Szymon Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Witam. Mija prawie pół roku od czasu moich pierwszych warek. Wszystkie były zestawami z BA (zacieranie). I tak jak się spodziewałem, prawie wszystkie z nich są mocno prze chmielone Przykładowo Pils 12 Blg: chmiel aromatyczny według przepisu to 125g (!) 7, 3 % alfa-kwasów. Ze wzoru na obliczanie IBU z http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=729771&postcount=655 wyszło mi ponad 80 IBU Teraz nikt ze znajomych nie chce degustować mojego piwka bo wszyscy twierdzą, że jest straszna gorycz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) W obecnych zestawach już trochę spuścili z tonu. W pilsie jest bodajże 60g lubelskiego. Ale mam identyczne doświadczenia. PS: dziwi mnie jednak te 7,3% to chyba zdecydowanie za dużo jak na lubelski. Edytowane 6 Lipca 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 PS: dziwi mnie jednak te 7,3% to chyba zdecydowanie za dużo jak na lubelski. Sorry, mój błąd - przejęzyczenie Chodzi oczywiście o aromatyczny Lubelski 3 - 4, 5 % a-k. Co niestety nie zmienia faktu, że piwko jest dla "zaprawionych" degustatorów Wczoraj przerobiłem nieco recepturę na ALTa, zmniejszyłem dawkę chmielu o 50%, według powyższego wzoru wyszło jakieś 22,5 IBU (o ile jest on wiarygodny). Mam przy okazji małe pytanko poza tematem. Czy istnieje możliwość zrobienia startera do drożdży płynnych na glukozie z wodą? Jeśli tak to ile gramów trzeba dodać na 100ml. Niestety nie dysponuję suchym ekstraktem, żeby być zgodnym z instrukcją. Warka będzie około 15 BLG i raczej bez startera się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Mam przy okazji małe pytanko poza tematem. Czy istnieje możliwość zrobienia startera do drożdży płynnych na glukozie z wodą? Nie należy. Drożdże ladnie urosną, ale będą mialy upośledzone niektóre funkcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) Nie należy. Drożdże ladnie urosną, ale będą mialy upośledzone niektóre funkcje. Dzięki @coder za pomoc. Wygląda na to, że płynne "zagrzeją" miejsce w lodówce do momentu zakupu suchego ekstraktu. Edytowane 6 Lipca 2008 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się