pepo Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Jako że warzyć ze słodów zacząłem... swój wątek wypada założyć. Pierwsze me warki z brewkitów powstały, przy czym w nowym hobby ogłady mi troszkę zadały. #1 - Coopersa pucha - Real Ale... fajne...ale jak to z Ale... szybko zniknęło #2 - Stout - tegoż samego producenta, piwko smaczne, jednak jak dla mnie zbyt wytrawne, za mało pieniste. #3 - Pszeniczne z ekstraktu Wes,a - dodałem na cichą 1/3 pastylki chmielowej.... no nie leży mi ten smak, może jak postoi troszeczkę to będzie pijalne #4 - Lager - także Coopers ale z drobną modyfikacją, w zamian zestawowych drożdżaków zadana gęstwa dolniaków W34/70, zabutelkowane, leży w chłódku #5 - 'Lelum-Polelum' - to piwko uwarzyłem z ziarna słodowanego, miał być Koźlak... ale wyszedł raczej bezstylowiec... a może jednak gdzieś sie łapie? a proces wyglądał następująco: Skład: pilzneński - 2,5kg monachijski - 2,5kg karmelowy - karmelowy Carawheat - 0,5kg Carafa - 150g Zacieranie: 64°C - 45 min 72°C - 30 min Chmielenie 35g Marynka - 60min 30g Hallertauer Tradition - 10min i.... chłodzenie, no właśnie i tu pierwszy poważny problem, gar wyniesiony na zadaszony taras... na mróz no ale po 2h dalej gorące..... wrrr, człowiek wymęczony choróbskiem chce iść spać a tu mały zonk, zostawiłem tak do rana, z rana zadana gęstwa dolniaków z warki nr 4.... zobaczymy co z tego sie wykluje Chcąc wykorzystać panująca temperaturę, następną warką będzie pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Nie powinno być problemu. Chyba, że gęstwa była zakażona:) Często nawet latem zostawiałem brzeczkę do wystygnięcia przez noc w wannie z wodą. Z tego powodu problemów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 miał być pils a wyszło co innego... chwilka czasu w środku tygodnia i wareczka uwarzona: #6 - uWedzona pszenica Skład: pszeniczny - 2kg wędzony - 2kg pilzneński - 1kg Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 40 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min filtracja i... wysładzanie - 14l wody Chmielenie: 25g Marynka - 60min 35g Lubelski - 10min Zadane drożdże - Safbrew WB-06 wspomnianemu pilsowi w łikend nie popuszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 uWędzone buzuje jak trzeba... w obu ostatnich warkach nie podałem BLG po zatarciu zboża warka nr5 - pseudo Koźlak wynosiło ono - 16, zmierzyłem obecny stan.... - 6 BLG, potrzymam jeszcze 3-4dni i zleje na cichą, warka nr6 - Wędzonej pszenicy początkowe - 15 BLG, nie za dużo jak na pszenice? może dolać ciut wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 ja bym trochę rozcieńczył, nie wiem na ile litrów planowałeś warkę, ale chmielenie jak na pszenicę wydaje mi się całkiem spore, wiec jak rozcieńczysz powinno być ok. Jak chcesz rozcieńczać to chyba najwygodniej przy rozlewie zagotować cukier w większej ilości wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 warka #6 - wyszło około 20l, dziś sprawdziłem blg..... pięknie zeszło;) z 16 do 3,5 i tak się zastanawiam czy rozcieńczać.... fakt, jest ciut prze-chmielone, czuć goryczkę... chyba połowę zakapsluje tak jak jest a do reszty dodam syrop z większą ilość wody - ok 2,5l/10l warka #5 - blg stoi na 5,5 i ani drgnie, jutro idzie na cichą. z racji niższych temperatur jutro/po jutrze - pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) ... z racji niższych temperatur jutro/po jutrze - pilsner troszkę się przeciągnęło.... ale co sie odwlecze..... #7 - Pilsner Skład: pilzneński - 3kg Bohemian Pilsner - 1kg zakwaszający - 0,15kg Carahell- 0,25kg Zacieranie: 14l kranówy 64°C - 40 min 72°C - 30 min 78°C - 5 min filtracja i... wysładzanie - 11l wody Chmielenie: 40g Marynka - 60min 15g Hallertauer Tradition - 30min 20g Hallertauer Tradition - 10min Zadane drożdże - gęstwa po koźlaku wyszło 20 litrów i 13BLG w planach IPA.... ale może wcześniej wyskoczyć pszeniczne Edytowane 6 Marca 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Ponieważ nie dotarły zamówione słody na planowaną warkę.... uwarzyłem wczoraj pszeniczne, w trakcie śrutowania wykombinowałem sobie przyciemnienie jej troszkę posiadanym palonym słodem - Dunkel Weizen? #8 - Dunkel Weizen Skład: pilzneński - 1kg pszeniczny - 2,5kg monachijski - 1kg czekoladowy- 0,05kg Carafa - 0,05kg Zacieranie: 16l kranówy 40-45°C - 15min 55°C - 15 min 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min