Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

warka #143

Koelsch

 

Skład

pilzneński 16kg

pszeniczny 2kg

monachijski 0,5kg

caramunich typII 0,1kg

 

Zacieranie

44/zasyp

65-66/30min

72/20min

77/wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Spalter Select 6,1ak 120g/60min

Tettnanger 4,1ak 80g/10min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch

Wyszło 80L/12Blg, fermentacja w 19stC

 

Warka #140 American Lager zeszła do 2Blg i została zabutelkowana, warka #141 Marcowe, przelana na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro w Browarze zapowiada się pracowity dzień ;) do zabutelkowania mamy Marcowe, a do przelania Dark IPA. Co by wykorzystać zapowiadane chłodne dni, uwarzymy ostatniego w tym sezonie pilsa, szczegóły jutro :):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #144

Pils

 

Skład

pilzneński 21kg

 

Zacieranie

52/10min

62/30min

72/30min

78/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Lubelski 5,3ak 200g/60min

Lubelski 5,3ak 100g/15min

Aramis /szyszka/ 8,9ak 35g/5min

 

Drożdże

WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa/

 

Start ok.15.00 :):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #145

Alt

 

Skład

monachijski 18kg

caramunich typ1 1,5kg

carafa special typ2 0,16kg

 

Zacieranie

55/10min

62/30min

72/30min

78/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Spalter Select 6,1ak 150g/60min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/

 

Wyszło 90L/12blg

 

Dark IPA do kegów, Koelsch i Pils na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #146

Alt

 

Skład

monachijski 14kg

pilzneński 4kg

caramunich typ1 0,05kg

caraaroma 0,50kg

 

Zacieranie

45/zasyp

62/20min

71/30min

78/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Herkules 14ak 60g/50min

Tettnanger 4,1ak 80g/30min

Herkules 14ak 30g/30min

Lubelski 5,3ak 50g/5min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/

 

Wyszło 87L/12,5blg

Koelsch i Pils w kegach, Alt I na cichej

Czas kończyć sezon, znakiem tego jest zbity dziś ballingometr ;)

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #147

Koelsch

 

Skład

pilzneński 16kg

pszeniczny 2kg

monachijski 0,5kg

 

Zacieranie

44/zasyp

65-66/30min

72/20min

77/wysładzanie

 

Chmielenie/dodatki

Tettnanger 4,1ak 150g/60min

Lubelski 5,3ak 100g/5min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch

 

Przewidywany start ok. 16.00

No i uwarzone, wyszło 90L/12Blg, warka #145 Alt I już w kegach i butelkach.

Za 3 tyg. zakończymy sezon 2012/13 i to co nawarzyliśmy tradycyjnie trzeba będzie wypić ;):beer:

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam was taki ładny weekend był, że w niedziele stwierdziłem że spróbuje waszą warkę 137 Kukurydziane :) Ciekawy eksperyment nie powiem, choć piwa nie były wybitnie dobre :P No wiadomo, że próbka A dolnej fermentacji była smaczniejsza od B górnej fermentacji, którą ledwo co piłem :D Co do smaku trochę był nie mój, obydwie butelki zajeżdżały DMS-em, i warzywniakiem jak Miłosław Niefiltrowany, do tego w próbce B dochodziły jeszcze owoce, zwłaszcza ananas z skarpetą ;) przez co stała się nie pijalna, była lekko słodka i mocno goryczkowa, wypiłem gdzieś 3/4 i w wylałem bo już nie mogłem. Natomiast próbka A w miarę nawet choć miała bardzo ściągającą goryczkę taką taninową i mocną do tego. Trochę warzywkowate i diacetyl ale dało radę ją wypić bo goryczka taka lekko świerkowa równoważyła to ;) Więc tak jak jozefik mówił A daje radę, a B lipa (choć innego słowa użył na ch). Pozdrawiam

post-3297-0-50529500-1366093903_thumb.jpg

post-3297-0-76839000-1366093921_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc tak jak jozefik mówił A daje radę, a B lipa (choć innego słowa użył na ch).

 

He he ja do obydwu użyłem słowa na ch.. ;) Generalnie moim zdaniem ekstrakt kukurydziany nadaje sie jako dodatek do np. Blonda, bo jako sam to efekty są jakie są :P

Taaaa, do podlewania grila będzie jak znalazł :)

Wierzę wam na słowo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie ostatnie takty sezonu 2012/13 wybrzmiały ;) Finałowa warka Koelsch już we flaszkach i kegach, czym wszystkie nasze kegi zostały zapełnione. Teraz nadszedł czas błogiej degustacji :) Wszystkim piwowarkom i piwowarom życzę wielu miłych spotkań przy kufelku własnego piwka. Do zobaczenia na piwnych imprezkach, pierwsza już za kilka godzin ;):beer: :beer: :beer:

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam Brać Piwowarską w sezonie 2013/2014 :beer:

Jak już tradycja naszego browaru nakazuje, pierwsza warka w nowym sezonie to "belg".

I co by kolega Josefik nie mówił, że marnujemy potencjał, to po raz pierwszy u nas piwo belgijskie w słusznej ilości do fermentacji ;)

 

warka #148 dn.18.10.2013r.

BDS-Dubbel

 

Skład

pilzneński 15kg

monachijski 4kg

melanoidowy 1kg

karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg

karmelowy wes 500ebc 0,20kg

płatki owsiane 1kg

cukier trzcinowy jasny 2kg

 

Zacieranie

55/15'

63/30'

72/40'

76/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'

EKG 6,4ak 80g/5'

Saaz 3,8ak 80g/5'

cukier trzcinowy 5'

 

Drożdże

WYeast 1388 Belgian Strong Ale

 

Wyszło 82L/16Blg, drożdże zadane w 16stC, fermentacja 18-19stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś browar działa pełną parą, jeśli ktoś byłby w pobliżu zapraszamy do "wodopoju" ;) Kolejna wariacja na temat Dubbla. Zasyp podobny, mała zmiana w chmieleniu.

 

warka #149

BDS-Dubbel 2

 

Skład

pilzneński 15kg

monachijski 4kg

melanoidowy 1kg

karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg

karmelowy wes 500ebc 0,20kg

płatki owsiane 0,75kg

płatki jęczmienne 0,80kg

cukier trzcinowy jasny 2kg

 

Zacieranie

55/15'

63/30'

72/40'

76/filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,8ak 90g/60'

EKG 6,4ak 80g/5'

Fuggle 4,8ak 80g/5'

cukier trzcinowy 5'

 

Drożdże

WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa po poprzedniej warce/

 

Zaczęła się druga przerwa. Cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.