Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie. Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 No to masz zagwozdkę - teoretycznie powinny się różnić minimalnie ekstraktywnością (Dortmunder mocniejszy) i goryczką (pils mocniejszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Jakiś czas temu robiłem Pilsa i Dortmundera, teraz stoją na cichej, jedno w szklanych balonach, drugie w fermentorze i ... zapomniałem, które jest gdzie.Czy jest szansa jakoś je rozróżnić, teraz albo chociaż podczas rozlewu? Robione były mniej więcej w tym samym czasie, więc stać na cichej mogą do tego samego czasu. No same nazwy to nam nic nie powiedzą. Musisz podać ekstrakt początkowy i zasyp, wtedy będzie można określić pewnie po kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) Dortmunder 13 Blg - słód pilzneński Weyermann - 3,7 kg - słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg - słód Carapils I - 0,6 kg Pils 12 Blg - słód pilzneński Weyermann - 4 kg - słód Carapils Weyermann - 0,2 kg Edytowane 10 Lutego 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 600 g zwłaszcza II to powinno być widać. i Dortmunder powinien mieć wyższy ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Wydaje mi się że tych 600g ciemnego monachijskiego może nie być widać, za mała różnica żeby się dało odróżnić w wiadrze... A kto pisze, że w wiadrze? Pobrać próbki i porównać w dwóch takich samych szklankach, najlepiej wąskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) To wy już z wiader pijecie , a przed chwilą Wiktor coś marudził o jednej szklance przy warzeniu Ach to Mazowsze Edytowane 10 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Drożdże Dortmunder - Saflager S-23 Pils - Saflager W 34/70 Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut, potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Dortmunder powinien być ciemniejszy. Jak zacierałeś? I czy takie same drożdże? Drożdże Dortmunder - Saflager S-23 Pils - Saflager W 34/70 Zacierałem podobnie. Najpierw 50°C 30 minut' date=' potem 67* (64* Pils) 30 minut, Pils jeszcze dodatkowo 70* 30 minut[/quote'] Można by próbować po zapachu, S 23 dają taki przyjemny lekko kwiatowy, a 34/70 są bardziej neutralne. I raczej różnica w kolorze też powinna być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi