ponury żniwiarz Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Słody ze Strzegomia dotarły, chmiele i drożdże z HB również, śrutownik dzisiaj popracował więc nowy sezon można zaczynać :cool: tak więc jutro planuje warke 18 Pale Ale 12,3 Blg - 23L Pale ale 4,3 kg Karmelowy jasny 0,5 kg Chmiele: 35g Iunga 60' 42g Lomik 8' Zacieranie w 19L wody 63st. - 20' 72st. - 30' mash out 10' Drożdże Wyeast London Ale - dzisiaj rano aktywowana i juz ładnie napuchła mam nadzieje że do jutra wytrzyma Wnioski: - miałem nadzieje na lepszą wydajność - zacier troszke za rzadki - mam nadzieje, że nie przechmieliłem - 1,2L rezerwy spasteryzowane Edytowane 13 Września 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) Dzisiaj miałem przelewać na cichą ostatnią warkę ale chapło mnie niezłe zdziwko jak przyniosłem ją do domu 20o, aż tu nagle bulkadełko się odzywa, myślałem ze to bedzie chwilowe ale piwko zaczęło nieźle pracować i tak już pół dnia bulka. Zalecane dla London Ale 18-22o a w piwnicy było 17o (dodatkowo zimna posadzka), fermentacja burzliwa już 8 dni. Niepotrzebnie tylko sprzęt dezynfekowałem. Następnym razem po 5 dniach przyniosę do domu. Edytowane 21 Września 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Niestety Pale Ale coś nie dofermentowało, może za zimno, może słabo natleniona brzeczka, nie wiem. Tydzień temu przelałem na cichą i było 5 blg, zrobiłem FFT wykazało 3,5, dzisiaj jest koło 4-4,5. Poza tym mocna gorycz jak na razie. Warka 19 (wykorzystane zeszłoroczne słody i Magnum) Pilzneński 6 kg Carrared 0,2 kg Magnum 35 g Lomik 33 g Zacieranie: 22L wody 620 - 30' 720 - 30' mash out 10' Gęstwa z poprzedniej warki Wyszło 27L 11,5 blg (+ 2L rezerwy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Warka 20 Pilneński 6kg 30g Iunga 60' 35g Lomik 7' Zacieranie: 22L wody 620 - 30' 720 - 30' mash out 10' Gęstwa z warki 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Dzisiaj zabutelkowana warka 18 - Pale Ale 23L ze 130g cukru w roztworze, wypróbowany jeden PET, jak na razie straszna goryczka mam nadzieje, że jakoś to zniknie. Warka 19 przelana na cichą - na rancie przy deklu zaszła straszna pleśń - mam nadzieje że piwo się nie zakazi. Warka 20 przyniesiona do domu - dopiero teraz się zorientowałem że troszkę tą fermentacje przeciągnąłem, powinna przyjść do domu w czwartek, po jutrze przeleje na cichą. W planach zakupienie mieszadła magnetycznego i wprowadzenie metody "prania" drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Wczoraj zabutelkowałem dwie ostatnie warki po 26L obie, do #19 dodałem 190g cukru a do #20 180g, co dziwne kolor był identyczny, ciekawe jak się będą różnić w smaku. Dał bym sobie rękę uciąć, że te warki były o 2-3L większe, nie wiem gdzie to wyparowało. Poza tym mimo 10 dni f. cichej w obu pływało dosyć dużo ciemnych "gródek" (chyba) drożdży ale przy przelewaniu większość osiadło. Surowce na następne warki są już uszykowane czekam tylko na mieszadło i jeszcze 3-4 w tym roku machnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Warka 21: Pale Ale 12,3 Blg pale ale - 5,2 kg Zacieranie 17l wody, 63o - 10', 72o - 40', mash out 10' Target 33g 60’ Lomik 40g 10’ Drożdże Wyeast 1187 Ringwood Ale ACTIVATOR - wczoraj nastawiłem 1L starter na mieszadle magnetycznym (kiks jaki zrobiłem to wrzuciłem tą mniejszą folijke z paczki i wadziła ona o rdzeń więc trzeba było ją wyciągać ) Wyszło 26L + 2,6L (rezerwy na następne startery) 13 Blg Do schłodzonej do 25o warki dodałem 1,5L zamrożonej wody mineralnej, wlałem cały starter i zaniosłem do piwnicy gdzie jest 17st. Za tydzień pranie drożdży, znowu starter i jakieś ciemne piwno trzeba zrobić i jakieś mocniejsze Edytowane 29 Października 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) No i wreszcie się przejechałem, a już taki pewniaczek byłem, taki kozak, doświadczony Coś mi ten starter nie wyszedł, niestety piwko nie ruszyło po 24h zero reakcji ani jednego bąbelka na powierzchni. Tak się przejąłem moim nowym zajebistym mieszadłem magnetycznym i przygotowywaniem startera, że kompletnie nie zwróciłem uwagi na to że ACTIVATOR sie nie aktywował i po dobie pyk go do startera. Generalnie za dużo filmów na YT się naoglądałem. Na szczęście pierwszy raz miałem w rezerwie paczke Sefale US-05 rehydratyzowałem i już zadałem. Teraz pozostaje tylko trzymać kciuki. Edytowane 30 Października 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Warka 22 Brown Ale 15 Blg pale ale -5kg karmelowy czerwony - 0,5kg specjal B - 0,25kg pszeniczny -0,2kg Zacieranie 20L, 62o - 20', 72o - 40', mash out 10' Iunga 35g - 60' Lomik 40g - 8' Gęstwa London Ale z któregoś piwa jak cos kombinowałem wiec nie wiem co z tego będzie. Tym razem starter wyszedł bardzo ładnie tylko niepotrzebnie zadawałem całe 1,3L. Troszke mnie wpienia rdzeń magnetyczny podczas wlewania startera, jeszcze nie opracowałem na to sposobu. Wyszło 22,5L + 3L w słoikach spasteryzowane i jutro po ostygnięciu dodam do fermentora (dekantowanie znad chmielin to u mnie jest tragedia, tez by się jakiś patencik przydał) 15 Blg, schłodzone do 29o przelane i wystawione na balkon, drożdże zadane w 20o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Zorganizuj sobie mały magnes, przykładasz do dna, rdzeń zostaje w kolbie a starter ląduje w fermentatorze. Edytowane 8 Listopada 2012 przez WiHuRa ponury żniwiarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Warka 23: Porter 15 Blg Pale ale 4,5 kg Czekoladowy 0,2 kg Barwiący 0,15 kg +stare resztki: Monachijski 0,73 kg Specjal B 0,2 kg Carrared 0,33 kg zacieranie 19L 62o 10-15' 72o 45' + słody barwiące i mash out 10' Target 25g 60' Lomik 15g 15' i 15g 5' Wyszło 26,5L troszke powyżej 15Blg, zadany 1,1L startera z gęstwy US 05 poniżej 20o. Niestety znowu troche przysnąłem i warke 21 Pale Ale przelałem na cichą po 2 tyg burzliwej (12 listopada) przez to zakorkowałem się z fermentorami i automatycznie przedłuży się fermentacja z Brown Ale. Ostatnio fermentory przeszły gruntowne czyszczenie domestosem i znowu wyglądają jak nowe Edytowane 15 Listopada 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Warka 21 27L, Blg końcowe 3, zabutelkowana z 0,9 rezerwy + 115g cukru. Warka 22 przelana na cichą, niestety po takim czasie zeszło tylko do 6,5 Blg więc zostawiam w łazience Edytowane 19 Listopada 2012 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Po tygodniu przy grzejniku i tygodniu w piwnicy warka 22 zeszla do 5 Blg wiec mam nadzieje ze dofermentowało, to mialo byc mocniejsze piwko ale jakoś nie uwzględniłem tego podczas zacierania. Dzisiaj zabutelkowana z 1,4L rezerwy + 40 g cukru, strasznie sie pieniło i cieżko leciało prawdopodobnie przez to ze nie ostudziłem rezerwy. Jutro butelkuje ostatniego Portera i ten rok bym na tym zakończył bo kuchnia posprzątana na świeta i jest szlaban. Następne zakupy i warzenie w styczniu. Dzisiaj skonczyły się ostatnie piwka z poprzedniej serii 3 warek - troche jestem w szoku Edytowane 12 Grudnia 2012 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 24 Kolsch Pilzneński 2 kg Pale Ale 1,5kg Pszeniczne 1 kg Lomik 45g 60min Drożdże s-33 Zacieranie 15L, 30 min 64o, 30min 72o 25 L - 11,5 BLG Edytowane 29 Stycznia 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Warka 25 Saison Pilzneński 2 kg Pale ale 1,5 kg Pszeniczny 1,5 kg Specjal B 0,25 kg