walery2277 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post, pierwszy pomysł na piwo. Proszę o pomoc i dużo wyrozumiałości. Poczytałem trochę i chciałbym zacząć tak: Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2kg Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 2kg Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1kg Wiedeński 4-6 EBC - Castle Malting - 1kg Styrian Goldings - szyszki - 100g Safbrew S-33 lub Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes 125ml mech irlandzki 10g W jakich temperaturach ważyć? Czy dobre proporcje słodów? Jak chmielić i ile chmielu potrzebuję? z góry dziękuję za wszelkie porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. Nie ma sensu do belgów stosować mchu. Wydaje mi się też, że za dużo chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie ma sensu do belgów stosować mchu. dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie ma sensu do belgów stosować mchu. dlaczego?? A po co, skoro wszystkie cenione belgijskie browary, nie stosują, nie filtrują i refermentują w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. napisz prościej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Blond_Ale pewnie o to chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Zgadzam się jeśli chodzi o drożdże, ale jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że przy takim zasypie BPA może być wręcz za jasne. To jasny monachijski i zero słodów specjalnych. Ja bym może wywalił wiedeński a zamiast tego dał jakieś 300g carabelge, albo biscuits, albo aroma, albo coś w tym rodzaju. Chmielenie? Styrian Goldings to chmiel aromatyczny - na goryczkę trzeba go sporo. Ja bym dał jakieś 40-50g na godzinę i ew. jakieś 20-30g na 15 minut. A generalnie z takiego zasypu jak wyżej (6kg) lekką ręką powinieneś dostać prawie 30l 12-13°Blg. Może rzeczywiście tak jak radzi Hasintus zagęścić do 15-16°Blg i zrobić Blonde? Tylko, że wtedy to dobry potrzebny na pewno byłby starter z tych Ardennes-ów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 w tej recepturze jest dosyc krótkie gotowanie. wystarczająco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 To jest bardzo sprawdzona receptura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 To jest bardzo sprawdzona receptura Potwierdzam! Po trzech tygodniach w butelkach piwko jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi