Zbyszek T Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, Postanowiłem zacząć pisać "bloga" w tym dziale Może ktoś przeczyta moje wypociny i doradzi co zrobić lepiej albo inaczej. Do tej pory zrobiłem 20 warek, same górniaki, wszystkie zacierane. Lubie piwa "wyraziste" - ciemne, a jak jasne to z wyraźną goryczką, ogólnie nie za słodkie i nie za mocne. Ostatnio przyszła pora na pierwszego dolniaka #21 "pils weselny" - pilzneński 13 kg - wiedeński 1 kg - monachijski jasny 1 kg - karmelowy 20 EBC 0.5 kg Zacieranie na raty, jednotemperaturowo, 65-67°C - marynka 100 g (60 min) - lubelski 100 g (30 min) - lubelski 100 g (5 min) - saflager S-23 Wyszło ok. 70 l, 12 BLG. Recepura może mało pilsowa, ale powinno wyjść dobre piwko "prawie jak pils" Starter drożdżowy wystartowany kilkanaście godzin wcześniej, zadane w 13°C, temp. fermentacji 10°C, temp. pomieszczenia 9°C, stabilne. Póki co wyszedł mi problem, bo nie mam do czego zlać żeby zrobić cichą i nie mam tyle wolnych butelek Edytowane 12 Stycznia 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ładna etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Etykieta (firmowe logo) super. Gratulacje Zbyszku. A i weselnicy będą mieli co pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 "Pils weselny"? Czyżby na Twoje wesele? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Cześć Póki co wyszedł mi problem, bo nie mam do czego zlać żeby zrobić cichą i nie mam tyle wolnych butelek Zostaw do sklarowania na długiej burzliwej i też będzie znakomite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Po 23 dniach na burzliwej pils odfermentował do 1 BLG.... Troche za głęboko, liczyłem że będzie ze 2.5. Chyba coś mam z termometrem, albo jakoś źle temperaturę pomierzyłem, bo po prawie 8 kg slodów na raz zacierałem. Póki co zielone piwo jest bardzo "chmielowe" - w goryczce, smaku i aromacie - przede wszystkim chmiel . Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Pils #21 zlany do 152 butelek, 6 g cukru na litr. Warka #22 Munich Dunkel Pilzneński 9 kg Monachijski 25 EBC 3 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Special B 0.5 kg Chocolate 900 EBC 0.5 kg Zacieranie na 2 raty, raczej na "słodko" Chmielenie Marynka 100 g 60 min Wyszło około 75 l 12 BLG Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Zacieranie 73->67°C Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG Pracowity weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Pils #21 zlany do 152 butelek, 6 g cukru na litr. Warka #23 Malinowe ... Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml No, to będzie super, ekstra malinowe. Zazwyczaj daję 1 flaszkę ok 0,4 i posmaki malinowe jak dla mnie są na odpowiednim poziomie. Tutaj widzę, że dałeś 5 razy tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 A 6-tą flaszke mam przygotowaną do refermentacji. Idealnie 302 g cukrów, czyli 7.55 g / litr. To piwo typowo kobiece ma być, także ma być mocno malinowe i słodkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 To Ci powiem od razu, że za słodkie to ono nie będzie (cały cukier zostanie przerobiony przez drożdże). Chcesz słodkie, to daj słodzik. Serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Wiem, wiem Zawsze daje. To już chyba z 10 malinowe będzie Ale do tej pory robiłem zawsze z "resztek" po zlewaniu piwa na cichą, a teraz po raz pierwszy specjalnie zacierałem na tą okazję Dlatego też zacieranie zrobiłem w temp. ponad 70°C, troche za dużo później spadło, ale może się uda bez słodzika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Heh, a ja myślałem, że po trzech malinowych warkach mogę się wymądrzać Wierzę w takim razie, że osiągniesz co zakładałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Miałem robić Vienna Lager i Marcowe, ale z powodu dziwnych kłopotów z filtracją i wysładzaniem wszystko trafiło do jednej beczki.... Warka #24 Marcowe Pilzneński - 5 kg Wiedeński - 10 kg Monachijski 25 EBC - 5 kg Crystal 145 EBC - 0.5 kg Karmelowy ciemny Strzegom - 0.25 kg Marynka - 125 g - 60 min Lubelski - 125 g - 