pepo Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 #102 -Wakacyjny Browarek Skład: pale ale - 7kg wiedeński - 2kg Zacieranie: 68°C - 70min 78°C - 5min Chmielenie 30g Chinook - 60min 17g Citra - 60min 15g Citra - 10min 30g Amarillo- 10min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Dziś dwie warki.. choć zacieram tylko jeden raz, warzyć będę na dwa razy... różne chmiele, dodatki... #103 i 104 Skład: pilzneński - 8,5kg karmelowy jasny - 300g Zacieranie: 63°C - 50min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie warka -1 35g Perle- 60min 30g Lubelski- 15min wraka - 2 25g magnum- 60min 27g lubelski - 15min 15g jagody jałowca - 15min 4g kminek - 5min Drożdże: warka - 1 w34/70 fermentator powędrował do lodówki - 12°C wraka - 2 gęstwa US-05 lodówka - 19°C Edytowane 19 Lipca 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) #105 Skład: pilzneński (bruntal 6,5kg, DMG 1,5) - 8kg pszeniczny - 0,6kg caramunich - 250g Zacieranie: 63°C - 50min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie 60g Sybilla gr.- 60min 60g Lubelski sz.- 15min 20g Saaz gr.- 10min Drożdże: gęstwa US-05 -- podczas gotowania mega przełom jednak podzieliłem warkę... do jednej poszły zaplanowane us-05... do drugiej w34/70 i do lodówki w 10-12°C Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #106 pszenica Skład: pilzneński - 3,7kg pszeniczny - 4,4kg bursztynowy - 450g Zacieranie: 72°C i spadek do... 64 - 90min podgrzanie do 76°C - 5min Chmielenie 50g HT szyszki- 60min 50g lubelski szyszki- 10min Drożdże: fermentator 1 - gęstwa WB-06 fermentator 2 - 1/2 saszetki uwodnionych WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Zbyt drobne śrutowanie (prawie na mąkę) odbiło mi się dziś czkawką Filtracja była istna torturą #107 Wit Skład: pilzneński - 5kg pszeniczny - 2,4kg biscuit - 250g pszenica niesłodowana -1kg płatki pszeniczne - 0,5kg płatki owsiane - 0,8kg Zacieranie: 64°C -50min 72°C- 30min i podgrzanie do 76°C Chmielenie 35g HT szyszki- 60min 20g HT szyszki- 10min dodatki: kolendra - 35g starta skórka z 4 pomarańczy curacao - 20g Drożdże: WLP530 Abbey Ale Edytowane 1 Września 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nadrabiam przeoczony wpis... warka warzona 13.09 piątek Rozlana już do butelek + keg. Piwo wyszło baaardzo kawowe #108 Stout Skład: pale ale- 8kg jęczmień palony - 340g brown - 100g czekoladowy. -184g palone ziarna pszenicy - 115g carafa -15g barwiący - 300g Zacieranie: 68°C - 40min 72°C - 30min i podgrzanie do 76°C Chmielenie ni cholery nie pomnę.... a karteczka z notatkami gdzieś sobie poszła na bank były to szyszki magnum?/marynka i lubelski Drożdże: gęstwa US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) #109 NN Skład: pilzneński - 7kg monachijski -1kg karmelowy jasny - 300g bursztynowy - 200g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 10min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 70g marynka szyszki - 70min 62g lubelski szyszki - 15min bardzo drobne ześrutowanie słodu dało efekt sporo w garze ~60l 12blg przed gotowaniem coby filtracja tej mąki przebiegła bez zakłóceń... dodałem litr? może dwa łuski gryczanej Drożdże: gęstwa US-05 Edytowane 3 Października 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Dziś sie nie rozpiszę... IRA na tapecie #110 Red Irish Ale -- zapomniałem o podkładzie muzycznym... [media] [/media] --- uzupełniam wpis dotyczący receptury IRA Skład: pale ale - 6,5 kg monachijski - 1,5kg crystal - 0,5kg carared - 650g strzegom czerwony - 350g barwiący - 90g no tak... słody wchodzące w skład warki zapisałem.... ale chmielenia ni hu hu fuggle, wiilamette, piligrim ale w jakich proporcjach.... nie pamiętam warka podzielona na dwa fermentatory do pierwszego starter WLP004 Irish Ale (straszzzzznieeee kiepsko flokują) druga zaszczepiona uwodnionymi us05 -- II edit HA!!!! zapisana receptura z brewtargeta była zapisana i chmielenie odtworzone: (ani tam piligrima ani willamatte ) Chmiele Nazwa Alfa Iloć Użycie Czas Postać IBU Bramling 6,0% 18,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 5,6 Challenger 7,0% 17,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 6,2 Fuggles 4,5% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 11,7 Fuggles 4,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 1,7 Styrian Goldings 4,5% 10,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 0,9 Edytowane 5 Listopada 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astrobus Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 u mnie też..... podobna tapeta. Ciekawe dlaczego taki jesteś tajemniczy Dziś sie nie rozpiszę... IRA na tapecie #110 Red Irish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 #111 woda kolońska Skład: pilzneński - 7,5kg pszeniczny - 0,9kg Zacieranie: 55°C - 15min 64°C - 45min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie 70g magnum szyszki - 70min 55g sazz - 15min 10g sybilla - 10min Drożdże: fermentator 1 - uwodnione S-33 fermentator 2 - Wyeast 1010 American Wheat (gęstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 #112 AIPA Skład: pale ale - 7,5kg monachijski - 1,9kg cara cristal - 300g biscuit - 200g Zacieranie: 64°C - 45min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie 38 Zeus, Tomahawk - 60min 16g Green Bullet - 60min 25g Galaxy - 60min 35g Cascade - 60min 20g Cascade - 15min 35g Amarillo - 15min 25g Citra - 10min Drożdże: us05 na cichą dodam Cascade, Amarillo, Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) #113 Porter Bałtycki - prawdziwy wypas Skład: wiedeński - 6kg monachijski II - 3,15kg karmelowy ciemny - 325g karmelowy 300 - 200g karmelowy jasny - 685g caraaroma - 300g melanoidowy - 300g barwiący - 300g jęczmień palony - 300g Zacieranie: 64°C - 70min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie 30g Marynka - 60min 20g H tradition- 15min Drożdże: Mauribrew Lager 497 zobaczymy ile wyjdzie cienkusza.... -- Z wysładzania nazbierało sie ponad 20l, dam tej warce kolejny numerek... ale bez nazwy #114 Chmielenie 35g Marynka - 60min 25g amarillo - 15min 5g galaxy - 15min 10g cascade -15min Drożdże: gęstwa US-05 --- porter 22blg 'cienkusz' 12blg Edytowane 6 Grudnia 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 # Cartoon Cider 2x2l Sok jabłkowy ('dla domu dla rodziny') 1l Sok jabłkowy - antonówka 16BLG... doleje wody do uzyskania 12tu. - Drożdże do cydru FCG1 (z Gozdawy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 #115 - pszenica Skład: pilzneński - 4,5kg pszeniczny - 4kg karmelowy jasny - 300g Zacieranie: 54°C - 30min 64°C - 10min 72°C - 40min 78°C - 5min Chmielenie HT 30g - 60min HT 35g - 10min Drożdże: 1. Gozdawa - BW11 2. Mangrove Jack's - M20 Bavarian Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) #116 - Bitter Skład: pale ale - 8 kg crystal - 200g karmelowy czerwony - 300g jęczmień prażony - 70g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 10min 78°C - 5min Chmielenie: Marynka 80g - 60min Fuggle 40g - 15min Sovereign 17g -15min Drożdże: Gęstwa US-05 Edytowane 2 Lutego 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 #117 - Pils Skład: pilzneński - 7,7kg karmelowy 30 - 300g zakwaszający - 180g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 15min 78°C - 5min Chmielenie: Magnum 70g - 60min Saaz 50g - 15min Saaz 30g - 0min Drożdże: W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) #118 - RIS - 300tu Skład: pale ale - 6,300kg pilzneński - 1,5kg monachijski - 2kg wiedeński - 1kg caraaroma - 300g karmelowy - 300g kawowy - 300g czekoladowy - 300g jęczmień prażony - 300g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 5min Chmielenie: marynka 50g - 60min lubelski (szyszki) 50g - 10min simco 15g - 10min Drożdże: Gęstwa US-05 wyszło około 20l - 25blg Do warzenia pójdzie tylko brzeczka przednia, z wysłodzin będzie stout (12blg, ponad 22l) warka z wysłodzin chmielona: marynka 25g - 60min sybilla 20g - 10min zadana gęstwa US-05 Edytowane 16 Lutego 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) #119 Wit Skład: pilzneński - 5kg pszeniczny - 2,3kg biscuit - 300g pszenica niesłodowana -1,7 kg płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 20min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 35g HT szyszki- 60min 30g HT szyszki- 10min dodatki: kolendra - 35g starta skórka z 3 pomarańczy i jednej cytryny curacao - 20g Drożdże: WLP530 Abbey Ale Edytowane 2 Marca 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 #120 Koźlak Skład: pilzneński - 5kg monachijski - 5kg karmelowy ciemny - 500g caraamber - 600g caramunich -600g Zacieranie: 64°C - 60min 72°C - 20min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 65g marynka granulat- 60min 80g HT szyszki- 10min Drożdże: W34/70 gestwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 #121 Dyngusowe Skład: pale ale - 6,5kg monachijski - 1,5 kg karmelowy czerwony - 1kg abbey - 600g jęczmień prażony - 80g Zacieranie: 67°C - 40min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 50g First Gold - 60min 20g Styrian Goldings- 10min Drożdże: 1. W34/70 gestwa 2. US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Szybkie uzupełnienie notatek... piwo uwarzone jakieś 2 tygodnie temu #122 Skład: pale ale - 5,3kg pils- 2,5 kg caramunich - 200g zakwaszający - 150g Zacieranie: 67°C - 40min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 60g marynka - 60min 25g saaz - 15min 25g glacier - 10min Drożdże: 1. W34/70 gestwa 2. lagerowe kangury - saszetka Edytowane 18 Czerwca 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) #123 drWit Skład: pils - 4 kg pszeniczny - 3 kg abbey - 520g biscuit - 180g pszenica niesłodowana - 1,5kg płatki owsiane - 0,8 kg Zacieranie: 67°C - 40min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 40g marynka - 60min 40g Styrian Goldings - 10min Dodatki curacao - 40g skórka z trzech pomarańczy kolendra - 30g jeden z fermentatorów - trawa cytrynowa (wywar) Drożdże: 1. S-33 2. Clasic Belgian Witbier - Gozdawa Edytowane 18 Czerwca 2014 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 #124 Sweet Wheat Skład: pils - 4 kg pszeniczny - 3,5 kg wiedeński - 0,5 kg caramunich - 150g Zacieranie: 67°C - 40min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 35g Chinook - 60min 10g Amarillo - 15min 30g Citra - 15min 20g Summer-10min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 niema to jak zrobić sobie saunę w taki upał... warzenie na poddaszu... wrażenia bezcenne. na szczęście jedna lodówka wolna i powędruje tam piwo do fermentacji ~18-20 °C #125 Dry Stout Skład: pale ale - 7,5 kg karmelowy - 250g czekoladowy - 400g pszeniczny czekoladowy - 150g jęczmień prażony - 200g Zacieranie: 67°C - 40min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 60g marynka- 60min 25g marynka- 15min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 #126 Pszeniczne Skład: pilzneński - 2,2 kg (resztki z magazynu ) wiedeński - 0,8kg pszeniczny - 4kg bursztynowy - 200g zakwaszający - 250g Zacieranie: 64°C - 45min 72°C - 15min i podgrzanie do 78°C Chmielenie 40g Styrian Goldings - 60min 20g lubelski (szyszka)- 60min Drożdże: WB-06 Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się