Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka #133

Belgian Brune

 

Skład

pilzneński 10kg

monachijski 3,50kg

cara 120EBC 0,30kg

czekoladowy 900EBC 0,30kg

 

Zacieranie

30-zasyp

52/10min

62/50min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,1ak/55g/60min

Styrian Goldings 4,1ak 35g/15min

Styrian Goldings 4,1ak 10g/5min

Cukier trzcinowy Dark Muscovado 1kg/5min

 

Drożdże

Wyeast 1214 Belgian Abbey

Wyszło 44L/16,5BLG zadane drożdżami w temp. 18stC

Warka 132 poszła na cichą.

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś nietypowo, czwartek i dzień warzenia :) Josefika uprasza się o nie komentowanie wybicia, ze względu na warkę czysto testową ;)

Wariacja na temat piwa "Siarczysta Kula" wg przepisu Kulego lekko zmodyfikowana :)

Warka #134

Belgian DSA

 

Skład

pilzneński 8kg

cristal 60L 2,20kg

cristal 20L 2,15kg

cristal 10L 1kg

carafa III 0,10kg

 

Zacieranie

30-zasyp

52/10min

62/50min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Marynka /szyszka/ 50g/60min

Lubelski 5,3ak 50g/15min

Lubelski 5,3ak 50g/5min

Cukier trzcinowy jasny 1kg/5min

 

Drożdże

Wyeast 1214 Belgian Abbey

Wyszło 37L/18BLG zadane drożdżami w temp. 18stC

 

Warka 132 nadal na cichej, a 133 nadal na burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #135

Robust Porter

 

Skład

monachijski 6,50kg

pilzneński 3,30kg

german dark 1,60kg

caramunich III 1kg

pszeniczny wędzony 1kg

pszenica palona 0,80kg

caramunich I 0,45kg

carafa III 0,20kg

 

Zacieranie

67/60min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Nugget 11,8ak 50g/60min

Willamette 5,5ak 50g/20min

Northern Brewer 10,5ak 50g/2min

Fuggles 4,3ak 50g/2min

 

Drożdże

Wyeast 1335 British Ale II /starter/

Wyszło 47L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC

 

Warka 132 B.Blond zabutelkowana, zeszło do 2,5blg, jutro na cichą pójdzie w.133 B.Brune

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgian Brune już na cichej 3Blg, może jeszcze zejdzie przez tydzień o 0,5blg i we flaszki. Zastanawiam się co uwarzyć na gęstwie po Robuście, w grę wchodzi Cream Ale, English IPA, English Pale Ale albo jakiś Bitter :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po długich negocjacjach wybór padł na EIPA :)

Warka #136

English IPA

 

Skład

pilzneński 12kg

caramunich I 1,20kg

 

Zacieranie

67-68/60min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Herkules 14ak 55g/60min

Willamette 5,5ak 75g/5min

Lubelski 5,3ak 75g/1min

 

Drożdże

Wyeast 1335 British Ale II /starter/

Wyszło 45L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC

 

Warka 133 B.Brune zabutelkowana, zeszła do 3BLG, a warka 134 BDSA poszła na cichą 3,5BLG

Za tydzień Bitter, trzeba zwiększyć wybicie ci by Josef się z nas nie śmiał ;) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zrobił nam się koniec roku "myly Państwo" :) W naszym browarze pracowity dzień, bo to co "siedziało" jeszcze w fermentorach, należało zabutelkować. I tak w butelki poszedł Belgian Dark warka 134, zszedł do 3Blg, będzie miał "kopyto" ;) warka 135 Robust Porter zszedł nie za nisko, bo tylko do 5Blg, ale że nie wykazywał żadnych ruchów, więc go siup we flaszki, a ostatnia warka z tego roku z numerem 136 English IPA zeszła do 3 Blg i trafiła do kegów i w butelki. W styczniu zaczniemy erę lagerów, bo trzeba napełnić puste "naczynia", bo już i tak za długo się kurzą :)

Chciałbym na Nowy Rok 2013 życzyć wszystkim forumowym piwowarkom i piwowarom Wszystkiego Najlepszego, owocnych zmagań z naszym hobby i samych sukcesów osobistych i zawodowych :beer: :beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś dla rozluźnienia i ze względu na jeszcze nie gotowy, porządny starter do lagerów, na tapetę wzięliśmy kukurydzianą konserwę WESa :)

Warka #137

Urodzinowe Kukurydziane /9-te urodziny obchodzi mój syn/ :tort:

Skład

ekstrakt kukurydziany WES 3,40kg

 

Gotowanie

60 min

 

Chmielenie/dodatki

Hallertau Tradition 5,4ak 35g/60min

Spalt Spalter 4,6ak 50g/15min

Lubelski 5,3ak 80g/5min

 

Drożdże

fermentor A 10L/W34/70 w 8 stC

fermentor B 10L/US-05 w 19 stC

Jestem ciekawy efektów z użycia tego ekstraktu, jak i drożdży.

Próbki będą gotowe do degustacji na pierwszej planowanej w tym roku imprezie, czyli Spotkaniu Piwowarów w Zielonej Górze :)

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

340 kg? Jak ogromna jest ta warka? bo jak na chmiel to widzę że nie aż tak duża :D

 

A swoją drogą to coś wiadomo mniej więcej kiedy spotkanie w zielonej górze ma wypaść?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

340 kg? Jak ogromna jest ta warka? bo jak na chmiel to widzę że nie aż tak duża :D

 

Przemo sie rozmarzył ;)

W czym to robiliście w rondelku? ;)

Spotkanie 9 marca.

He he warzyliśmy w garnku w którym normalnie podgrzewa się woda do wysładzania :smilies: Aż normalnie głupio, ale nie ma co szaleć z wynalazkami, chyba że gotowe piwko nada się do picia, to trzeba będzie zwiększyć wybicie.

Wracając do samego ekstraktu, to kolor po rozmieszaniu z wodą wybitnie słomkowy, w smaku, taki miód wielokwiatowy w wersji light ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kukurydziane na półmetku burzliwej, fermentor A na W34/70 zszedł do 6Blg, fermentuje w 8stC, a piwko w fermentorze B na US-05 ma 3Blg i fermentuje w 20stC. Piwko całkiem smaczne, brak jeszcze gazu, ale jak dla mnie to na dolniakach, wysuwa się na czoło. Na efekt końcowy czekam z niecierpliwością :beer:

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracowite popołudnie w Browarze właśnie dobiegło końca :):beer:

Warka #138

Pils

 

Skład

pilznański 16,5kg

monachijski 2kg

 

Gotowanie

52/10min

62/30min

72/30min

78-wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Hallertau Tradition 5,4ak 100g/60min

Spalt Select 6,1ak 100g/30min

Tettnanger 4,1ak 50g/20min

Lubelski 5,3ak 100g/10min

 

Drożdże

WLP802 Czech Budejovice Lager /starter 2L/

Wyszło 92,5L/12,5Blg, poszło na fermentację w 8stC, ciekawe czy ruszy :/

 

Kukurydziane na cichej, to na "dolniakach" smaczniejsze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.