Lukaszpe Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wie ktoś gdzie można tanio kupić reduktor co2, taki jaki jest potrzebny do piwa, czyli utrzymujący stałe ciśnienie? Na allegro z tego co patrzę to są tylko te utrzymujące stały przepływ a o takie chyba nie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Wie ktoś gdzie można tanio kupić reduktor co2, taki jaki jest potrzebny do piwa, czyli utrzymujący stałe ciśnienie? Na allegro z tego co patrzę to są tylko te utrzymujące stały przepływ a o takie chyba nie chodzi Na allegro bywają co kilka kilkanaście dni wiec obserwuj w dziale gastronomia, możesz też zapytać Wesołego Edytowane 25 Stycznia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 OK, dzięki za info(btw po raz kolejny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam. Noszę się z zamiarem kupna kegów. Ponieważ piwo schodzi u mnie dość wolno, byłyby one dość powoli opróżniane, szczególnie przy równoległym korzystaniu z kilku. Chciałem zapytać o taką kwestię - czy napoczęty keg powinien zostać stosunkowo szybko opróżniony, czy też może być sukcesywnie opróżniany przez np. kilka miesięcy i piwo wewnątrz się nie popsuje. Pytam, jak to wygląda w praktyce; wydaje się, że przy zachowaniu czystości, szczelnym kegu, wypychaniu piwa CO2 nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam. Noszę się z zamiarem kupna kegów. Ponieważ piwo schodzi u mnie dość wolno, byłyby one dość powoli opróżniane, szczególnie przy równoległym korzystaniu z kilku. Chciałem zapytać o taką kwestię - czy napoczęty keg powinien zostać stosunkowo szybko opróżniony, czy też może być sukcesywnie opróżniany przez np. kilka miesięcy i piwo wewnątrz się nie popsuje. Pytam, jak to wygląda w praktyce; wydaje się, że przy zachowaniu czystości, szczelnym kegu, wypychaniu piwa CO2 nie powinno być problemu. Można sączyć nawet przez kilka miesięcy bez uszczerbku, dobrze jest kiedy piwo przebywa w zimnym otoczeniu, lodówka, bądź też bardzo zimny garaż /zimą/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Do tej pory raz tylko korzystałem z kega. Nie mam jeszcze kompletnego sprzętu dlatego nagazowałem piwo naturalnie dodając surowiec do refermentacji. Na początku leciała głównie piana, później piwo. Niestety nie miałem gazowanego piwa w szklance i sam nie wiem dlaczego. Keg opróżniłem (w temp. pokojowej) co do litra w 2 miesiące, może nawet i dłużej. Nic się nie psuło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 otwórz sobie butelkę piwa w temperaturze pokojowej, wlej do szklanki i powiedz ile mu gazu zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Niestety nie miałem gazowanego piwa w szklance i sam nie wiem dlaczego. Keg opróżniłem (w temp. pokojowej) Ot i sam sobie odpowiedziałeś Keg niestety musi stać w zimnym żeby co2 mógł rozpuścić się w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 otwórz sobie butelkę piwa w temperaturze pokojowej, wlej do szklanki i powiedz ile mu gazu zostało. No właśnie sporo,na pewno tyle, że widać bąbelki i tworzy się piana. Jak lałem piwo z kega nie było prawie w ogóle piany i bąbelków. Ot i sam sobie odpowiedziałeś Keg niestety musi stać w zimnym żeby co2 mógł rozpuścić się w piwie. Nawet jak keg jest sztucznie gazowany butlą CO2 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 praw fizyki Pan nie oszukasz i bądź Pan głąb. W 20°C rozpuszcza się znacznie mniej CO2 niż w 10. Podczas przelewania z kega do kufla dodatkowo przez to że ciecz płynie uderza o ścianki to łatwiej on ucieka z piwa niż w przypadku butelki. Poza tym co to za przyjemność pić ciepłe piwo.... To prawie tak jak zimna kobieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 No dobra to w jaki sposób gazujecie piwo po napełnieniu kega Wiki trochę niejasno o tym pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Nawet jak keg jest sztucznie gazowany butlą CO2 ??? Nagazowac to raz a utrzymać to nasycenie w piwie to dwa Jeśli dasz sztucznie / co2 z butli do kega/ w temp. pokojowej to zapomnij o nagazowaniu. Butla będzie wtedy tylko służyć do wypchnięcia piwa z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czyli trzeba załatwić małą lodówkę albo dorwać tanią schładzarkę Ciekawe czy tani sprzęt będzie w ogóle działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 No dobra to w jaki sposób gazujecie piwo po napełnieniu kega Wiki trochę niejasno o tym pisze Zaraz po zakegowaniu piwa daję do kega ciśnienie 2,5 potem kilka dni przed wyszynkiem dobijam