19Mateusz87 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Przy tej warce będziesz wykonywał FFT Ale dałes mi wczoraj do myślenia z tym moim Stoutem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Jasne, że zrobię FFT. Ale dopiero przed nocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Sylwestrowe to się jutro warzy a przynajmniej ja mam takie plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 U mnie żywotność piwa datuje się od momentu podjęcia pracy przez drożdże. Liczę, że wystartują jutro z rana, więc będzie sylwestrowe A co tam jutro warzysz, misiu? Pochwal się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Testuje garnek 50l na kuchence gazowej, chyba na początek lagerka zrobię bo znów w tym tygodniu skrzynka poszła i zapasy są skromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka #25. Zajrzałem do wiaderka przed godziną 9.00 - piękna pianka na powierzchni i świetny zapach. Widzę, że German Ale to spokojne drożdże. Nie mają aspiracji zwiedzać okolicy. Jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 U mnie żywotność piwa datuje się od momentu podjęcia pracy przez drożdże. Liczę, że wystartują jutro z rana, więc będzie sylwestrowe Podążając tym tokiem rozumowania to moje piwo też, nieoczekiwanie, można nazwać 'sylwestrowym' chociaż zacierane w czwartek No to mam nazwę piwa i wytłumaczenie do niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Dobra ściema to połowa sukcesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Widzę, że German Ale to spokojne drożdże. Nie mają aspiracji zwiedzać okolicy. Jest dobrze Nie przyzwyczajaj się do tej myśli. Potrafią zaskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nie przyzwyczajaj się do tej myśli. Potrafią zaskoczyć. No masz... A skoro już jesteśmy w temacie - jak wygląda osadzanie się tych drożdży po burzliwej? Czytałem, że nie za bardzo. Jakie są Twoje doświadczenia z tym szczepem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nędza. Osiadają w postaci delikatnej chmurki na dnie, lekki ruch i znowu masz mętne piwo. Ale klaruje się ładnie w butelkach. Tylko trzeba delikatnie z flaszkami się obchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka #25: Kolsch Sylwestrowy Test FFT pokazał odefermentowanie do 0,7°Blg !!! Próbka była jednak ewidentnie skwaśniała, więc nie wiem, czy ten odczyt jest prawidłowy. Już się zacząłem bać, że z gęstwą było coś nie tak (Szwed pisał, że swojego kolscha na tych drożdżach wylał, bo ocet...) jednak moje obawy okazały się niepotrzebne. Gęstość z wyjściowych 12,5°Blg po 36 godzinach spadła do 8°Blg. Brzeczka zaś pachnie i smakuje wybornie, kolschowo. Jak mam się jednak zapatrywać na ten test. Czy naprawdę mam się spodziewać tak głębokiego odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka #25: Kolsch Sylwestrowy Test FFT pokazał odefermentowanie do 0,7°Blg !!! Próbka była jednak ewidentnie skwaśniała, więc nie wiem, czy ten odczyt jest prawidłowy. Już się zacząłem bać, że z gęstwą było coś nie tak (Szwed pisał, że swojego kolscha na tych drożdżach wylał, bo ocet...) jednak moje obawy okazały się niepotrzebne. Gęstość z wyjściowych 12,5°Blg po 36 godzinach spadła do 8°Blg. Brzeczka zaś pachnie i smakuje wybornie, kolschowo. Jak mam się jednak zapatrywać na ten test. Czy naprawdę mam się spodziewać tak głębokiego odfermentowania? Takie odfermentowanie jest chyba niemożliwe, tym bardziej przy Twoim schemacie zacierania. Trzeba przyznać, że FFT wyszedł naprawdę ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Takie odfermentowanie jest chyba niemożliwe, tym bardziej przy Twoim schemacie zacierania. Trzeba przyznać, że FFT wyszedł naprawdę ciekawie. No jak niemożliwe, jak możliwe? Ballingometr nie kłamie. Przynajmniej ten konkretny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Piwo wytrawne prawie jak koncerniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Nie miała baba problemu, to zrobiła FFT. I już ma o czym myśleć. Jak próbka skwaśniała, to test niewiarygodny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Baby już tak mają. Baby są jakieś inne. Wiem, że niewiarygodny, bo się z piwa zrobiło wino. A wino schodzi tak głęboko. Nawet poniżej zera, jak se przypominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Wiem, że niewiarygodny, bo się z piwa zrobiło wino. A wino schodzi tak głęboko. Nawet poniżej zera, jak se przypominam Bo w winie jest dużo alkoholu a mało cukrów. Ale u Ciebie zrobił się ocet, więc alkoholu powinno być mniej. U mnie jak skwaśniały próbki to zwyczaj miałem wyższy wynik °Blg niż w piwach, które dzięki Bogu nie skwaśniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Warka #25. Po 9 dniach fermentacji gęstość z 12,5°Blg spadła do 1,7°Blg. Przelałbym na cichą, ale na powierzchni jeszcze piana. Nie miałem wcześniej do czynienia z German Ale, więc nie wiem jak te drożdże się zachowują po skończonej burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Warka #25. Po 9 dniach fermentacji gęstość z 12,5°Blg spadła do 1,7°Blg. Przelałbym na cichą, ale na powierzchni jeszcze piana. Nie miałem wcześniej do czynienia z German Ale, więc nie wiem jak te drożdże się zachowują po skończonej burzliwej. Andrzej a czy to nie przypadkiem drożdże zawieszone na powierzchni piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Andrzej a czy to nie przypadkiem drożdże zawieszone na powierzchni piwa ? Bełtałem już fermentorem kilkakrotnie. Po jakimś czasie na powierzchni znów się robi gęsta piana. Edit. Gęstość spadła do 1,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Czasem opadają, czasem lewitują na powierzchni. Ja zą nimi nie nadążam i przelewam po 12 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Warka #24 - Emmett Brown. Piwo zabutelkowane. Gęstość spadła do ~ 5°Blg. 24,5l piwka powędrowało do butelek z dodatkiem 75g cukru! Coraz bardziej przeszkadzają mi mocno gazowane piwa. Zobaczymy, jak to wyjdzie przy 75g cukru. Warka #25 - Kolsch wędruje na stryszek. Dam mu parę dni, coby drożdże opadły i rozlewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Warka #24 - Emmett Brown. Piwo zabutelkowane. Gęstość spadła do ~ 5°Blg. 24,5l piwka powędrowało do butelek z dodatkiem 75g cukru! Coraz bardziej przeszkadzają mi mocno gazowane piwa. Zobaczymy, jak to wyjdzie przy 75g cukru. Warka #25 - Kolsch wędruje na stryszek. Dam mu parę dni, coby drożdże opadły i rozlewam na cichą. A może zaraz po opadnięciu drożdży warto butelkować piwo. Cicha ma na celu klarowanie piwa, a ten efekt osiągniesz przez te kilka dni. Szkoda czasu na robienie cichej przy klarownym piwie, kiedy można warzyć coś nowego Pytanie tylko czy brzeczka jest dofermentowana czy na cichej jeszcze trochę zejdzie (1-2°Blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Warka #25 Kolsch przelana na cichą. Drożdże ładnie opadły na dno. Wbrew opiniom kolegów German Ale stworzyły ładnie zbity osad, który pozwolił zdekantować piwko do samiuśkiego końca, praktycznie bez strat. Ciągle jestem piwowarskim laikiem, ale muszę napisać, że jeszcze nigdy nie miałem piwa, w którym wyczuwałoby się tak czysty aromat słodu i chmielu. Żadnych owoców, ejlowych zapaszków - piwo. Samo piwo. Jestem tym faktem baaardzo usatysfakcjonowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się