przemo70 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 warka #143 Koelsch Skład pilzneński 16kg pszeniczny 2kg monachijski 0,5kg caramunich typII 0,1kg Zacieranie 44/zasyp 65-66/30min 72/20min 77/wysładzanie Chmielenie/dodatki Spalter Select 6,1ak 120g/60min Tettnanger 4,1ak 80g/10min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch Wyszło 80L/12Blg, fermentacja w 19stC Warka #140 American Lager zeszła do 2Blg i została zabutelkowana, warka #141 Marcowe, przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Jutro w Browarze zapowiada się pracowity dzień do zabutelkowania mamy Marcowe, a do przelania Dark IPA. Co by wykorzystać zapowiadane chłodne dni, uwarzymy ostatniego w tym sezonie pilsa, szczegóły jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 warka #144 Pils Skład pilzneński 21kg Zacieranie 52/10min 62/30min 72/30min 78/filtracja Chmielenie/dodatki Lubelski 5,3ak 200g/60min Lubelski 5,3ak 100g/15min Aramis /szyszka/ 8,9ak 35g/5min Drożdże WLP802 Czech Budejovice Lager /gęstwa/ Start ok.15.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Wyszło 102L/12,5Blg, Marcowe w kegach, a BIPA przelana na cichą z 110g Citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 warka #145 Alt Skład monachijski 18kg caramunich typ1 1,5kg carafa special typ2 0,16kg Zacieranie 55/10min 62/30min 72/30min 78/filtracja Chmielenie/dodatki Spalter Select 6,1ak 150g/60min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/ Wyszło 90L/12blg Dark IPA do kegów, Koelsch i Pils na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) warka #146 Alt Skład monachijski 14kg pilzneński 4kg caramunich typ1 0,05kg caraaroma 0,50kg Zacieranie 45/zasyp 62/20min 71/30min 78/filtracja Chmielenie/dodatki Herkules 14ak 60g/50min Tettnanger 4,1ak 80g/30min Herkules 14ak 30g/30min Lubelski 5,3ak 50g/5min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch /gęstwa/ Wyszło 87L/12,5blg Koelsch i Pils w kegach, Alt I na cichej Czas kończyć sezon, znakiem tego jest zbity dziś ballingometr Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) warka #147 Koelsch Skład pilzneński 16kg pszeniczny 2kg monachijski 0,5kg Zacieranie 44/zasyp 65-66/30min 72/20min 77/wysładzanie Chmielenie/dodatki Tettnanger 4,1ak 150g/60min Lubelski 5,3ak 100g/5min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch Przewidywany start ok. 16.00 No i uwarzone, wyszło 90L/12Blg, warka #145 Alt I już w kegach i butelkach. Za 3 tyg. zakończymy sezon 2012/13 i to co nawarzyliśmy tradycyjnie trzeba będzie wypić Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam was taki ładny weekend był, że w niedziele stwierdziłem że spróbuje waszą warkę 137 Kukurydziane Ciekawy eksperyment nie powiem, choć piwa nie były wybitnie dobre No wiadomo, że próbka A dolnej fermentacji była smaczniejsza od B górnej fermentacji, którą ledwo co piłem Co do smaku trochę był nie mój, obydwie butelki zajeżdżały DMS-em, i warzywniakiem jak Miłosław Niefiltrowany, do tego w próbce B dochodziły jeszcze owoce, zwłaszcza ananas z skarpetą przez co stała się nie pijalna, była lekko słodka i mocno goryczkowa, wypiłem gdzieś 3/4 i w wylałem bo już nie mogłem. Natomiast próbka A w miarę nawet choć miała bardzo ściągającą goryczkę taką taninową i mocną do tego. Trochę warzywkowate i diacetyl ale dało radę ją wypić bo goryczka taka lekko świerkowa równoważyła to Więc tak jak jozefik mówił A daje radę, a B lipa (choć innego słowa użył na ch). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 He he ja do obydwu użyłem słowa na ch.. Generalnie moim zdaniem ekstrakt kukurydziany nadaje sie jako dodatek do np. Blonda, bo jako sam to efekty są jakie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Taaaa, do podlewania grila będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Więc tak jak jozefik mówił A daje radę, a B lipa (choć innego słowa użył na ch). He he ja do obydwu użyłem słowa na ch.. Generalnie moim zdaniem ekstrakt kukurydziany nadaje sie jako dodatek do np. Blonda, bo jako sam to efekty są jakie są Taaaa, do podlewania grila będzie jak znalazł Wierzę wam na słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Alt II na cichej zszedł do 2blg i lepiej rokuje niż wersja pierwsza, koelsch II nadal na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Alt we flaszkach i beczkach, koelsch na cichej, przed wyjazdem do Wrocławia pewnie i on trafi na zasłużone leżakowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) Właśnie ostatnie takty sezonu 2012/13 wybrzmiały Finałowa warka Koelsch już we flaszkach i kegach, czym wszystkie nasze kegi zostały zapełnione. Teraz nadszedł czas błogiej degustacji Wszystkim piwowarkom i piwowarom życzę wielu miłych spotkań przy kufelku własnego piwka. Do zobaczenia na piwnych imprezkach, pierwsza już za kilka godzin :beer: Edytowane 7 Maja 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Do zobaczenia na piwnych imprezkach, pierwsza już za kilka godzin Musicie już od rana zapodawać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Pierwszy "psyk" 10.10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam Brać Piwowarską w sezonie 2013/2014 Jak już tradycja naszego browaru nakazuje, pierwsza warka w nowym sezonie to "belg". I co by kolega Josefik nie mówił, że marnujemy potencjał, to po raz pierwszy u nas piwo belgijskie w słusznej ilości do fermentacji warka #148 dn.18.10.2013r. BDS-Dubbel Skład pilzneński 15kg monachijski 4kg melanoidowy 1kg karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg karmelowy wes 500ebc 0,20kg płatki owsiane 1kg cukier trzcinowy jasny 2kg Zacieranie 55/15' 63/30' 72/40' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 90g/60' EKG 6,4ak 80g/5' Saaz 3,8ak 80g/5' cukier trzcinowy 5' Drożdże WYeast 1388 Belgian Strong Ale Wyszło 82L/16Blg, drożdże zadane w 16stC, fermentacja 18-19stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Już miałem napisać co taki dzień dziwny, ale jednak piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Już miałem napisać co taki dzień dziwny, ale jednak piątek Tradycja to rzecz święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dziś browar działa pełną parą, jeśli ktoś byłby w pobliżu zapraszamy do "wodopoju" Kolejna wariacja na temat Dubbla. Zasyp podobny, mała zmiana w chmieleniu. warka #149 BDS-Dubbel 2 Skład pilzneński 15kg monachijski 4kg melanoidowy 1kg karmelowy Strzegom 200ebc 0,20kg karmelowy wes 500ebc 0,20kg płatki owsiane 0,75kg płatki jęczmienne 0,80kg cukier trzcinowy jasny 2kg Zacieranie 55/15' 63/30' 72/40' 76/filtracja Chmielenie/dodatki Styrian Goldings 4,8ak 90g/60' EKG 6,4ak 80g/5' Fuggle 4,8ak 80g/5' cukier trzcinowy 5' Drożdże WYeast 1388 Belgian Strong Ale /gęstwa po poprzedniej warce/ Zaczęła się druga przerwa. Cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Przy okazji przeciągającej się filtracji, przelaliśmy poprzedniego Dubbla na cichą. Drożdżaki zeżarły go do 3Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dzisiaj masakra, dopiero lecimy z chłodzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Coś dzisiaj idzie jak po grudzie Edytowane 31 Października 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Koniec chłodzenia, mały whirlpool i chłodzenie Widzę że w oczekiwaniu na "chłodzenie" , nie próżnowaliście - osuszanie butelek to dobre zajęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Fajrant Wyszło 83L/17Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się