paluchacab Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Warka #2 Weizen 12°Blg (zestaw surowców) skład: słód pszeniczny 2,5kg słód pilzneński 1,5kg chmiel lubelski (granulat) 15g zacieranie: słody wsypane do wody o temperaturze 49°C 44°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 30' podgrzanie do 75°C i przeniesienie do filtracji do wysładzania użyłem około 18l wody (tyle mi podał Beer Smith) o temperaturze około 76°C otrzymałem niecałe 25l brzeczki mimo planowanych 27l chmielenie gotowanie trwało 60' i odparowało mi aż 10l.... problem jest w tym że planowałem 22l brzeczki około 11°Blg a dostałem marne 15l 10°Blg czy z tych informacji da się wywnioskować co zrobiłem źle i czego mam nie robić następnym razem? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) ... i czego mam nie robić następnym razem? Skoro to zestaw, to następnym razem nie komplikować sobie życia wyliczeniami, tylko zatrzeć wg zamieszczonej (pewnie) instrukcji - i już Wydajność mała, ale to już trzeba indywidualnie wypracować zależnie od swoich warunków. Czy otrzyma się litr/dwa i °Blg w jedną czy drugą, świat się nie zawali a piwo i tak będzie najlepsze - bo własne Ed: znalazłem instrukcje z 3 wykorzystanych zestawów (BA) - tylko w A'la Grodziskim są dokładnie podane ilości wody. W pozostałych brak - a szkoda, bo wiele na początku jest z tym dylematów. Edytowane 10 Lutego 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) Dziwne, że aż tyle odparowało w ciągu godziny. Jesteś pewien że nie pomyliłeś się przy odmierzaniu wody do wysładzania? Pomiaru blg dokonywałeś w temperaturze 20°C ? Edytowane 11 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 10 l to przesada, 5-7 zdarzało mi się na taborecie gazowym w ciągu 60'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Nie wiem na czym gotowałeś, ale na kuchence gazowej odparowanie 10l w godzinę jest niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Coś machnąłeś w pomiarach. Zestaw 4kg słodów powinien dać Ci 20l brzeczki ~11°Blg (sklep pewnie napisał że 12, ale to jeszcze nie tyle, nie przy pierwszym piwie). Jeżeli zacierałeś w 12l, to z 18l wody do wysładzania powinieneś skończyć w garze z ok. 25l brzeczki przed gotowaniem. Po gotowaniu powinno zostać ok. 21l, po oddzieleniu osadów ok. 20l. Jeżeli nie mieszałeś podczas podgrzewania, to część enzymów poszła w pioch z powodu przegrzania i to co zostało mogło nie dać rady ze skrobią. Jeżeli nie mieszałeś podczas przerw, to enzymy które są w rzadkim nie miały okazji popracować nad skrobią, która jest w gęstym. Zestaw pewnie zamówiłeś ześrutowany, więc na grubość śrutowania nie miałeś wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 gotowałem na kuchence gazowej na 4 palnikach. Ciężko było doprowadzić do wrzenia i dość długo to trwało a pokrywki nie mam... Podczas podgrzewania cały czas mieszałem ale za to podczas przerw nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 No to już wiadomo - w śrucie zostało sporo skrobi. Trza mieszać, mieszać i mieszać. Enzymy są w rzadkim, skrobia w gęstym. Jak nie zamieszasz, to się nie spotkają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 kurcze ale przy poprzedniej warce wszystko było w porządku. Trzeba przykrywać garnek podczas chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 ykm, ykm a koleżanka Wiki wspomina: Całe chmielenie należy przeprowadzać z odkrytą (przynajmniej częściowo) pokrywką, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Mnie ostatnio odparowało z 34 litrów do 27 wiec sporo. Ale gotowałem 90min na taborecie. Z tym odparowaniem to jaja są bo już 6 warkę zrobiłem i jak dotąd największe odparowanie. Boje się że następnym razem odparuje ok 12ltr. Ale oczywiście jak woda odparowała to ekstrakt wzrósł wiec mogłem dolać wody spokojnie. Nie wiem jak to koledze po odparowaniu aż 10ltr. wyszło takie niskie blg. Ale różne rzeczy się zdażają. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Warka #2 Weizen przelana na cichą, odfermentowało do 4°Blg Jestem miło zaskoczony efektami, bo byłem zmartwiony wydajnością warzelni 50%. Kolor bardzo ładny słomkowy, w smaku lekkie i wyczuwalny jest zapach bananów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 jutro w planach kolejna rarka tym razem Pale Ale surowce: pilzneński 8 kg caraamber 1 kg marynka 30g lubelski 30g zacieranie: 63°C - 40min 72°C - 20min planuje uzyskać około 12°Blg nie lubię bardzo goryczkowych piw ale nie wiem czy taka ilość chmielu na 40L to nie będzie za mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) jeżeli zeszło z 12°Blg do 5°Blg to butelkować czy nie? A jeżeli bym zabutelkował to będą granaty? czekam jeszcze na jakieś odpowiedzi:) Edytowane 31 Marca 2011 przez paluchacab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Ja butelkowałem jak zeszło z 14 do 3,5 a i tak mam stracha że wywołam wojnę w piwnicy (apropo granatów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Jeżeli termometr nie wskazywał zawyżonej temperatury , to moim zdaniem powinno jeszcze trochę odfermentować. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 temperatura w pomieszczeniu z fermentorami okolo 16°C. Drożdże Safale S-04. Jakby nie zeszło mniej to ile cukru do refermentacji dać na około 22l?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 A przelałeś już na cichą , czy dalej na burzliwej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) To wg mnie sa 2 opcje, albo za wcześnie przelałeś na cichą , przez co masz mało drożdży w piwie, i powolutku dofermentuje, albo temperatura "uśpiła" drożdżaki. Ja bym podniósł trochę temperaturę, i opcjonalnie zrobił test fermentacji na jakichś drożdżach , jak masz to piwowarskie , jak nie to piekarskie. PS ale nie butelkował bym tego piwa w tym momencie. Edytowane 31 Marca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Na cichą przelałem po 5 dniach. Piany nie było już w ogóle a ferrmentacja była naprawdę burzliwa... Nie miałem areometru i nie wiem do ilu zeszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 No niestety czasem 5 dni to mało . Proponuję : "szybki test fermentacji (FFT - fast ferment test) polega na przefermentowaniu niewielkiej ilości brzeczki nastawnej w osobnym pojemniku. W praktyce odbieramy niewielką ilość brzeczki, wystarczająca do pomiaru areometrem (można użyć brzeczki odzyskanej z osadów) i wlewamy ją do pojemnika po starterze z resztką drożdży. Przykrywamy, i trzymamy w cieple potrząsając od czasu do czasu. Po trzech dniach mierzymy gęstość przefermentowanego piwa, i to jest maksymalny limit do którego może dojść nasze piwo. Znajomość tej wartości pozwala nam prawidłowo zdiagnozować ew. niedofermentowanie piwa. Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy drożdży do tego testu, możemy użyć zwykłych drożdży piekarniczym - dadzą wynik z pewnym błędem ok. +0.5Blg." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 temperatura w pomieszczeniu z fermentorami okolo 16°C. Drożdże Safale S-04. Dla tych drożdży to za zimno. Przenieś na parę dni do cieplejszego pomieszczenia, tak z 18°C. Teoretycznie Fermentis podaje temperaturę od 15°C, ale to są drożdże do anglików (podejrzewam że to szczep Whitbread Ale), one lubią jak jest ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 dobra to w takim razie przenoszę do cieplejszego pomieszczenia. Dam znać za kilka dni jak sytuacja. Według was powinno zejść do 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Zależy jak zacierane, ale drożdże do anglików nie odfermentowują zbyt głęboko. Niech zejdą jeszcze z 1-1.5°Blg i będzie dobrze. Pospieszyłeś się z przelewaniem, trzeba było zostawić jeszcze trochę. Edytowane 31 Marca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się