jeszcze kilka razy do 3 Ale naprawdę musi być zimno, tak jak pisałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czyli trzeba załatwić małą lodówkę albo dorwać tanią schładzarkę Ciekawe czy tani sprzęt będzie w ogóle działał Proponowałbym lodówke i zrobienie kegeratora, ja mam schładzarkę i jeśli latem piwo postoi dłużej właśnie poza lodówką to niestety ale cały proces nasycenia piwa trzeba powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Nagazowac to raz a utrzymać to nasycenie w piwie to dwa Jeśli dasz sztucznie / co2 z butli do kega/ w temp. pokojowej to zapomnij o nagazowaniu. Butla będzie wtedy tylko służyć do wypchnięcia piwa z kega. Krzysiek już takich herezji nie siej - da się nagazować tylko jest trudniej - powiedzmy że chcesz mieć nagazowanie 2,5 vol. dla 8 stopni musisz mieć ciśnienie 1 bar a dla 25 stopni już 2 bary. Prędkość gazowania zależy z grubsza od 2 czynników - powierzchni miedzy CO2 a piwem i różnicy ciśnień. Więc da się w 25 stopniach nagazować piwo butlą ale to będzie trwało znacznie dłużej. Tak samo możliwy jest wyszynk w 25 stopniach - w końcu tak robią w barach nie? Ja mam schładzarkę przepływową keg stoi normalnie w mieszkaniu - piwo zimne i nagazowane. Piwer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Jakie wymiary musi mieć minimalne lodówka ,schładziarka by pomieściła keg mała butla z co2 i co tam jeszcze potrzebne do wyszynku. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Krzysiek już takich herezji nie siej - da się nagazować tylko jest trudniej - powiedzmy że chcesz mieć nagazowanie 2,5 vol. dla 8 stopni musisz mieć ciśnienie 1 bar a dla 25 stopni już 2 bary. Prędkość gazowania zależy z grubsza od 2 czynników - powierzchni miedzy CO2 a piwem i różnicy ciśnień. Więc da się w 25 stopniach nagazować piwo butlą ale to będzie trwało znacznie dłużej. Tak samo możliwy jest wyszynk w 25 stopniach - w końcu tak robią w barach nie? Ja mam schładzarkę przepływową keg stoi normalnie w mieszkaniu - piwo zimne i nagazowane. Tak pewnie masz racje, ale tu o praktyke chodzi. Nie wyobrażam sobie gazować piwo w 20 stopniach. Poza tym jak pisałem poniżej z własnego doświadczenia, lepszym rozwiązaniem jest kegerator. Też mam małą, zgrabna schładzarkę przepływową ale jeśli miałbym wiecej miejsca to wolałbym zrobic kegerator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 no jak ma się kiepskie piwo i męczy się kega 2 miesiące to tak. Jak jest dobre i znika w 2 tygodnie to nie ma takiej potrzeby Ja notorycznie gazuję piwo przy schładzarce, tylko przez pierwsze dni co jakiś czas podchodzę i bujam kegiem. Jak masz piwo zimne z piwnicy tak z ~10 stopni to można je w 15 minut nagazować jak się da duże ciśnienie i będzie mieszać kegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Czyli trzeba załatwić małą lodówkę albo dorwać tanią schładzarkę Ciekawe czy tani sprzęt będzie w ogóle działał Może przyjrzyj się tej aukcji: http://allegro.pl/lodowka-w-dobrym-stanie-firmy-polar-i2071157849.html co prawda licytacja więc nie wiadomo jak się skończy, ale o rzut beretem i póki co się o nią nie zabijają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Szkoda, że jest taka wielka Nie chodzi tu teraz o wybrzydzanie ale o to, że chciałbym ją mieć zabudowaną w kuchni. Najlepiej jakbym kiedyś trafił na lodówkę, w której mieściłyby się dwa kegi. Chcę sobie zrobić taki mini bar w kuchni tj. Nalewak ceramiczny z dwoma kranami, lada, krzesła barowe, ledy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Poza tym co to za przyjemność pić ciepłe piwo.... To prawie tak jak zimna kobieta na jedno i drugie pewnie znalezłby się amator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jakie wymiary musi mieć minimalne lodówka ,schładziarka by pomieściła keg mała butla z co2 i co tam jeszcze potrzebne do wyszynku. Przeczytaj sobie dwa poniższe tematy. Powinny odpowiedzieć Ci na wiele pytań i wątpliwości. Wymiary chłodziarki też tam znajdziesz. http://www.piwo.org/...-pojemnosciach/ http://www.piwo.org/...i-i-kegaratory/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam Ja mam troszkę inne pytanie czy dwutlenek występuje w jakiś gatunkach np. do migomatu albo spożywczy. Bo gdzieś kiedyś ktoś mi mówił że ten do spawania się nie nadaje do wyszynku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 tak jest CO2 techniczny i spożywczy. Techniczny ma więcej zanieczyszczeń i do piwa nadaje się spożywczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się