Jump to content

Mętna, słabo fermentowalna brzeczka - sknociłem zacieranie? Poradźcie!

Zbyszek T

Recommended Posts

Mam problem z piwem malinowym.

Po 3 tyg odfermentowało tylko do 4 blg, fermentacja zakończona, drożdże S-04, z nimi wszystko ok. Piwo jest bardzo mętne. W smaku ok, nie ma śladów żadnego zakażenia. Na 99.99% nie jest to problem z drożdżami.

Chciałem zrobić piwo treściwe mimo dużego wkładu cukrów fermentowalnych z malin i chyba przesadziłem. Starałem się zacierać w temp. ponad 70°C i chyba coś sknociłem. Nie robiłem próby jodowej. Podejrzewam, że albo skrobia została nieprzerobiona albo inne jakieś białka/cukry niefermentowalne w znacznych ilościach dostały się do brzeczki. Albo też przegrzałem zacier i go spasteryzowałem, bo na początku miałem problemy z utrzymaniem właściwej temperatury.

Spotkaliście się z czymś podobnym - co robić? Piwa mam 40 litrów (blg pocz. 12).... Puki co dodałem żelatyny, może pomoże....

Skład był taki:

Pilzneński 1 kg

Monachijski 25 EBC 2 kg

Amber 0.5 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

masz sporo słodów mało fermentujących i przy tym zacieraniu i tych drożdżach blg dla mnie nie jest za wysoki. Poczekaj 3-4 dni na skutki klarownia, potem daj trochę drożdży i butelkuj.

chociaż jak patrzę to większość ekstraktu jest zbudowane na soku. Możesz dla pewności zrobić szybki test fermentacji.

S-04 nie są szczególnymi żarłokami, więc 12->4°Blg nie wydaje mi się jakimś szczególnie marnym wynikiem. Co innego ta mętność. Jak przegrzałeś zacier, to enzymy mogły się zdezaktywować i została skrobia.

Ale jak mam zrobić test fermentacji na przefermentowanym piwie?

odbierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarnianych i do ciepłego. Jak zejdzie niżej to znaczy że może jeszcze odfermentować. Jak dałeś żelatynę poczekaj jeszcze ze 3 dni i zobacz co wyjdzie