Jump to content

pierwsze pierwsze piwo-belgian pale ale

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post, pierwszy pomysł na piwo.

Proszę o pomoc i dużo wyrozumiałości.

Poczytałem trochę i chciałbym zacząć tak:

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2kg

Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting - 2kg

Monachijski 15 EBC - Castle Malting - 1kg

Wiedeński 4-6 EBC - Castle Malting - 1kg

Styrian Goldings - szyszki - 100g

Safbrew S-33

lub

Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes 125ml

mech irlandzki 10g

W jakich temperaturach ważyć?

Czy dobre proporcje słodów?

Jak chmielić i ile chmielu potrzebuję?

z góry dziękuję za wszelkie porady

Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne. Po mojemu, to lepiej zamiast BPA celuj w 15-16 blg i wyjdzie dobry blondzik. Nie ma sensu do belgów stosować mchu. Wydaje mi się też, że za dużo chmielu.

Drożdze W 3522 są zdecydowanie lepsze, trochę za dużo monachijskiego i wiedeńskiego, wyjdzie za ciemne.

Zgadzam się jeśli chodzi o drożdże, ale jeśli chodzi o kolor to wydaje mi się, że przy takim zasypie BPA może być wręcz za jasne. To jasny monachijski i zero słodów specjalnych. Ja bym może wywalił wiedeński a zamiast tego dał jakieś 300g carabelge, albo biscuits, albo aroma, albo coś w tym rodzaju.

Chmielenie? Styrian Goldings to chmiel aromatyczny - na goryczkę trzeba go sporo. Ja bym dał jakieś 40-50g na godzinę i ew. jakieś 20-30g na 15 minut.

A generalnie z takiego zasypu jak wyżej (6kg) lekką ręką powinieneś dostać prawie 30l 12-13°Blg. Może rzeczywiście tak jak radzi Hasintus zagęścić do 15-16°Blg i zrobić Blonde? Tylko, że wtedy to dobry potrzebny na pewno byłby starter z tych Ardennes-ów...