Jump to content

Dortmunder vs Pils - jak rozróżnić?

Recommended Posts

Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.

Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu.

Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.

Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu.

No same nazwy to nam nic nie powiedzą. Musisz podać ekstrakt początkowy i zasyp, wtedy będzie można określić pewnie po kolorze.

Dortmunder 13 Blg

- słód pilzneński Weyermann - 3,7 kg

- słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg

- słód Carapils I - 0,6 kg

Pils 12 Blg

- słód pilzneński Weyermann - 4 kg

- słód Carapils Weyermann - 0,2 kg

Edited by jake

Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze...

A kto pisze, że w wiadrze? Pobrać próbki i porównać w dwóch takich samych szklankach, najlepiej wąskich.

Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże?

Drożdże

Dortmunder - Saflager S-23

Pils - Saflager W 34/70

Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut, potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut

Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże?

Drożdże

Dortmunder - Saflager S-23

Pils - Saflager W 34/70

Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut' date=' potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut[/quote']

Można by próbować po zapachu, S 23 dają taki przyjemny lekko kwiatowy, a 34/70 są bardziej neutralne. I raczej różnica w kolorze też powinna być.