coder Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Czy używał ktoś tego dodatku do poprawiania piany: http://twojbrowar.pl/prestashop/624-beer-head-improver-100g.html "Oparty na maltodekstrynach, zwiększa treściwość piwa. Użycie: 4-8g na 10 litrów piwa" i ma jakieś uwagi n.t. dawkowania i efektów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 ponownie napiszę bo była już o tym mowa. Kiedyś zaproponowałem coś takiego dokładnie maltodekstrynę , to samo co w TB tylko cenowo nieco inaczej http://allegro.pl/maltodekstryna-1-kg-non-gmo-i1397770945.html oczywiście zostałem zjechany za takie propozycje :rolleyes: osobiście używałem czegoś podobnego - syropu skrobiowego niskoscukrzonego w ilości ok 10% do ciemny piw typu porter bałtycki. Syrop ten (nie mylić z syropem dodawanym przez koncerny do brzeczki) składa się z ok 80% maltodekstryny więc to samo co w TB tylko że w syropie. Zastanówmy się co to są te maltodekstryny ? a no oczywiście stanową ekstrakt niefermentowalny każdej brzeczki. Powstają w temp 72 °C zacierania i dają uczucie pełności piwa. maltodekstryny są słodkawe co w ilości ok 10 % na warkę daje uczucie słodyczy. Koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Watpie zeby to byla tylko maltodekstryna; nie te proporcje. Pewnie glownie bialka... W innym wypadku po dodaniu tej od bnp w ilosci 10% piana wyszlaby nam oknem :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Poza tym Beer Head Improver nie zwieksza treściwości piwa, tylko trwałość piany. Zly opis w sklepie na 90%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Też nie sądzę, żeby maltodekstryny wpływały mocno na pianę. Ten proszek nie jest słodki, ma taki smak jakby suszonych grzybów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ja tam z pianą nigdy nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Też nie sądzę, żeby maltodekstryny wpływały mocno na pianę. Ten proszek nie jest słodki, ma taki smak jakby suszonych grzybów. to po jaką cholerę przedłużasz dekstrynującą ? piwa z wysokim ekstraktem końcowym lepiej się pienią, prawda ? Oparty na maltodekstrynach, zwiększa treściwość piwa. Użycie: 4-8g na 10 litrów piwa. no sam opis wskazuje co tam jest, oczywiście zastanawia nikła dawka, tak czy siak najlepiej sprawdzić skład takiego preparatu i będzie wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Cześc Ja tam z pianą nigdy nie mam problemów. Pisz w temacie :rolleyes: Edytowane 8 Stycznia 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 dalej http://www.krolsan.com.pl/index4.php?page=erbostabil preparat na pianę ale jedynie z drożdży, nie zawiera maltodekstryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 to po jaką cholerę przedłużasz dekstrynującą ? W tych temperaturach podobno powstaja pewne polimery białkowe wspomagające pianę: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=47143#p47143 Nie jest też tak, że wydłużnie przerwy dekstrynującej ponad wartość podaną w recepturze zwiększa ilość dekstryn, wręcz przeciwnie, alfa-amylaza cały czas tnie dekstryny na mniejsze kawałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 to po jaką cholerę przedłużasz dekstrynującą ? W tych temperaturach podobno powstaja pewne polimery białkowe wspomagające pianę: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=47143#p47143 Nie jest też tak' date=' że wydłużnie przerwy dekstrynującej ponad wartość podaną w recepturze zwiększa ilość dekstryn, wręcz przeciwnie, alfa-amylaza cały czas tnie dekstryny na mniejsze kawałki.[/quote'] Moment, alfa-amylaza tnie dekstryny? Ja zawsze byłem zawsze przekonany, że rozkłada skrobię na dekstryny. Wydłużenie przerwy dekstynowej (nie kosztem maltozowej, tylko samej przerwy) zawsze skutkuje u mnie wyższą wydajnością zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 @admiro no jasne w grubszej śrucie jest zawsze nie rozłożona skrobia, która dopiero po dłóższym czasie ulega hydrolizie. a amylaza hydrolizuje skrobię do dekstryn ale i ciacha dekstryny na mniejsze cząstki. Tak się dzieje gdy zacieram np śrutę jęczmienną termamylem (a amylazą ) zacier po pewnym czasie jest już słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi