19Mateusz87 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 To i ja trochę OT: siostra żony urodziła kiedyś córkę... Chcieli też mieć syna... Ale po 4 latach, znów się urodziła córka. No to do trzech razy sztuka: niestety trzecie dziecko też córka. I już mieli darować, ale cóż... mała wpadka i się okazało że to bliźniaki! I jak myślicie co? Oczywiście dwie córki! Tak więc równowaga w przyrodzie mniej więcej jest. Biedny facet, tyle bab w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Wszystkiego dobrego dla małego i mamy ! Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) Agro-browar wznawia działalność, ku mojej wielkiej uciesze! Może i jest w tym sporo przesady, ale w dzisiejszym warzeniu towarzyszą mi już moi Synkowie Starszy pomaga w zacieraniu, Młodszy... systematycznie opróżnia to, co tygryski w jego wieku lubią najbardziej, a właściwie to wiek nie gra w tym wypadku roli Zapasy niby poczyniłem spore, ale sama frajda, płynąca z warzenia - nieoceniona. W Międzynarodowy Dzień Piwowara postanowiłem popełnić Belgijskie Pale Ale, a ściślej rzecz ujmując, jego drugą, prawie bliźniaczą wersję. Warka #30 "Trzydziecha" 13°Blg - 25.05.2012 Piwo w stylu: Belgian Pale Ale IBU: 21,3 EBC: 27,5 SUROWCE pilzneński (3kg) monachijski (1,20kg) caraaroma (0,35kg) biscuit (0,25kg) kandyzowana skórka pomarańczy (100g) chmiel Styrian Goldings 4,4% (granulat, 30g) chmiel Sybilla 6,2% (granulat, 20g) drożdże Wyeast 3942 Belgian Wheat - dzięki dziedzicupruski ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 17l 64°C - 20' 72°C - 40' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 16l. Do chmielenia trafiło 26l o gęstości 12°Blg. CHMIELENIE Czas gotowania: 60min Sybilla (20g) na 60' Styrian Goldings (30g) na 15' kandyzowana skórka na ostatnie 10' Do fermentora poszło ~ 23l o gęstości 13°Blg . KOMENTARZ * Wyszła mi wyższa początkowa gęstość, bo aż 14°Blg. Rozcieńczyłem 1,75l wody mineralnej. Powinno być ok. Drożdże zadane o 6 rano w sobotę, zaczęły pracować już po południu. Fermentor przez parę dni tkwił w piwnicy, po 3 dobach poszedł na górę, otulony karimatą miał ok. 22-23°C. 07.06.2012 Piwo ciągle na burzliwej. Piana ładnie opadła, gęstość 3,5°Blg. Myślę, że to koniec fermentacji. Poczekam parę dni i do butelek. Smak charakterystyczny dla Belgów, czuć pomarańczę i jakieś korzenne nuty (pewnie zasługa drożdży). Szykuje się fajne piwo. 18.06.2012 Piwo zabutelkowane. 22,5l odfermentowało do 3°Blg i zostało rozlane do butelek z dodatkiem 100g cukru. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 No nareszcie Andrzej wystartowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 No nareszcie Andrzej wystartowałeś Jestem tego samego zdania Sam chciałbym coś uwarzyć, ale czasu ni ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Też miałem dłuższą przerwę i odpoczynek od warzenia jest wskazany, teraz znów czuję "głód warzenia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Piwo już fermentuje. Drożdże ruszyły po mniej więcej 6 godzinach od zadania. Z wiaderka unosi się fajny, owocowo-przyprawowy aromat. Fermentacja przebiega w piwnicy, gdzie panuje obecnie ok. 17°C. Fermentor otuliłem karimatą. Myślę, że po 3-4 dniach przeniosę go na górę, stopniowo podnosząc temperaturę fermentacji aż do 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 W piwniczce temperatura spadła do 14°C, więc wiaderko powędrowało na górę. Po trzech dobach fermentacji niechże sobie już teraz fermentuje i w 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Warka #31 Dunkelweizen 13°Blg - 09.06.2012 Piwo w stylu: Dunkelweizen IBU: 9,4 EBC: 29,2 SUROWCE pszeniczny jasny (1,60kg) pszeniczny ciemny (1,00kg) pilzneński (0,90kg) monachijski (0,90kg) melanoidynowy (0,30kg) czekoladowy (0,15kg) chmiel Sybilla 6,2% (granulat, 15g) drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat - dzięki Szwedzie ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l 62°C - 20' 72°C - 50' dodanie słodu czekoladowego 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 14,5l. Do chmielenia trafiło 25l o gęstości 13°Blg. CHMIELENIE Czas gotowania: 60min Sybilla (15g) na 60' Do fermentora poszło ~ 20l o gęstości 15°Blg . KOMENTARZ * Muszę skorygować moje nowe warki po zmianie wybicia na mniejsze. Żeby uzyskać 23l w fermentorze muszę wysładzać do 28l. Dzisiejsza pszenica wyszła za mocna: 15°Blg. Zagotowałem 3l wody, ostudziłem i wlałem do fermentora. Zastosowałem wzór: mam 20 l brzeczki o gęstości 15°Blg a chcę uzyskać brzeczkę o gęstości 13°Blg x=20*(15-13)/13 = 20*2/13 = 40/13 = 3,07 litra Drożdże powędrują do wiaderka wieczorem. Fermentacja powinna przebiegać w piwnicy przy 18°C. Drożdże zadane o godzinie 23.00 10.06.2012 Drożdże wylazły z wiadra. Temperatura w piwnicy 15,5°C a mimo to bestie wyszły na żer, choć i tak zadałem ich dość niewiele. Dekiel i wiaderko umyłem, spryskałem OXI. W powietrzu piękny aromat bananów. 21.06.2012 Piwo zabutelkowane. 22,5l odfermentowało do 3°Blg i zostało rozlane do butelek z dodatkiem 160g cukru. 23.06.2012 Pierwsza degustacja. Piwko już się nagazowało. Betonowa piana. Świetne weizenowe aromaty. Jest goździk, jest banan, jakieś ciasteczkowo-czekoladowe posmaki. Bardzo udane piwko. Nie wytrzyma długo Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Warka #32 "Weselne Ale" 12°Blg - 07.07.2012 Piwo w stylu: Blonde Ale IBU: 21,3 EBC: 11,7 SUROWCE pilzneński (2,7kg) monachijski (1,5kg) carahell (0,25kg) zakwaszający (0,10kg) chmiel Iunga 11,1% (granulat, 10g) chmiel Sybilla 6,2% (granulat, 15g) Perle (granulat, 30g) drożdże Danstar Nottingham ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l 66°C - 63°C - 45' 72°C - 15' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 18l. Do chmielenia trafiło 29,5l. Nie mierzyłem początkowej gęstości. Zmierzę po chmieleniu. CHMIELENIE Czas gotowania: 60min Iunga (10g) na 60' Sybilla (15g) na 30' Perle (30g) na chłodzenie Do fermentora poszło ~ 25l o gęstości 12°Blg . Wydajność 88%. Drożdże uwodnione i zadane w niedzielę, o 13.30. Temperatura w fermentowni 18°C. KOMENTARZ * Piwo warzone z myślą o weselu szwagierki. Młodemu Państwu gratuluję odwagi 21.07.2012 Piwo zabutelkowane. Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg. 24,5l piwa trafiło do butelek z dodatkiem 160g cukru. Edytowane 24 Lipca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Warka #33 "Weselny Bitter" 10°Blg - 08.07.2012 Piwo w stylu: Special/Best/Premium Bitter IBU: 24,3 EBC: 14,2 SUROWCE pilzneński (2,5kg) płatki jęczmienne (0,4kg) brown (0,27kg) carahell (0,21) chmiel Fuggles 4,3% (granulat, 28g) chmiel Challenger 6,2% (granulat, 15g) chmiel East Kent Goldings (granulat, 15g) drożdże Danstar Windsor ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 14,5l 62°C - wsyp -> podgrzewanie 67°C - 63°C - 60' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 18l. Do chmielenia trafiło 26l. Nie mierzyłem początkowej gęstości. Zmierzę po chmieleniu. CHMIELENIE Czas gotowania: 60min Fuggles (28g) na 60' Challenger (15g) na 15' East Kent Goldings (15g) na 15' Do fermentora poszło ~ 21,5l o gęstości 10°Blg . Wydajność 86%. KOMENTARZ * Receptura oparta, a właściwie skopiowana z wątku Jarka Zgody (Bitter Zgody). Pierwszy tego typu piwo w mojej karierze, warzone - jak poprzednie - z myślą o zbliżającym się weselu szwagierki. Młodemu Państwu (amatorom piw dość goryczkowych) znowuż gratuluje odwagi. Co z tego będzie - czas pokaże 21.07.2012 Piwo zabutelkowane. Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg. 21l piwa trafiło do butelek z dodatkiem 70g cukru. Edytowane 24 Lipca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Cześć W jakiej temp te piwa fermentują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Fermentuję w piwnicy, gdzie panuje 18°C. Więcej nie podskoczy. Drożdże pracują już na całego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) We wtorek było już w zasadzie po wszystkim. Piana wyraźnie opadła. To był dla mnie znak, by oba wiaderka przenieść na górę. Dziś dokonałem pomiarów: - weselne ale 12°Blg -> 2,5°Blg. W smaku nic specjalnego. Choć czuć chmiel. 30g Perle na chłodzenie zrobiło swoje. - weselny bitter 10°Blg -> 3,5°Blg. Bardzo fajne piwo się zapowiada. Posmak słodu brown jest fantastyczny. Oba fermentory zatrzaśnięte na głucho. Niech jeszcze postoją w temperaturze 25°C. Potem na tydzień do piwnicy i rozlew. Miesiąc w butelkach i prosto na weselny stół. Na świeżo. Edytowane 12 Lipca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Warka #34 "Czarny Alibaba" 12,3°Blg - 19.07.2012 Piwo w stylu: Dunkelweizen IBU: 12,9 EBC: 38,4 SUROWCE pszeniczny jasny (1,60kg) monachijski (1,50kg) melanoidynowy 80 EBC (0,30kg) brown (0,25kg) kawowy 250 EBC (0,20kg) barwiący 1600 EBC (0,05kg) chmiel Pearle 5,6% (granulat, 20g) drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat - dzięki Szwedzie ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l 62°C - 30' 72°C - 30' dodanie słodu barwiącego 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 15l. Do chmielenia trafiło 27l o gęstości 11°Blg. CHMIELENIE Czas gotowania: 75min Pearle (20g) na 60' Do fermentora poszło ~ 22l o gęstości 12,3°Blg . KOMENTARZ * Coś za drobno śrutowałem i filtracja nie szła jak zwykle. Trzeba było częściej mieszać, a ostatnią partię wody do wysładzania podgrzałem prawie do setki. Za to wydajność miałem fajową: 84% wg Beersmitha. 4.08.2012 Piwo zabutelkowane. 21l piwa powędrowało do flaszek z dodatkiem 146g cukru. Gęstość spadła do 3,2°Blg. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 W browarze trwa butelkowanie. Kąpiel w pirosiarczanie ponad stu butelek to odlot. Dosłownie i w przenośni. Niuch, niuch, niuch... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Warka #35 "Poskromienie złośnicy" 13°Blg - 24.07.2012 Piwo w stylu: Hefe-Weizen IBU: 10,9 EBC: 15,3 SUROWCE pszeniczny jasny (2.00kg) monachijski (1,50kg) melanoidynowy 80 EBC (0,25kg) biscuit (0,25kg) pilzneński (0,30kg) glukoza (0,15kg) chmiel Hallertauer 5,2% (granulat, 20g) drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l 60°C -> wsyp, dodanie glukozy 62°C - 30' 72°C - 40' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 14l. Do chmielenia trafiło 26l. CHMIELENIE Czas gotowania: 65min Hallertau (20g) na 60' Do fermentora poszło ~ 23l o gęstości 13°Blg. (raczej mniej, niż więcej). KOMENTARZ * Powtórka z rozrywki. Wszystko przez to, że śrutowałem za jednym zamachem ziarno na 2 warki. Z b y t d r o b n o! Mąka na wierzchu utworzyła zbitą czapę, którą trzeba było kroić nożem. Trzeba przeregulować śrutownik. * Odebrałem niecały litr brzeczki przed chmieleniem i zawekowałem. Będzie na starter. 08.08.2012 Piwo zabutelkowane. 21,5l napitku trafiło do butelek z dodatkiem 160g cukru. Gęstość spadła do 2,8°Blg. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) W Agro-Browarze sporo się dzieje. Jutro obszerniejsze zeznania, dziś jednak warto odnotować, iż nastawiłem pierwszego cydra w mej karierze. Bratowa, zauroczona "sajderkiem" przywiezionym z Wysp odwiedziła mnie dziś z 10 litrami soku jabłkowego. Nastaw wyglądał następująco: CYDR "DZIEWCZYNA RATOWNIKA" (26.07.2012) - 10l soku jabłokowego 100% (real) - drożdże Danstar Windsor (gęstwa) 1. Do sterylnego fermentora wlałem sok (właściwie wlewał Gabryś, lał z wysoka, miał z tym moc uciechy), 2. Ballingometr pokazał 12,5°Blg, 3. Wlałem gęstwę i solidnie wszystko napowietrzyłem, 4. Wiaderko odstawiłem w kąt (24°C). Się zobaczy... 5.08.2012 Cydr zrobił się prawie krystaliczny. Gęstość spadła do -1°Blg. Kwaśne pierońsko, puste w smaku. Jednak po dosłodzeniu tabletkami słodzika zrobił się fajnie pijalny. 6.08.2012 Cydr zabutelkowany. 10l napitku powędrowało do butelek z dodatkiem 80g cukru. Zawartość kilku butelek posłodziłem 2 tabletkami słodzika, pozostałem 3 tabletkami. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Warka #36 "D'Artagnan" 16°Blg - 27.07.2012 Piwo w stylu: Belgian Dubbel Klon piwa: Westmalle Dubbel (przepis za candisyrup.com) IBU: 23,8 EBC: 50,9 SUROWCE pale ale (4,15kg) caramunich II (0,50kg) barwiący 1600 EBC (0,05kg) syrop kandyzowany ~ 300 EBC (0,50kg) chmiel Styrian Goldings chmiel Hallertauer 5,2% (granulat, 20g) drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (starter) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18l 60°C -> wsyp, 66°C - 60' dodanie słodu barwiącego 74°C - 10' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 13l. Do chmielenia trafiło 24l. CHMIELENIE Czas gotowania: 60min Hallertau (20g) na 60' Styrian Goldings (20g) na 15' Sybilla (25g) na 10' syrop kandyzowany na 5' Do fermentora poszło ~ 20l o gęstości 16°Blg . KOMENTARZ * Pierwszy z serii zaplanowanych na lato Belgów, a jako, że jestem wielkim fanem Dumasa Ojca, postanowiłem nadać im imiona słynnych muszkieterów. * Podczas wysładzania brakło mi litra. WNIOSEK: przy grubszym śrutowaniu wysładzać 14l wody. * Drożdże zadane w piątek o 21.30. Fermentor stoi w pomieszczeniu, gdzie aktualnie panują 24°C. * W sobotę o świcie na powierzchni brzeczki piękna piana fermentacyjna 5.09.2012 Warka #36 - dubbel (D'Artagnan) zabutelkowana. 20,5l trafiło do butelek z dodatkiem 100g cukru (poziom nagazowania 2,0). Gęstość ostatecznie spadła do 3°Blg, co daje mu 7% alk. Edytowane 17 Września 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Zauważyłem ,że te drożdże nie mają skłonności do spacerów , więc mój tripel miał 25l ( w baniaku z BA ) , następne zrobię 27l. Jedna fermentacja , więcej piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 To dobra wiadomość Jeszcze nie miałem do czynienia z tym szczepem, zaś THG wędrowały po całej piwnicy. Receptura na tego dubbela zakłada pierwszy tydzień fermentować w 27°C i teraz nie wiem. Zaczynać w 18°C i po trzech dniach podnieść, czy też postępować zgodnie z przepisem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 syrop kandyzowany ~ 300 EBC (0,50kg) to ten po podgrzaniu do 140 stopni o smaku kawy? BTW też sięprzymierzam do jednej z receptur z candicyrup.com.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 No, miał być ten Po przekroczeniu 100°C wszystko zaczęło ładnie sobie bulgotać, kolorek zmieniał się wraz ze wzrostem temperatury, róż, pomarańcz, czerwień i kiedy termometr pokazał 125°C skończył mi się gaz w butli. Prędko wlałem odpowiednią ilość wody i wymieszałem. Efektem jest syrop: 260F = 126°C Morela. Smak przypomina brzoskwinię i sok z białych winogron. Czasami bardzo łagodny, ciepły smak wanilii. Od siebie dodam, że kolor wyszedł raczej bursztynowy niż morelowy, coś jak miód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Receptura na tego dubbela zakłada pierwszy tydzień fermentować w 27°C i teraz nie wiem. Zaczynać w 18°C i po trzech dniach podnieść, czy też postępować zgodnie z przepisem Moim zdaniem 27°C to jednak za dużo. Dubbel to nie saison choć te drożdże (nie są one dedykowane dubblowi) chyba nie produkują zbyt dużo estrów/fenoli to może jednak wyższa temperatura fermentacji nie zaszkodzi. Edytowane 27 Lipca 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 27°C - cóż, nawet tyle nie mam w domu. 25 to max, co uzyskam przy takiej pogodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się