Karmelowy czerwony 0,4 kg Target 25 g 60' Lomik 25 g 15' Curacao 25 g 15' Zacieranie 20L, 60' 64o, 20' 72o, mash out Wyszło 26L - 14 BLG Zadane gestwa S-33 z poprzedniej warki, na świeżo bo przelewałem Kolsha na cicha i tylko pranie zrobiłem ale coś mi się zdaje, że za mało tego było, na pewno nie 140ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Dzisiaj pracowity dzień w moim browarze Warka 25 Saison przelana na cichą zeszło do 5°Blg (troche mnie to dziwi bo zacierana na wytrawnie ale zadałem bardzo mało drożdży więc oby nie niedofermentowane, dzisiaj zapomniałem ale może jutro zrobie test FTT). Zabutelkowana warka 24 Kolsch zeszła do 4°Blg, ref: 0,9l rezerwy +114g cukru. Zrobiony starter na jutro oraz ześrutowane słody na pszeniczne : pilzneński 2,7 kg pszeniczny 2,3 kg karm. czerw. 0,3 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Warka 26 Pszeniczne Pilzneński 2,7 kg Pszeniczny 2,3 kg Karmelowy czerwony 0,3 kg Target 20 g 60' Lomik 17 g 30' Zacieranie 16L(na gęsto), 20' 45o-43o , 30' 62o , 60' 72o (do próby jodowej), mash out Wyszło 25L - 12,3 BLG + 1,5L rezerwy Niestety niespodziewany remont łazienki przesunął warzenie na dzisiaj, starter przeczekał w lodówce, zdekantowany i ogrzany do temp. pokojowej zadany do warki w temp 21o , napowietrzanie pierwszy raz mieszadłem na wkrętarce. Piekna płynna robota dzisiaj, mimo przytykającej filtracji jakoś sobie poradziłem. Edytowane 19 Lutego 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Wczoraj saison zabutelkowany przy 5°Blg, na wiadrze było 25L po dodaniu rezerwy 0,8l + 1l wody + 125g cukru, w butelkach jest też dokładnie 25l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Warka 27 Miał być Witbier, jednak w domu, jak juz gary były na gazie, zorientowałem się, ze zamiast płatków pszennych kupiłem jęczmienne Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 1 kg Płatki błysk. jęczmienne 0,8 kg Płatki błysk. owsiane 0,4 kg (bez kleikowania) Zacieranie 16l, 20' 62*, 20' 65*, 30' 68*, 40' 72* (do próby jodowej), mash out Perle 20g 70' Curacao 15g 15' Kolendra 10g 10' Perle 10g 8' Curacao 10g 5' Kolendra 3g 3' Wyszło niecałe 25l 11,2 Blg Edytowane 27 Lutego 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Warka 26 przelana dzisiaj do butelek ze 180g cukru w 0,7l syropie, obyło się bez przelewania na cichą tylko po tygodniu przeniosłem z mieszkania do piwnicy. W butelkach jest 24,5L piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Warka 28 Bitter 11,5 Blg Pilzneński 3 kg Wiedeński 2 kg Karamel Pils 0,5 kg Citra 25g 60' Cascade 20g 30' , 15g 15' , 15g 3' Zacieranie 35' 62° i 35' 72°, mash out Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale bez startera zadane w 20°C Wyszło 23l 11,5 BLg +1,4l rezerwy. W czasie wysładzania napełniłem 3 butelki 0,66 19-20 Blg na startery na kolejne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Trochę mocne te startery. I nie zagotowujesz tej brzeczki przed napełnieniem butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Trochę mocne te startery. To pewnie taka "kompresja": 0,66l mniej miejsca zajmują w lodówce niz 1-1,5l. A jak się to rozcieńczy właśnie do tej objętości to będzie pewnie ok 9-11°Blg - czyli tyle ile potrzeba na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Tylko, że po rozcieńczaniu powinno się de facto znów zagotować... nawet woda z butelki nie jest wg mnie dość czysta do startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Oczywiście że przegotować. Ja zawsze przegotowuję odłożoną brzeczkę przed jej użyciem - obojętnie czy to na starter czy do nagazowania. Tak... na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się