filtracja i... wysładzanie - 11l wody Chmielenie: 15g Perle - 60min 15g Perle - 10min muszę wyskalować nowe wiadra 'pośledziowe', nie wiem ile dokładnie litrów wyszło... zmierzyłem jedynie BLG - 12 Zadana gęstwa - WB-06..... dziś już ślicznie drożdżaki pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 #8 - Dunkel Weizen - zakapslowany w sobotę z rana- 8gr glukozy/litr przy BLG na poziome - 2 #7 - Pilsner - BLG też zeszło do dwóch, ale z braku weny... tudzież zmęczenia organizmu podczas niedzielnej degustacji trunków, kapslowanie nastąpi prawdopodobnie w dniu jutrzejszym... (płyn z menzurki był tak smaczny... że wysiorbał bym całą zawartość fermentatora zanim sie nagazuje...) ----- miało być IPA...... ale...... wyszło zwykłe Ale, Pale Ale:) #9 - Pale Ale Skład: Pale Ale - 4kg Carahell- 0,25kg Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 60 min filtracja i... wysładzanie - 11l wody (po wlaniu do fermentatora... strasznie mało wszyło brzeczki za dużo odparowało podczas gotowania?? 17l i 15 blg..... dolałem wody do 20litrów.... blg wyniosło 12.....) Chmielenie: 35g Magnum - 60min 30g Perle - 10min 5g mchu na ostatnie 20 minut gotowania, zadane drożdże - Safale US-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Wczoraj powstała kolejna warka, niestety z pośpiechu/roztargnienia wkradł sie mały zonk , Zmieliłem 1kg carapils i odstawiłem do odważenia, później pojemnik okazał sie potrzebny i cały słód wylądował z resztą śruty przygotowaną na warke. Błąd wyłapałem dopiero podczas zacierania... przypomniało mi sie że chyba coś miałem odważyć Zobaczymy co z tego wyjdzie..... #10 - Kara Skład: Bohemian Pilsner - 4kg Carapils - 1kg Zakwaszający - 0,06kg Zacieranie: 16l kranówy 64°C - 40 min 72°C - 30 min 78°C - filtracja i... wysładzanie - około 13l wody Chmielenie: 25g Magnum - 60min 15g Magnum - 30min 35g Hallertauer Tradition - 10min Zadane drożdże - Saflager W-34/70 Fermentator odstawiony do piwniczki, ciemna, zimna.... mam nadzieje ze sie temperatura bardzo tam nie podniesie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 wczorajsza warka: #11 - uWedzona pszenica vol.2 Skład: pszeniczny - 1,5kg wędzony - 1,5kg pilzneński - 1kg Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 40 min 72°C - 30 min 78°C - 5 min filtracja i... wysładzanie - Chmielenie: 20g Magnum - 60min 10g Hallertauer Tradition - 10min 10g Perle - 10min brzeczka - 12 BLG Zadane drożdże - Safbrew WB-06 (gęstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 warka z dnia wczorajszego #12 - Kolsch Skład: pszeniczny - 0,5kg pilzneński - 4kg Zacieranie: 15l kranówy 45°C ->64°C - podnoszona temperatura przez około 20minut 64°C - 60 min 72°C - 15 min 78°C - 5 min filtracja i... wysładzanie - Chmielenie: 50g Perle- 60min 15g Hallertauer Tradition - 10min Zadane drożdże - Safbrew S-33 (starter) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) #13 - BAMBO Skład: pilzneński - 4kg caraaroma - 100g czekoladowy - 200g carafa - 65g (niestety resztki....) płatki jęczmienne - 0.4kg płatki owsiane - 0,25kg Zacieranie: 16l kranówy 64°C - 60 min 72°C - 30 min 78°C - ok 5 min filtracja i... wysładzanie 16l wody Chmielenie: 10g Perle- 60min 25g Lubelski -60min 15 minut przed końcem gotowania dodana: laktoza - 250g maltodekstryna - 100g BLG przed - 12 po dodaniu cukrów niefermentowalnych -15 Zadane drożdże - S-05 (gęstwa) Edytowane 8 Maja 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 #14 - Pszeniczne Skład: pilzneński - 1,5kg pszeniczny - 2,kg caramunich - 200g Zacieranie: 14l kranówy 64°C - 30 min 72°C - 60 min 78°C - ok 5 min filtracja i... wysładzanie 16l wody Chmielenie: 30g Lubelski -60min Zadane drożdże - WB-06 (gęstwa) z braku carahell zatarłem z caramunich... kolorek wyszedł... hmmm taki toffi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) #15 - Witbier Skład: pilzneński - 2kg pszeniczny - 1,5kg abbey malt - 0,5kg płatki błyskawiczne owsiane 0,4kg otręby pszeniczne - 0,45kg szybki zakup w teskaczu... niestety nie mogłem znaleźć płatków kolendra 15g curaçao - 20g Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 50 min 72°C - 30 min 78°C - ok 5 min filtracja i... wysładzanie 16l wody Chmielenie: 20g (+2g bo wykipiało mi )Marynka -60min 7g Hallertauer Tradition - 5min po połowie kolendry i curaçao na 15 i 7 minut przed końcem gotowania Zadane drożdże - S-33 (gęstwa) następne miało być żytnie... ale