Skocz do zawartości

Agro-Browar "ZEBRZYDOWSKIE"


Porter

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #63 "Wędzona 13" 13,3°Blg

piwo w stylu: Smoked Beer

warzone 01.03.2014

EBC: 28,8

IBU: 18,2

 

SUROWCE:

  • słód wędzony CM (3,0kg)
  • słód wiedeński Strzegom (1,5kg)
  • słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg)
  • słód monachijski II Strzegom (1,0kg)
  • słód cara-pils (0,2kg)
  • słód chocolate CM (0,1kg)

CHMIELE (granulat):

  • Tradition 5,04% po korekcie alfakwasów (50g)

DROŻDŻE:

  • US-05 (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 18l wody do zacierania,
  • 50°C - wsyp słodów
  • 50°C - 20'
  • 64°C - 40'
  • 74°C - 30'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~27l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 35'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 14,3°Blg.

Wydajność wg beersmitha 82%

 

KOMENTARZ:

  • Miał być klasyczny lager, rauchbier, ale temperatura za oknem jest, jaka jest, więc będzie ale. Zasyp wzorowany na Schlenkerli (BYO). Brzeczka pachnie bardzo ładnie, boczkowo. Zobaczymy, jak to wyjdzie w gotowym piwie.
  • Wysoka wydajność.
  • Czas pracy: 4.15h.

2.03.2014

 

Drożdże zadane o 8.30 rano.

 

22.03.2014

 

Piwo rozlane do 46 x 0,5l z dodatkiem 150g cukru. Odfermentowało do 3°Blg, co daje mu 6,3% alko.

 

5.04.2014

 

Świetne piwo. Wędzonka wyraźnie wyczuwalna, ale całość nie razi. Piwo ma solidną słodką podbudowę, przez co jest bardzo pijalne, nawet dla piwnych amatorów. Górna fermentacja nie zaburzyła smaku. Na pewno do powtórki.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #64 "SecRed" - single hop vic secret 15°Blg

piwo w stylu: Red Ale

warzone 01.03.2014

EBC: 25,8

IBU: 31,8

 

SUROWCE:

  • słód pale Strzegom (5,4kg)
  • słód karmelowy czerwony Strzegom (0,6kg)
  • słód karmelowy 300 Strzegom (0,3kg)
  • słód pale chocolate Thomas Fawcett (0,05kg)

CHMIELE (granulat):

  • Vic Secret 15,7% (25g) FWH
  • Vic Secret 15,7% (50g) chmielenie na zimno

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 18l wody do zacierania,
  • 64°C - wsyp słodów
  • 68°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 35'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25,5l 15°Blg.

Wydajność wg beersmitha 86%

 

KOMENTARZ:

  • Czas wypróbować chmiele, które josefik zamówił zza wielkich wód. Szczególnie interesuje mnie kwestia: "aromaty owoców tropikalnych z wyraźną dominantą pomarańczy". Ja wyczułem zniewalającą słodycz, ale Gabriel swoim sześcioletnim nosem dominantę, a nawet subdominantę wyczuł, więc jest dobrze!

2.03.2014

 

Drożdże zadane o 8.30 rano.

 

11.03.2014

 

Piana opadła. Dodałem 50g chmielu Vic Secret. Zamieszałem i odstawiłem w cieplejsze miejsce. Niech dofermentuje. Potem parę dni w zimnym i rozlew.

 

22.03.2014

 

Piwo rozlane do 46 x 0,5l z dodatkiem 150g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje mu 7,2%.

 

5.04.2014

 

Piwo bardzo udane, choć za gorzkie. Zapach zniewalający, zdradliwy, bo zapowiada słodziutki soczek, a tu - bach! goryczka wali prawym sierpowym. Będzie dobre na upały, gdyby nie było tak mocne!

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Australijski chmiel Vic Secret (15,7%) pachnie obłędnie - jak sok wieloowocowy. Dodany jednak do brzeczki natychmiast traci swój aromat. Dziś po otwarciu fermentora, przed dodaniem drożdży brzeczka nie pachniała chmielem w ogóle.

 

Zastanawiam się, ile sypnąć tego chmielu na cichą, żeby było dobrze...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #65 "Popielec" 20,5°Blg

piwo w stylu: Imperial Porter

klon piwa: Southern Tier Brewing Creme Brulee Milk Stout

warzone 05.03.2014

EBC: 95,4

IBU: 64,6

 

SUROWCE:

  • słód pale Strzegom (5kg)
  • słód pilzneński Strzegom (0,68)
  • słód carafa special I Weyermann (0,51kg)
  • słód żywiecki palony (0,16kg)
  • płatki żytnie (0,4kg)
  • płatki jęczmienne (0,4kg)
  • laktoza (0,5kg)
  • syrop cukrowy kandyzowany czarny (1kg)
  • kardamon świeżo zmielony (1 łyżeczka)
  • 4 wyskrobane laski wanilii,

CHMIELE (granulat):

  • Citra 12% (10g) FWH
  • Tradition 5,04% (60g) FWH
  • Perle 7,12% (60g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 18l wody do zacierania,
  • 64°C - wsyp słodów
  • 68°C -> 100'
  • wsypanie słodów palonych
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~27l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 50'
  • syrop, laktoza w 50'
  • kardamon i wanilia w 50'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 20,5°Blg°Blg.

Wydajność wg beersmitha 82%

 

KOMENTARZ:

  • W założeniu klon piwa Southern Tier Brewing Co. 's Creme Brulee Milk Stout. Oryginał ma 25°Blg, ale celowo obniżyłem ekstrakt, gdyż dla mnie piwa o takiej mocy są wręcz niepijalne. Po jednej buteleczce człowiek odlatuje w siną dal.

29.03.2014

 

Piwo zabutelkowane. 32 x 0,5l + 22 x 0,33l z dodatkiem 100g cukru. Wanilia i kardamon wybijają się na przód. Piwo wręcz oleiste, ciężkie i gęste. Bydzie dobre za pół roku, tak myślę... Wyraźnie musi się ułożyć.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #66 "Ale Mandaryna" 11°Blg

piwo w stylu: -

warzone 27.03.2014

EBC: 8,8

IBU: 9,3

 

SUROWCE:

  • słód pale Strzegom (2kg)
  • słód wiedeński Strzegom (1,5kg)
  • słód bursztynowy Strzegom (0,25kg)
  • płatki pszenne (0,4kg)
  • cukier stołowy (0,1kg)

CHMIELE (granulat):

  • Perle 7% (15g) FWH
  • Mandarina Bavaria 7,6% (50g) chmielenie na zimno

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale Yeast (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 18l wody do zacierania,
  • 70°C - wsyp słodów
  • 70°C -> 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 35'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 11°Blg.

Wydajność wg beersmitha 90%

 

KOMENTARZ:

  • Miało być cieniuśkie piwo, ale że wydajność znów mnie zaskoczyła, będzie "jedenastka". Im cieńsze warki, tym większa wydajność. Zamierzam pochmielić to piwko niemiecką Mandaryną. Zobaczymy, jak 50g tego chmielu sprawdzi się w 24l piwa.

28.03.2014

 

Drożdże zadane o 7.30 rano. O 14.00 już piękny kożuszek. Wieczorem fermentacja w pełni.

 

29.03.2014

 

Piana opadła. Wrzuciłem 50g chmielu Mandarina Bavaria.

 

12.04.2014

 

Piwo zabutelkowane. 23l trafiły do 46 x 0,5l z dodatkiem 110g cukru. Odfermentowało do 1°Blg, co daje mu ok. 5,4% alko.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Portery są git...

 

Przeliczyłem stan magazynu - jeszcze z 9 warek i szlus! Citrus chmielony tylko Citrą, RIS, Stare Ale Jarek, jakaś wykręcająca mordkę IIPA i ze 4 Belgi (w tym ze dwa mocarze). A jak co zostanie, to na bieżąco będziem, panie, warzyć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #67 "Citrus" - single hop citra 12,5°Blg

piwo w stylu: American Amber Ale

warzone 28.03.2014

EBC: 10,2

IBU: 19,2

 

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (2,6kg)
  • słód wiedeński Strzegom (2,1kg)
  • słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg)
  • słód pszeniczny Strzegom (0,4kg)

CHMIELE (granulat):

  • Citra 12% (20g) FWH
  • Citra 12% (50g) chmielenie na zimno

DROŻDŻE:

  • Wyeast 1010 American Wheat (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 20l wody do zacierania,
  • 70°C - wsyp słodów
  • 70°C -> 70'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 35'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 26l 12,5°Blg.

