josefik Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Wyszło 40L Chłopaki marnujecie potencjał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Potencjał potencjałem, ale zdrowie najważniejsze P.S. to nie było nasze ostatnie słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Warka #133 Belgian Brune Skład pilzneński 10kg monachijski 3,50kg cara 120EBC 0,30kg czekoladowy 900EBC 0,30kg Zacieranie 30-zasyp 52/10min 62/50min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,1ak/55g/60min Styrian Goldings 4,1ak 35g/15min Styrian Goldings 4,1ak 10g/5min Cukier trzcinowy Dark Muscovado 1kg/5min Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey Wyszło 44L/16,5BLG zadane drożdżami w temp. 18stC Warka 132 poszła na cichą. Edytowane 18 Listopada 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Dziś nietypowo, czwartek i dzień warzenia Josefika uprasza się o nie komentowanie wybicia, ze względu na warkę czysto testową Wariacja na temat piwa "Siarczysta Kula" wg przepisu Kulego lekko zmodyfikowana Warka #134 Belgian DSA Skład pilzneński 8kg cristal 60L 2,20kg cristal 20L 2,15kg cristal 10L 1kg carafa III 0,10kg Zacieranie 30-zasyp 52/10min 62/50min 72/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Marynka /szyszka/ 50g/60min Lubelski 5,3ak 50g/15min Lubelski 5,3ak 50g/5min Cukier trzcinowy jasny 1kg/5min Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey Wyszło 37L/18BLG zadane drożdżami w temp. 18stC Warka 132 nadal na cichej, a 133 nadal na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 nie było nasze ostatnie słowo Wyszło 37L Josefika uprasza się o nie komentowanie wybicia, ze względu na warkę czysto testową Kiedy muszę takie zachowanie trzeba piętnować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 No dobra, wypijmy za błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Warka #135 Robust Porter Skład monachijski 6,50kg pilzneński 3,30kg german dark 1,60kg caramunich III 1kg pszeniczny wędzony 1kg pszenica palona 0,80kg caramunich I 0,45kg carafa III 0,20kg Zacieranie 67/60min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Nugget 11,8ak 50g/60min Willamette 5,5ak 50g/20min Northern Brewer 10,5ak 50g/2min Fuggles 4,3ak 50g/2min Drożdże Wyeast 1335 British Ale II /starter/ Wyszło 47L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC Warka 132 B.Blond zabutelkowana, zeszło do 2,5blg, jutro na cichą pójdzie w.133 B.Brune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Belgian Brune już na cichej 3Blg, może jeszcze zejdzie przez tydzień o 0,5blg i we flaszki. Zastanawiam się co uwarzyć na gęstwie po Robuście, w grę wchodzi Cream Ale, English IPA, English Pale Ale albo jakiś Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Po długich negocjacjach wybór padł na EIPA Warka #136 English IPA Skład pilzneński 12kg caramunich I 1,20kg Zacieranie 67-68/60min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Herkules 14ak 55g/60min Willamette 5,5ak 75g/5min Lubelski 5,3ak 75g/1min Drożdże Wyeast 1335 British Ale II /starter/ Wyszło 45L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC Warka 133 B.Brune zabutelkowana, zeszła do 3BLG, a warka 134 BDSA poszła na cichą 3,5BLG Za tydzień Bitter, trzeba zwiększyć wybicie ci by Josef się z nas nie śmiał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zrobił nam się koniec roku "myly Państwo" W naszym browarze pracowity dzień, bo to co "siedziało" jeszcze w fermentorach, należało zabutelkować. I tak w butelki poszedł Belgian Dark warka 134, zszedł do 3Blg, będzie miał "kopyto" warka 135 Robust Porter zszedł nie za nisko, bo tylko do 5Blg, ale że nie wykazywał żadnych ruchów, więc go siup we flaszki, a ostatnia warka z tego roku z numerem 136 English IPA zeszła do 3 Blg i trafiła do kegów i w butelki. W styczniu zaczniemy erę lagerów, bo trzeba napełnić puste "naczynia", bo już i tak za długo się kurzą Chciałbym na Nowy Rok 2013 życzyć wszystkim forumowym piwowarkom i