walery2277 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post, pierwszy pomysł na piwo. Proszę o pomoc i dużo wyrozumiałości. Poczytałem trochę i chciałbym zacząć tak: Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2kg Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 2kg Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1kg Wiedeński 4-6 EBC - Castle Malting - 1kg Styrian Goldings - szyszki - 100g Safbrew S-33 lub Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes 125ml mech irlandzki 10g W jakich temperaturach ważyć? Czy dobre proporcje słodów? Jak chmielić i ile chmielu potrzebuję? z góry dziękuję za wszelkie porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. Nie ma sensu do belgów stosować mchu. Wydaje mi się też, że za dużo chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie ma sensu do belgów stosować mchu. dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Nie ma sensu do belgów stosować mchu. dlaczego?? A po co, skoro wszystkie cenione belgijskie browary, nie stosują, nie filtrują i refermentują w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. napisz prościej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Blond_Ale pewnie o to chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Zgadzam się jeśli chodzi o drożdże, ale jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że przy takim zasypie BPA może być wręcz za jasne. To jasny monachijski i zero słodów specjalnych. Ja bym może wywalił wiedeński a zamiast tego dał jakieś 300g carabelge, albo biscuits, albo aroma, albo coś w tym rodzaju. Chmielenie? Styrian Goldings to chmiel aromatyczny - na goryczkę trzeba go sporo. Ja bym dał jakieś 40-50g na godzinę i ew. jakieś 20-30g na 15 minut. A generalnie z takiego zasypu jak wyżej (6kg) lekką ręką powinieneś dostać prawie 30l 12-13°Blg. Może rzeczywiście tak jak radzi Hasintus zagęścić do 15-16°Blg i zrobić Blonde? Tylko, że wtedy to dobry potrzebny na pewno byłby starter z tych Ardennes-ów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 w tej recepturze jest dosyc krótkie gotowanie. wystarczająco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 To jest bardzo sprawdzona receptura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 To jest bardzo sprawdzona receptura Potwierdzam! Po trzech tygodniach w butelkach piwko jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się