdże płynne Bohemska rapsodia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 #41 Wiedeński Pilsner ciasteczkowy słód wiedeński 1,0 kgsłód pilzneński 2,5 kgsłód karmelowy Biscuit 50 - 0,5 kgZacieranie:62 - 30'72 - 60'Chmielenie:20g goryczkowego Magnum szyszki - 60 minut20g aromatycznego Lubelski szyszki - 10 minutDrożdże płynne Bohemska rapsodia - gęstwa z poprzedniej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się