20 min Wyszło około 100 l; 13 BLG; 10° SRM; 26 IBU. Zadane gęstwą S-23, temp. 8° C. Marcowe jak się patrzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Marcowe i Malinowe zabutelkowane w końcu. Na bazie Marcowego powstała wczoraj Warka #25: Miodowe Ciemne Brzeczka Oktoberfest 10 litrów Brzeczka miodowa 10 BLG 15 litrów Gęstwa S-23, trochę dodatkowego chmielu, do butelkowania dodam słodzika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka #26 Miodowe Pilzneński - 1 kg Monachijski Strzegom- 1 kg Amber - 0.5 kg Karmelowy jasny Strzegom - 0.5 kg Miód - 5 kg Marynka 30g Styrian Goodings 30 g Styrian Goodings 30 g Wyszło około 50 l, 12 BLG, S-04. Warka #27 Pszeniczne Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 3 kg Lubelski 25 + 5 + 5 g Wyszło około 30 l, 12 BLG, WB-06. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Pszeniczne zabutelkowane na weekend, z fermentora wydobywał się bardzo silny zapach babanów goździków właściwie brak. Dzisiaj spróbowałem - po 3 dniach od butelkowania - no i jest MEGA Tak pysznego pszenicznego jeszcze nie piłem Ale jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Warka #28 Summer Bitter Pilzneński - 5 kg Monachijski Strzegom - 0.7 kg Amber - 0.6 kg Cara 50 EBC - 0.3 kg Cara 20 EBC - 0.3 kg Challenger 50 g @ 60 min Perle 15 g @ 30 min Styrian Goldings 10 g @ 15 min Styrian Goldings 10 g @ 5 min Styrian Goldings 10 g @ 0 min Wyszło około 50 l, 9 BLG, S-04. # 26 Miodowe odfermentowało z 12 do 0 BLG - ale będzie mózgotrzep Edytowane 15 Maja 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Miodowe - zabutelkowane 98 x 0.5 l , + 10 g miodu / litr + 5 tab. cologran / litr, BLG 0.5 -> alc. 6.1 % vol. Summer Bitter - zlane na cichą, wyszło 43 l (+ 4 l rezerwy), BLG 2.5, zapowiada się bardzo dobrze. Edytowane 22 Maja 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Summer Bitter testowo wypity smakuje całkiem całkiem. W/g obliczeń ma 3.6 % alc. Będzie na lato. Z koleji LP z koleżankami na swoim panieńskim obaliły skrzynke piwa - miodowe i malinowe. Miodowe zyskało baaardzo pochlebne opinie Mi też smakuje, chyba najlepsze miodowe do tej pory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Wczorajszy dzień był bardzo pracowity. Po weselu butelki opróżnione, trzeba je czymś zapełnić Warka #29 Bavarian Weizen Pszeniczny - 3 kg Pilzneński - 2.2 kg Karmelowy 20 E BC - 0.2 kg Hallertauer 25 + 10 + 10 g Wyszło około 25-30 l, 12 BLG, Wyeast Bavarian Wheat Warka #30 Premium Bitter Pilzneński - 3.7 kg Monachijski Strzegom - 0.4 kg Amber - 0.2 kg Cara 50 EBC - 0.2 kg Cara 20 EBC - 0.2 kg Challenger 40 g @ 60 min Styrian Goldings 10 g @ 15 min Styrian Goldings 10 g @ 5 min Styrian Goldings 10 g @ 0 min Wyszło około 30 l, 10 BLG, Wyeast Irish Ale Warka #31 Brown Ale Pilzneński - 4 kg Monachijski Strzegom - 0.5 kg Cara 50 EBC - 0.3 kg Special B - 0.5 kg Carafa III - 0.1 kg Challenger 33 g @ 60 min Styrian Goldings 10 g @ 15 min Styrian Goldings 10 g @ 5 min Styrian Goldings 10 g @ 0 min Wyszło około 25 l, 14 BLG, Wyeast Irish Ale Edytowane 8 Lipca 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Strzeliłeś 3 warki jednego dnia? No pięknie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Strzeliłeś 3 warki jednego dnia? No pięknie! Od 11 do 20, bez chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Warka #29 Bavarian Weizen, 3 BLG (12), zabutelkowane 44 x 0.5 l + 8 g/l cukru Warka #30 Premium Bitter, 2.5 BLG (10), zabutelkowane 52 x 0.5 l + 6 g/l cukru Warka #31 Brown Ale, 4 BLG (14), zabutelkowane 44 x 0.5 l + 6 g/l cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Warka #32 Pilzneńskie Pilzneński - 10 kg Cara 20 EBC - 0.5 kg Perle 40 g @ 60 min Perle 10 g @ 15 min Perle 25 g @ 0 min Perle 25 g dodam na cichą Wyszło około 35 l, 14.5 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Warka #32 Pilzneńskie Pilzneński - 10 kg Cara 20 EBC - 0.5 kg Perle 40 g @ 60 min Perle 10 g @ 15 min Perle 25 g @ 0 min Perle 25 g dodam na cichą Wyszło około 35 l, 14.5 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się