z roztargnienia nie kupiłem słodu wiec chyba dolniaczka jakiegoś zapodam.... koźlak? pils? hmm... Edytowane 11 Lipca 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 W otrębach skrobi nie ma. Trzeba było dodać jeszcze mąki pszennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 skucha no nic.... nastopną razą się poprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 dziś na ruszt poszedł Alt #16 - Alt Skład: pilzneński - 2kg monachijski- 2,5kg cararoma - 180g Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - chwilka filtracja i... wysładzanie Chmielenie: Magnum - 26g - 60min Drożdże: S-05 (gęstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 (edytowane) wolne... wiec dziś w browarze praca wre - Koźlak, będzie na jesienne dni #17 - Koźlak Skład: pilzneński - 1,5kg monachijski- 3kg cararoma - 100g caraamber - 250g caramunich - 300g Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min Chmielenie: Marynka 30g - 60min Lubelski 15g - 10min edit- brak lubelskiego na składzie pójdzie go gara 25g Hallertauer Tradition na ostatnie 10min edit2- wystudzone.... 20 litrów 15blg powędrowało do lodóweczki w przyjemny 10°C chłudek Edytowane 30 Lipca 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 z okazji dnia dzisiejszego, Piwa naszego... najlepszego zajrzałem do piwniczki... pustki niesamowite na poleczce... jeden koźlaczek, kilka wczesnych warek (kitowych) i dwie uWędzone Pszenice.... leżały jakieś pół roczku bidulki, zabrałem sie wiec za to piwko, przy otwieraniu (kapsel o kapsel, bo nie miałem otwieracza ) nieźle huknęło chyba się odrobinę przegazowało pianka powoli zaczęła wyłazić z szyjki.... szybciorkiem przelałem do kufelka (niestety brak fotek, kosiłem działeczkę i aparat był mi raczej zbędny ) po przelaniu, klarowne.... jak na pszeniczne aż za bardzo, ale w smaku.... rozkosz treściwe, o dziwo wcale nie tak mocno gazowane! jak by sie wydawało, mimo iż piana była obfita, utrzymująca się dość długo.... czy oryginalne piwo grodziskie też było klarownym produktem? za chwilkę wspomniany koźlaczek wasze zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) garnuszek poszedł w ruch, dzisiejszy zasyp: #18 - Gryka jak śnieg biała Skład: pilzneński - 1kg monachijski- 2kg cararoma - 100g pszeniczny -0,5kg płatki gryczane (błyskawiczne)- 0,4kg płatki jęczmienne (błyskawiczne) Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min Chmielenie: 20g Marynka - 60min 20g Perle- 10min na koniec chmielenia planuję dodać słoik miodu gryczanego 1l piwo w fermentatorze... 16BLG, dodana saszetka drożdży US-05 Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 #19 - Pale Ale Skład: Pale Ale - 4kg Carahell- 0,25kg Zacieranie: 16l kranówy 67°C - 35min 72°C - 40 filtracja i... wysładzanie Chmielenie: 25g - Challenger - 60min 15g - East Kent Goldings - 30min 10g - East Kent Goldings - 15min 10g - Citra - 15min 5g mchu na ostatnie 15 minut gotowania, drożdże... pierwszy raz użyję płynnych... Wyeast 1187 Ringwood Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 #20 - Hefe-Weizen Skład: pilzneński - 1,5kg pszeniczny - 1,8kg orkiszowy - 1kg Zacieranie: 15l kranówy 45°C - 15min 55°C - 15min 64°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C ---- Chmielenie: 10g Hallertauer Tradition - 60min 10g Hallertauer Tradition - 30min 15g Hallertauer Tradition - 10min Drożdże: jak tylko skończy sie studzić.... to zapodam 3068 Weihenstephan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 #21 - BAMBO vol2 Skład: pilzneński - 3kg pale ale - 1kg caraaroma - 200g czekoladowy - 200g carafa - 100g płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie: 15l kranówy 64°C - 60 min 72°C - 40 min 78°C - filtracja i... wysładzanie 16l wody Chmielenie: 25g Marynka- 60min 10g Perle - 15min 15 minut przed końcem gotowania dodana: laktoza - 500g jak się ostudzi zapodam do fermentatora z Wyeast 1187 Ringwood Ale, po wareczce #19 - Pale Ale (właśnie trafiła w buteleczki i zapowiada się cudownie ) mega żarłoczne te drożdżaki! zeszły do 1 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Mam pytanie odnośnie wczesniejszego Twojego piwa BAMBO. Podejrzewam, że mamy bardzo podobną wodę , i moje pytanie dotyczy kwaśności pochodzącej od słodów palonych . Czy zauważasz wogole coś takiego ? Czy dodatek laktozy zniwelował ten efekt? Pozdrawiam , Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się