piwowarom Wszystkiego Najlepszego, owocnych zmagań z naszym hobby i samych sukcesów osobistych i zawodowych :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Dziś dla rozluźnienia i ze względu na jeszcze nie gotowy, porządny starter do lagerów, na tapetę wzięliśmy kukurydzianą konserwę WESa Warka #137 Urodzinowe Kukurydziane /9-te urodziny obchodzi mój syn/ Skład ekstrakt kukurydziany WES 3,40kg Gotowanie 60 min Chmielenie/dodatki Hallertau Tradition 5,4ak 35g/60min Spalt Spalter 4,6ak 50g/15min Lubelski 5,3ak 80g/5min Drożdże fermentor A 10L/W34/70 w 8 stC fermentor B 10L/US-05 w 19 stC Jestem ciekawy efektów z użycia tego ekstraktu, jak i drożdży. Próbki będą gotowe do degustacji na pierwszej planowanej w tym roku imprezie, czyli Spotkaniu Piwowarów w Zielonej Górze Edytowane 4 Stycznia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 340 kg? Jak ogromna jest ta warka? bo jak na chmiel to widzę że nie aż tak duża A swoją drogą to coś wiadomo mniej więcej kiedy spotkanie w zielonej górze ma wypaść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Już poprawione, takich dużych warek jeszcze nie jesteśmy w stanie wykonać, ale w przyszłości kto wie ? W ZG spotkanie pewnie tradycyjnie na początku marca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 340 kg? Jak ogromna jest ta warka? bo jak na chmiel to widzę że nie aż tak duża Przemo sie rozmarzył W czym to robiliście w rondelku? Spotkanie 9 marca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 340 kg? Jak ogromna jest ta warka? bo jak na chmiel to widzę że nie aż tak duża Przemo sie rozmarzył W czym to robiliście w rondelku? Spotkanie 9 marca. He he warzyliśmy w garnku w którym normalnie podgrzewa się woda do wysładzania Aż normalnie głupio, ale nie ma co szaleć z wynalazkami, chyba że gotowe piwko nada się do picia, to trzeba będzie zwiększyć wybicie. Wracając do samego ekstraktu, to kolor po rozmieszaniu z wodą wybitnie słomkowy, w smaku, taki miód wielokwiatowy w wersji light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Spotkanie 9 marca. Kurde lipa liczyłem na 2 marca, bo 9 nie bardzo pasuje, a chętnie bym spróbował tego wynalazku, bo z opisu dobrze się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 A już myślałem że WES dla ziomali zwiększył przydział do testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 WES nigdy zbyt szczodry nie był Dyrekcja chora, a z księgową to wiesz jak się załatwia, ona nigdy nic nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Kukurydziane na półmetku burzliwej, fermentor A na W34/70 zszedł do 6Blg, fermentuje w 8stC, a piwko w fermentorze B na US-05 ma 3Blg i fermentuje w 20stC. Piwko całkiem smaczne, brak jeszcze gazu, ale jak dla mnie to na dolniakach, wysuwa się na czoło. Na efekt końcowy czekam z niecierpliwością Edytowane 11 Stycznia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Pracowite popołudnie w Browarze właśnie dobiegło końca Warka #138 Pils Skład pilznański 16,5kg monachijski 2kg Gotowanie 52/10min 62/30min 72/30min 78-wysładzanie Chmielenie/dodatki Hallertau Tradition 5,4ak 100g/60min Spalt Select 6,1ak 100g/30min Tettnanger 4,1ak 50g/20min Lubelski 5,3ak 100g/10min Drożdże WLP802 Czech Budejovice Lager /starter 2L/ Wyszło 92,5L/12,5Blg, poszło na fermentację w 8stC, ciekawe czy ruszy Kukurydziane na cichej, to na "dolniakach" smaczniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Wyszło 92,5L/12,5Blg, No wreszcie konkrety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 He he, aż miło się dzisiaj warzyło, przynajmniej chmiele zejdą i zrobią miejsce następnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Przy okazji przetestowaliśmy refraktometr i okazało się, że stary "spławik" zaniżał blg o co najmniej1 stopień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 masz tylko jeden? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Czyli koniec dyskwalifikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się