Wydajność wg beersmitha 82%

 

KOMENTARZ:

  • Kolejny single hop. Tym razem chmieliłem citrą. Zacieranie w wysokich temperaturach powinno skutkować słodyczą, która skontruje goryczkę.

29.03.2014

 

Drożdże zadane o 8.00 rano.

 

O 21.00 drożdże wylazły z wiaderka i zachlapały podłogę. Dawno tak nie miałem :D Durne drożdże. Przez noc fermentowało w otwartej kadzi, potem założyłem luźno dekiel i pozwoliłem tak trwać równy tydzień.

 

5.04.2014

 

Citrus przelany na nieplanowaną cichą. Dodałem 50g Citry. Zatrzasnąłem dekiel i zostawiam.

 

 

12.04.2014

 

Citrus zabutelkowany. 43 x 05l z dodatkiem 115g cukru. Odfermentowało do 2°Blg, co daje piwu ok. 5,7% alko.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj drugi RIS w tym sezonie. W zamyśle klon Mikkeller Beer Geek Breakfast, któremu również obniżyłem ekstrakt. Czas pokaże i wydajność jak bardzo ;) Idę śrutować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trwa wysładzanie... W tym samym czasie zabutelkowałem poprzedniego RISa. Jest dziki! Wanilia i kardamon wybijają się na przód. Piwo wręcz oleiste, ciężkie i gęste. Bydzie dobre za pół roku, tak myślę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #68 "RIS" 19°Blg

piwo w stylu: Imperial Stout

klon piwa Mikkeller Beer Geek Breakfast

warzone 29.03.2014

EBC: 110

IBU: 52

 

SUROWCE:

  • słód wiedeński Strzegom (3,0kg)
  • słód wędzony Whisky Castle Malting (1,0kg)
  • słód wędzony Chateau Peated CM (1,0kg)
  • słód karmelowy 150 Strzegom (0,5kg)
  • słód chocolate Thomas Fawcett (0,5kg)
  • słód chocolate Castle Malting (0,5kg)
  • płatki owsiane (1,0kg)
  • laktoza (0,5kg)
  • płatki dębowe Sherry Oloroso (50g) - do fermentora,
  • lukrecja (50g)
  • rodzynki (0,5kg)
  • kawa (30g) - przy rozlewie,

CHMIELE (granulat):

  • Tradition 5,26% (150g) FWH

DROŻDŻE:

  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • kleikowanie płatków w 5l wody (około 15')
  • 22l wody do zacierania,
  • 55°C - wsyp słodów i lukrecji,
  • 67°C -> 70'
  • wsyp słodów palonych,
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~26l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 35'
  • laktoza i zblendowane rodzynki na ostatnie minuty,

Wybicie (po wyłączeniu palników): 24,5l 19°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 83%

 

KOMENTARZ:

  • W zamyśle ma to być klon piwa Mikkeller Beer Geek Breakfast. Na swoje potrzeby apgrejdowałem jednak recepturę.

30.03.2014

 

Drożdże zadane o 9.00 rano. Fermentacja ruszyła wieczorem w niedzielę.

 

6.04.2014

 

Piana opadła. Do fermentora wrzuciłem 50g płatków sherry.

 

19.04.2014

 

Dziś rozlew. Zaparzyłem dwie pełne kawiarki szlachetną kawą creme brulee, wymieszałem z 80g cukru i odstawiłem do ostygnięcia.

Gęstość spadła do 5°Blg, co daje piwu ok. 9% alko. Piwo trafiło do 29 x 0,5l oraz 1 x 0,4l oraz 13 x 0,3l.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Warka #69 "Eliksir Nadmorski" 12°Blg

piwo jasne

warzone 10.07.2014

EBC: 6,3

IBU: 14,8

 

SUROWCE:

  • słód pilzneński Strzegom (3,45g)
  • słód wiedeński Strzegom (0,70kg)
  • słód pszeniczny Strzegom (0,60kg)
  • słód karmelowy 30 Strzegom (0,15kg)

CHMIELE (granulat):

  • Fuggles 3,3% (17g) - mash
  • Pilgrim 8,6% (26g) - mash
  • Centennial 8,6% (18g) - mash
  • Perle 7,1% (10g) - FWH
  • Tradition 5,26% (40g) - na zimno
  • Iunga 9,4% (60g) - na zimno

DROŻDŻE:

  • US-05 (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • 18l wody do zacierania
  • 55°C - wsyp - 15'
  • wsyp chmieli do zacieru,
  • 62°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~28l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 50'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 25l 12°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 83%

 

KOMENTARZ:

  • Zasyp wzorowany na moim najlepszym kolschu. Chmielony resztkami magazynowymi. Zamierzam też pochmielić na zimno: niemieckim Tradition i polską Iungą. Zobaczymy jaki efekt to przyniesie.

11.07.2014

 

Drożdże (gęstwa) zadane o 10.45.

 

15.07.2014

 

Gęstość spadła do 3°Blg. Przelałem na cichą z dodatkiem Iungi (60g) i Tradition (40g)

 

20.07.2014

 

Warki #69 & #70 otrzymały dawkę żelatyny. 7g (na 25l piwa) rozpuściłem w połowie szklanki, dobrze wymieszałem i wlałem do fermentorów.

 

23.07.2014

 

Warka zabutelkowana. Klarowanie żelatyną i pończocha na wężyku zdziałały cuda. Piwo jest mega klarowne, a po transferze do tanku rozlewniczego bez jednego farfocla. 21,5l zabutelkowane do 23x0,5l z dodatkiem 100g cukru.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #70 "Zebrzydowska 10" 10°Blg

piwo jasne

warzone 10.07.2014

EBC: 10,3

IBU: 19,5

 

SUROWCE:

  • słód wiedeński Strzegom (4,0kg)
  • słód monachijski II Strzegom (0,20kg)
  • słód karmelowy 30 Strzegom (0,15kg)
  • płatki kukurydziane (0,40kg)
  • cukier stołowy (0,15kg)

CHMIELE (granulat):

  • Tradition 5,26% (100g) - mash
  • Iunga 9,4% (10g)
  • Wakatu 7,4% (50g) - dry hop

DROŻDŻE:

  • US-05 (gęstwa)

ZACIERANIE:

  • kleikowanie płatków
  • 18l wody do zacierania
  • 55°C - wsyp ->
  • wsyp chmieli do zacieru,
  • 68°C <- 60'
  • 78°C ->filtracja

WYSŁADZANIE I FILTRACJA:

  • Do gotowania trafiło ~30l brzeczki

GOTOWANIE:

  • 30'
  • Iunga 9,4% 10g na 30'
  • cukier (0,15kg) na 30'

Wybicie (po wyłączeniu palników): 27,5l 10°Blg.

Wydajność wg beersmitha: 77%

 

KOMENTARZ:

 

11.07.2014

 

Drożdże (starter) zadane o 10.45.

 

16.07.2014

 

Gęstość spadła do 7°Blg. Przelałem na cichą i dodałem na zimno 50g chmielu Wakatu.

 

20.07.2014

 

Odfermentowało do 1,5°Blg, co daje mu jakieś 4,3%. Plus refermentacja... Wyjdzie wysoko odfermentowany siusiek :ble: Przynajmniej chmielem ładnie pachnie.

 

Warki #69 & #70 otrzymały dawkę żelatyny. 7g (na 25l piwa) rozpuściłem w połowie szklanki, dobrze wymieszałem i wlałem do fermentorów.

 

23.07.2014

 

Piwo zabutelkowane. 23 litry trafiły do 24x0,5l i 2x0,4l z dodatkiem 110g cukru. Bardzo fajny aromat. To chyba ten Wakatu.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekko napuchnięta saszetka Wyeast THG poszła do dużego (3l) startera i na mieszadło magnetyczne (dzięki, Szwedzie!). Na pierwszy ogień pójdzie Blondynka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dobach, piana opadła. Zaczęło się klarować od góry. Zdjąłem z mieszadła. Dzień przetrzymałem w temperaturze pokojowej. Potem do lodówki. Na dnie gruba warstwa jasnych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.