Porter Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Warka #63 "Wędzona 13" 13,3°Blg piwo w stylu: Smoked Beer warzone 01.03.2014 EBC: 28,8 IBU: 18,2 SUROWCE: słód wędzony CM (3,0kg) słód wiedeński Strzegom (1,5kg) słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg) słód monachijski II Strzegom (1,0kg) słód cara-pils (0,2kg) słód chocolate CM (0,1kg) CHMIELE (granulat): Tradition 5,04% po korekcie alfakwasów (50g) DROŻDŻE: US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: 18l wody do zacierania, 50°C - wsyp słodów 50°C - 20' 64°C - 40' 74°C - 30' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 35' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 14,3°Blg. Wydajność wg beersmitha 82% KOMENTARZ: Miał być klasyczny lager, rauchbier, ale temperatura za oknem jest, jaka jest, więc będzie ale. Zasyp wzorowany na Schlenkerli (BYO). Brzeczka pachnie bardzo ładnie, boczkowo. Zobaczymy, jak to wyjdzie w gotowym piwie. Wysoka wydajność. Czas pracy: 4.15h. 2.03.2014 Drożdże zadane o 8.30 rano. 22.03.2014 Piwo rozlane do 46 x 0,5l z dodatkiem 150g cukru. Odfermentowało do 3°Blg, co daje mu 6,3% alko. 5.04.2014 Świetne piwo. Wędzonka wyraźnie wyczuwalna, ale całość nie razi. Piwo ma solidną słodką podbudowę, przez co jest bardzo pijalne, nawet dla piwnych amatorów. Górna fermentacja nie zaburzyła smaku. Na pewno do powtórki. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Porter GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Kolejny wędzonek+, mam wrażenie, że to bunt na zakaz wędzenia, Uuuu,Ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Kolejny wędzonek+, mam wrażenie, że to bunt na zakaz wędzenia, Uuuu,Ech... Jaka akcja - taka reakcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Im więcej nie wolno tym bardziej się kombinuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Warka #64 "SecRed" - single hop vic secret 15°Blg piwo w stylu: Red Ale warzone 01.03.2014 EBC: 25,8 IBU: 31,8 SUROWCE: słód pale Strzegom (5,4kg) słód karmelowy czerwony Strzegom (0,6kg) słód karmelowy 300 Strzegom (0,3kg) słód pale chocolate Thomas Fawcett (0,05kg) CHMIELE (granulat): Vic Secret 15,7% (25g) FWH Vic Secret 15,7% (50g) chmielenie na zimno DROŻDŻE: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa) ZACIERANIE: 18l wody do zacierania, 64°C - wsyp słodów 68°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 35' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25,5l 15°Blg. Wydajność wg beersmitha 86% KOMENTARZ: Czas wypróbować chmiele, które josefik zamówił zza wielkich wód. Szczególnie interesuje mnie kwestia: "aromaty owoców tropikalnych z wyraźną dominantą pomarańczy". Ja wyczułem zniewalającą słodycz, ale Gabriel swoim sześcioletnim nosem dominantę, a nawet subdominantę wyczuł, więc jest dobrze! 2.03.2014 Drożdże zadane o 8.30 rano. 11.03.2014 Piana opadła. Dodałem 50g chmielu Vic Secret. Zamieszałem i odstawiłem w cieplejsze miejsce. Niech dofermentuje. Potem parę dni w zimnym i rozlew. 22.03.2014 Piwo rozlane do 46 x 0,5l z dodatkiem 150g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 7,2%. 5.04.2014 Piwo bardzo udane, choć za gorzkie. Zapach zniewalający, zdradliwy, bo zapowiada słodziutki soczek, a tu - bach! goryczka wali prawym sierpowym. Będzie dobre na upały, gdyby nie było tak mocne! Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Australijski chmiel Vic Secret (15,7%) pachnie obłędnie - jak sok wieloowocowy. Dodany jednak do brzeczki natychmiast traci swój aromat. Dziś po otwarciu fermentora, przed dodaniem drożdży brzeczka nie pachniała chmielem w ogóle. Zastanawiam się, ile sypnąć tego chmielu na cichą, żeby było dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 #63 i #64 fermentują aż miło. Dziś przygotowałem syrop kandyzowany. Czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Warka #65 "Popielec" 20,5°Blg piwo w stylu: Imperial Porter klon piwa: Southern Tier Brewing Creme Brulee Milk Stout warzone 05.03.2014 EBC: 95,4 IBU: 64,6 SUROWCE: słód pale Strzegom (5kg) słód pilzneński Strzegom (0,68) słód carafa special I Weyermann (0,51kg) słód żywiecki palony (0,16kg) płatki żytnie (0,4kg) płatki jęczmienne (0,4kg) laktoza (0,5kg) syrop cukrowy kandyzowany czarny (1kg) kardamon świeżo zmielony (1 łyżeczka) 4 wyskrobane laski wanilii, CHMIELE (granulat): Citra 12% (10g) FWH Tradition 5,04% (60g) FWH Perle 7,12% (60g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa) ZACIERANIE: 18l wody do zacierania, 64°C - wsyp słodów 68°C -> 100' wsypanie słodów palonych 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~27l brzeczki GOTOWANIE: 50' syrop, laktoza w 50' kardamon i wanilia w 50' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 20,5°Blg°Blg. Wydajność wg beersmitha 82% KOMENTARZ: W założeniu klon piwa Southern Tier Brewing Co. 's Creme Brulee Milk Stout. Oryginał ma 25°Blg, ale celowo obniżyłem ekstrakt, gdyż dla mnie piwa o takiej mocy są wręcz niepijalne. Po jednej buteleczce człowiek odlatuje w siną dal. 29.03.2014 Piwo zabutelkowane. 32 x 0,5l + 22 x 0,33l z dodatkiem 100g cukru. Wanilia i kardamon wybijają się na przód. Piwo wręcz oleiste, ciężkie i gęste. Bydzie dobre za pół roku, tak myślę... Wyraźnie musi się ułożyć. Edytowane 29 Marca 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 U mnie przy gęstości 25,2°Blg łyżeczka kardamonu zdominowała to piwo. Objętość warki 22,5 litra. Mam nadzieję, że lekko się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) Warka #66 "Ale Mandaryna" 11°Blg piwo w stylu: - warzone 27.03.2014 EBC: 8,8 IBU: 9,3 SUROWCE: słód pale Strzegom (2kg) słód wiedeński Strzegom (1,5kg) słód bursztynowy Strzegom (0,25kg) płatki pszenne (0,4kg) cukier stołowy (0,1kg) CHMIELE (granulat): Perle 7% (15g) FWH Mandarina Bavaria 7,6% (50g) chmielenie na zimno DROŻDŻE: Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale Yeast (gęstwa) ZACIERANIE: 18l wody do zacierania, 70°C - wsyp słodów 70°C -> 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 35' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 11°Blg. Wydajność wg beersmitha 90% KOMENTARZ: Miało być cieniuśkie piwo, ale że wydajność znów mnie zaskoczyła, będzie "jedenastka". Im cieńsze warki, tym większa wydajność. Zamierzam pochmielić to piwko niemiecką Mandaryną. Zobaczymy, jak 50g tego chmielu sprawdzi się w 24l piwa. 28.03.2014 Drożdże zadane o 7.30 rano. O 14.00 już piękny kożuszek. Wieczorem fermentacja w pełni. 29.03.2014 Piana opadła. Wrzuciłem 50g chmielu Mandarina Bavaria. 12.04.2014 Piwo zabutelkowane. 23l trafiły do 46 x 0,5l z dodatkiem 110g cukru. Odfermentowało do 1°Blg, co daje mu ok. 5,4% alko. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Też zamierzam uwarzyć coś lekkiego, mocne piwa już mi się powoli nudzą No może poza Porterem Bałtyckim i AIPA. Portery są git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Portery są git... Przeliczyłem stan magazynu - jeszcze z 9 warek i szlus! Citrus chmielony tylko Citrą, RIS, Stare Ale Jarek, jakaś wykręcająca mordkę IIPA i ze 4 Belgi (w tym ze dwa mocarze). A jak co zostanie, to na bieżąco będziem, panie, warzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Nieśmiało powiem Panie kolego, że nawiązałem po części do Twojego nicku Masz jeszcze dużo warek przed sobą w tym sezonie, zawsze można warzyć coś bezstylowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Warka #67 "Citrus" - single hop citra 12,5°Blg piwo w stylu: American Amber Ale warzone 28.03.2014 EBC: 10,2 IBU: 19,2 SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (2,6kg) słód wiedeński Strzegom (2,1kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg) słód pszeniczny Strzegom (0,4kg) CHMIELE (granulat): Citra 12% (20g) FWH Citra 12% (50g) chmielenie na zimno DROŻDŻE: Wyeast 1010 American Wheat (gęstwa) ZACIERANIE: 20l wody do zacierania, 70°C - wsyp słodów 70°C -> 70' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 35' Wybicie (po wyłączeniu palników): 26l 12,5°Blg. Wydajność wg beersmitha 82% KOMENTARZ: Kolejny single hop. Tym razem chmieliłem citrą. Zacieranie w wysokich temperaturach powinno skutkować słodyczą, która skontruje goryczkę. 29.03.2014 Drożdże zadane o 8.00 rano. O 21.00 drożdże wylazły z wiaderka i zachlapały podłogę. Dawno tak nie miałem Durne drożdże. Przez noc fermentowało w otwartej kadzi, potem założyłem luźno dekiel i pozwoliłem tak trwać równy tydzień. 5.04.2014 Citrus przelany na nieplanowaną cichą. Dodałem 50g Citry. Zatrzasnąłem dekiel i zostawiam. 12.04.2014 Citrus zabutelkowany. 43 x 05l z dodatkiem 115g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje piwu ok. 5,7% alko. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Dzisiaj drugi RIS w tym sezonie. W zamyśle klon Mikkeller Beer Geek Breakfast, któremu również obniżyłem ekstrakt. Czas pokaże i wydajność jak bardzo Idę śrutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Trwa wysładzanie... W tym samym czasie zabutelkowałem poprzedniego RISa. Jest dziki! Wanilia i kardamon wybijają się na przód. Piwo wręcz oleiste, ciężkie i gęste. Bydzie dobre za pół roku, tak myślę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Warka #68 "RIS" 19°Blg piwo w stylu: Imperial Stout klon piwa Mikkeller Beer Geek Breakfast warzone 29.03.2014 EBC: 110 IBU: 52 SUROWCE: słód wiedeński Strzegom (3,0kg) słód wędzony Whisky Castle Malting (1,0kg) słód wędzony Chateau Peated CM (1,0kg) słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg) słód chocolate Thomas Fawcett (0,5kg) słód chocolate Castle Malting (0,5kg) płatki owsiane (1,0kg) laktoza (0,5kg) płatki dębowe Sherry Oloroso (50g) - do fermentora, lukrecja (50g) rodzynki (0,5kg) kawa (30g) - przy rozlewie, CHMIELE (granulat): Tradition 5,26% (150g) FWH DROŻDŻE: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa) ZACIERANIE: kleikowanie płatków w 5l wody (około 15') 22l wody do zacierania, 55°C - wsyp słodów i lukrecji, 67°C -> 70' wsyp słodów palonych, 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~26l brzeczki GOTOWANIE: 35' laktoza i zblendowane rodzynki na ostatnie minuty, Wybicie (po wyłączeniu palników): 24,5l 19°Blg. Wydajność wg beersmitha: 83% KOMENTARZ: W zamyśle ma to być klon piwa Mikkeller Beer Geek Breakfast. Na swoje potrzeby apgrejdowałem jednak recepturę. 30.03.2014 Drożdże zadane o 9.00 rano. Fermentacja ruszyła wieczorem w niedzielę. 6.04.2014 Piana opadła. Do fermentora wrzuciłem 50g płatków sherry. 19.04.2014 Dziś rozlew. Zaparzyłem dwie pełne kawiarki szlachetną kawą creme brulee, wymieszałem z 80g cukru i odstawiłem do ostygnięcia. Gęstość spadła do 5°Blg, co daje piwu ok. 9% alko. Piwo trafiło do 29 x 0,5l oraz 1 x 0,4l oraz 13 x 0,3l. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zabutelkowałem dwie warki. 100 flaszek wędruje do piwniczki. Uff... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 To się narobiłeś. U mnie powstała następna warka. Pogadamy w AMANISie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Letnia Mała Ofensywa... 