seler Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jak głęboko te drożdze powinny zejść (wiki podaje 77%) czyli teoretycznie z 12 do ok 3,5BLG. Moje ostatnie pszeniczne zeszło w tydzień do 4BLG przy temp 22°C i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać. Na W-06 w tydzień zjeżdżało do 2BLG no ale to wiadomo żarłoki. Wiem, że najlepiej byłoby odczekać jeszcze ze trzy dni i zobaczyć czy zejdzie, ale jak to 3068, wybrały się na spacer i na ściankach fermentatora pozostał osad i boję się że się jakaś infekcja może przyplątać z tego a póki co piwo w smaku dobre i nie chciałbym go stracić. A może do butelek z mniejszą ilością cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 \ Jak głęboko te drożdze powinny zejść (wiki podaje 77%) czyli teoretycznie z 12 do ok 3,5BLG.Moje ostatnie pszeniczne zeszło w tydzień do 4BLG przy temp 22°C i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać. Na W-06 w tydzień zjeżdżało do 2BLG no ale to wiadomo żarłoki. Wiem, że najlepiej byłoby odczekać jeszcze ze trzy dni i zobaczyć czy zejdzie, ale jak to 3068, wybrały się na spacer i na ściankach fermentatora pozostał osad i boję się że się jakaś infekcja może przyplątać z tego a póki co piwo w smaku dobre i nie chciałbym go stracić. A może do butelek z mniejszą ilością cukru? Mnie kiedyś zaskoczyły sporą żarłocznością. Ja bym czekał. Może zlej na cichą na tydzień. Ewentualnie jeśli lubisz ryzyko - zabutelkuj bez dodatku cukru. Granatów raczej być nie powinno, ale pytanie czy się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jak głęboko te drożdze powinny zejść (wiki podaje 77%) Nie patrz na te procenty, to jest wartość dla jakieś standardowej brzeczki laboratoryjnej, do porównania szczepów między sobą i nic więcej. Zejdą tyle, ile zatarłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 No i kwas Poczekałem do dziś żeby zobaczyć czy odfermentuje, i odfermentowało do 3BLG ale jest kwasior... więc zlew... Wkurzają mnie te drożdże... druga warka na nich i drugi kwas, załamka... zwłaszcza że przy pszenicy więcej się trzeba napracować niż przy innych piwach... I zawsze jest tak samo, najpierw piękne aromaty banana aż w całym domu pachnie, potem drożdże buzują jak oszalałe, bądź wręcz wychodzą na spacer i gdzieś na tym spacerze łapią "katar" i wujnia... ech podniosły mi cisnienie... Chyba wrócę do WB-06, może nie dają takich wspaniałych aromatów ale pięć pszeniczniaków na nich robionych wyszło jak ta lala... żadnych niespodzianek... "niech mnie ktoś przytuli..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mnie jak drożdże wylazły z fermentora, to miałem aptekę. Teraz robię albo mniejsze warki (ok 18 l.), albo zamykam fermentor pokrywą z otworem na rurkę, ale wkładam tam wężyk i daję do butelki z roztworem oxi. Moim zdaniem różnica między szczepami płynnymi a suchymi do pszeniczniaków jest spora, dlatego IMO gra jest warta świeczki. Pozdrawiam (przytulał nie będę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Skoro drugi kwasior na tych samych drożdżach, to pewnie masz zakażoną gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Skoro drugi kwasior na tych samych drożdżach, to pewnie masz zakażoną gęstwę. "tych samych" w sensie że 3068... A może następnym razem warkę do dwóch tanków rozlac? To może być rozwiązanie... Tyle że mi się wydaje iż to się zakaża od osadu na ściankach który zostaje po pianie drożdżowej, bo ten osad jest dośc gruby i tam spokojnie syf może osiadać. Myślę że ta warka zakaziła mi się kiedy robiłem pomiar w sobotę i poruszyłem tankiem przez co piwo się zakołysało i "obmyło" zasyfione ścianki łapiąc z tamtąd syfa... Wygląda na to że zaraz po opadnięciu piany należałoby zlać wszystko do nowego, czystego tanka... Tyle roboty na marne... ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Kurde, byłem dzisiaj w spiżu i ich pszeniczne jest dość cierpkie. To może to moje nie jest zainfekowane tylko te drożdże dają taki efekt (choć wątpię). Ponieważ jeszcze nie wylałem, popróbowałem przed chwilą i w smakuje jak niesłodzony sok z grejpfruta i cytryny, nie śmierdzi (ale i nie pachnie) i już sam nie wiem. Zanim puszczę w kanał - czy te drożdże mogą dawać taki efekt? Mocno cierpkiego pszeniczniaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 mi wyszły jabłkowe (smakuje to trochę jak wit bez przypraw),najbardziej 1,3 i 4 z serii,2 było normalną pszenicą.też nie wiem o co chodzi,bo an infekcje to nie wygląda,zero kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Zanim puszczę w kanał - czy te drożdże mogą dawać taki efekt? Mocno cierpkiego pszeniczniaka? Jeśli jest po prostu kwaśne, nie śmierdzi toaletą, apteką czy octem, to pisz na ecie berliner weisse i gitara. Za pomysł flaszeczkę mi podeślij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Tak, jeżeli masz smak cytrynowy, to jest czysta infekcja mlekowa, masz coś w stylu Berliner Weisse czy Gose. Spróbuj jak smakuje z sokiem malinowym. A Spiż (jak słyszałem) nie może służyć za wzór czystych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 (edytowane) Nie no, nie będę gości truł... trudno, za tydzień zrobię na "bezpiecznych" WB-06 te przynajmniej są przewidywalne... trzeciej porażki na 3068 już bym nie zniósł A jutro póki pogoda pozwala jakieś marcowe ukręcę... Edytowane 4 Lutego 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie no, nie będę gości truł... Ja pisałem serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Berlinerwajsy są bardzo smaczne. Niektórzy piją je z sokiem, ale są tacy co wolą ohne schuss. Jak masz wylać to oddaj mi, z przyjemnością wyduldam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 nmówiliście mnie Zabutelkuję z pięć sztuk, kupię sok i za dwa tygodnie zobaczę czy się toto do czegoś nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 jak to jest lekko kwaśne to sok niepotrzebny,dobry kwas też sztuka zrobić (a właściwie farta trzeba mieć),mi wyszedł raz pierwszej pszenicy) i do tej pory go miło wspominam ,tylko to musi dojrzeć ,ułożyć sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Tak tylko celem zakończenia tematu. Kwas z dodatkiem 20ml soku malinowego daje się wypić, wychodzi tak a"oranżadka" cos ala zielony berliner co go kiedyś piłem, fajne orzeźwiające ale wielkim fanem tego nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się