Faszysta Rasista Homofob Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie. Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 No to masz zagwozdkę - teoretycznie powinny się różnić minimalnie ekstraktywnością (Dortmunder mocniejszy) i goryczką (pils mocniejszy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu. No same nazwy to nam nic nie powiedzą. Musisz podać ekstrakt początkowy i zasyp, wtedy będzie można określić pewnie po kolorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 10, 2011 Author Share Posted February 10, 2011 (edited) Dortmunder 13 Blg - słód pilzneński Weyermann - 3,7 kg - słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg - słód Carapils I - 0,6 kg Pils 12 Blg - słód pilzneński Weyermann - 4 kg - słód Carapils Weyermann - 0,2 kg Edited February 10, 2011 by jake Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 600 g zwłaszcza II to powinno być widać. i Dortmunder powinien mieć wyższy ekstrakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze... A kto pisze, że w wiadrze? Pobrać próbki i porównać w dwóch takich samych szklankach, najlepiej wąskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 (edited) To wy już z wiader pijecie , a przed chwilą Wiktor coś marudził o jednej szklance przy warzeniu Ach to Mazowsze Edited February 10, 2011 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 10, 2011 Author Share Posted February 10, 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Drożdże Dortmunder - Saflager S-23 Pils - Saflager W 34/70 Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut, potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Drożdże Dortmunder - Saflager S-23 Pils - Saflager W 34/70 Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut' date=' potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut[/quote'] Można by próbować po zapachu, S 23 dają taki przyjemny lekko kwiatowy, a 34/70 są bardziej neutralne. I raczej różnica w kolorze też powinna być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now