5 warek do końca sezonu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Warka #69 "Eliksir Nadmorski" 12°Blg piwo jasne warzone 10.07.2014 EBC: 6,3 IBU: 14,8 SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (3,45g) słód wiedeński Strzegom (0,70kg) słód pszeniczny Strzegom (0,60kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,15kg) CHMIELE (granulat): Fuggles 3,3% (17g) - mash Pilgrim 8,6% (26g) - mash Centennial 8,6% (18g) - mash Perle 7,1% (10g) - FWH Tradition 5,26% (40g) - na zimno Iunga 9,4% (60g) - na zimno DROŻDŻE: US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: 18l wody do zacierania 55°C - wsyp - 15' wsyp chmieli do zacieru, 62°C - 30' 72°C - 30' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~28l brzeczki GOTOWANIE: 50' Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12°Blg. Wydajność wg beersmitha: 83% KOMENTARZ: Zasyp wzorowany na moim najlepszym kolschu. Chmielony resztkami magazynowymi. Zamierzam też pochmielić na zimno: niemieckim Tradition i polską Iungą. Zobaczymy jaki efekt to przyniesie. 11.07.2014 Drożdże (gęstwa) zadane o 10.45. 15.07.2014 Gęstość spadła do 3°Blg. Przelałem na cichą z dodatkiem Iungi (60g) i Tradition (40g) 20.07.2014 Warki #69 & #70 otrzymały dawkę żelatyny. 7g (na 25l piwa) rozpuściłem w połowie szklanki, dobrze wymieszałem i wlałem do fermentorów. 23.07.2014 Warka zabutelkowana. Klarowanie żelatyną i pończocha na wężyku zdziałały cuda. Piwo jest mega klarowne, a po transferze do tanku rozlewniczego bez jednego farfocla. 21,5l zabutelkowane do 23x0,5l z dodatkiem 100g cukru. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) Warka #70 "Zebrzydowska 10" 10°Blg piwo jasne warzone 10.07.2014 EBC: 10,3 IBU: 19,5 SUROWCE: słód wiedeński Strzegom (4,0kg) słód monachijski II Strzegom (0,20kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,15kg) płatki kukurydziane (0,40kg) cukier stołowy (0,15kg) CHMIELE (granulat): Tradition 5,26% (100g) - mash Iunga 9,4% (10g) Wakatu 7,4% (50g) - dry hop DROŻDŻE: US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: kleikowanie płatków 18l wody do zacierania 55°C - wsyp -> wsyp chmieli do zacieru, 68°C <- 60' 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: Do gotowania trafiło ~30l brzeczki GOTOWANIE: 30' Iunga 9,4% 10g na 30' cukier (0,15kg) na 30' Wybicie (po wyłączeniu palników): 27,5l 10°Blg. Wydajność wg beersmitha: 77% KOMENTARZ: 11.07.2014 Drożdże (starter) zadane o 10.45. 16.07.2014 Gęstość spadła do 7°Blg. Przelałem na cichą i dodałem na zimno 50g chmielu Wakatu. 20.07.2014 Odfermentowało do 1,5°Blg, co daje mu jakieś 4,3%. Plus refermentacja... Wyjdzie wysoko odfermentowany siusiek Przynajmniej chmielem ładnie pachnie. Warki #69 & #70 otrzymały dawkę żelatyny. 7g (na 25l piwa) rozpuściłem w połowie szklanki, dobrze wymieszałem i wlałem do fermentorów. 23.07.2014 Piwo zabutelkowane. 23 litry trafiły do 24x0,5l i 2x0,4l z dodatkiem 110g cukru. Bardzo fajny aromat. To chyba ten Wakatu. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Lekko napuchnięta saszetka Wyeast THG poszła do dużego (3l) startera i na mieszadło magnetyczne (dzięki, Szwedzie!). Na pierwszy ogień pójdzie Blondynka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Mieszadło pracuje. Po 20 godzinach kręcenia na powierzchni solidna czapa piany. Brzeczka silnie zmętniona, mleczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Po dwóch dobach, piana opadła. Zaczęło się klarować od góry. Zdjąłem z mieszadła. Dzień przetrzymałem w temperaturze pokojowej. Potem do lodówki. Na dnie gruba warstwa jasnych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się