Bartkii Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam pytanie. Mam ze dwa takie pojemniki kanistry ~ 22 l z plastiku białego(jeden po płynie do naczyń a drugi po płynie do naczyń do zmywarki) ten drugi z tego co na etykiecie przeczytałem zawierał wodorotlenek sodu. I moje pytanie to czy można tego użyć do fermentacji np. a ogólnie czy mogą być do kontaktu z żywnością? opłukałem płynem i gorącą wodą i mam zamiar jeszcze przepłukać clo2. czy to wystarczy? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Teoria mówi, żeby nie używać pojemników nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ale wiesz jak z teorią jest - jak nie spraktykujesz, to nie potwierdzisz hipotezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 jeśli ma wytłoczony symbol widelca i łyżki to znaczy że jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jeśli takiego nie ma to może być wykonany z materiału gorszej jakości, zanieczyszczonego kadmem na przykład. Nie umrzesz, ale nie służy to zdrowiu i lepiej unikać. Z drugiej strony obejrzałem mój pojemnik fermentacyjny (w tym celu produkowany) i symbolu tam nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Hm, a ja zawsze myślałem, że ten symbol oznacza, że można prać w zmywarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Widelca niema...to by było proste. Ale jest PE-HD oraz obok AST. nie wiem co to znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Polietylen to wiem, ale reszty nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Widelca niema...to by było proste. Ale jest PE-HD oraz obok AST. nie wiem co to znaczy. polietylen wysokiej gęstości. AST nie wiem co oznacza, ale może to byś producent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Heh poszperałem i znalazłem PEHD oznacza: polietylen dużej gęstości polietylen niskociśnieniowy ang. high density polyethylene Inne oznaczenia: ( HD-PE, HDPE) I jeszcze jedno: Oznaczenia tworzyw sztucznych 1. PET - politereftalan etylenu: butelki na napoje i wodę o obj. 1,5 i 2 litry, a ostatnio także 0,33 l, czasem jednolitrowe na tłuszcze. 2. HDPE (PE-HD) - gęsty (sztywny) polietylen: butelki na domowe chemikalia, nakrętki na butelki, zazwyczaj cienkie woreczki i folia \"szeleszcząca\". 3. PVC (V) - polichlorek winylu, winyl (pcw): butelki na tłuszcze (czasem też na wodę), opakowania na żywność (np. sałatki), opakowania zabawek. 4. LDPE (PE-LD) - rzadki (miękki) polietylen: plastykowe torby, woreczki (\"nieszeleszczące), butelki do zgniatania (np. z ketchupem). 5. PP - polipropylen: podobnie do polietylenu. 6. PS - polistyren: tacki, foremki na jajka, kubki - najczęściej spotykany w formie styropianu (polistyren spieniony) i dzięki temu łatwy do rozpoznania. A tu jeszcze link do ciekawej stronki: Charakterystyka tworzyw sztucznych i zastosowania Edytowane 31 Stycznia 2011 przez Bartkii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi