Żeglarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Mam tiny weeny problem. Mały gar zacierny (25 l), przyzwoity fermentor (35 l) i ambicje większe niż za czasów kiedy kupowałem garnek. Zmiana garnka odpada. Na raz mogę przygotować tylko 21 L brzeczki. Otóż chce do fermentora najpierw nalać 10 L ochłodzonej wody (czeka ona sobie tam spokojnie) i później standardowo dolać do tego ochłodzoną brzeczkę. Standardowo przygotowuję warki na 12-14 blg ale przecież mogę zatrzeć na 17-20 blg i później rozcieńczyć. Pytanie: Jak świeża woda wpływa na brzeczkę - poza rozcieńczeniem ? Już wiem i normalnie prosiłbym o usunięci posta ale... Nigdzie na forum nie ma wzmianki o podstawach naukowych takich rozwiązań i tak na prawdę nie wiem czy z brzeczką zimną nie dzieje się coś nie tegens Edytowane 22 Lutego 2011 przez Żeglarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Gotowanie zagęszczonej brzeczki na pewno pogorszy utylizację chmielu - trzeba będzie go użyć więcej. Prawie na pewno pogarsza pianę. Zmienia też profil smakowy piwa, i dla większości piw raczej negatywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 A co np z piwami które docelowo robię na 17 Blg? Tam jest tak czy siak 17 Blg w 21 L brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) W takim piwie wszystko juz jest wliczone w recepturę: chmiel i smak też. Co do piany: w czasie gotowania w 20L może być tylko pewna ilość białek rozpuszczalnych, niezależnie od mocy piwa. Więc jak to potem rozcieńczysz do 30L, to masz w takim piwie o 1/3 białek mniej. Edytowane 22 Lutego 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Teraz compendre. Także wszelkie opracowania traktujące o tym że warkę na zimno można bez problemu rozcieńczyć wodą mają na myśli małe ilości np 1-2 L. O tym należy wspominać, bo ktoś może dosłownie wziąć to pod uwagę i próbować kombinować tak jak to ja miałem w zamyśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) a co powiesz na chmielenie w 2 garnkach? powinieneś mieć jeszcze garnek 5 litrowy, wtedy miałbyś koło 25 litrów brzeczki w fermentorze. ja swojego czasu tka robiłem i potrafiłem w 29 litrowym garnku przygotować 26 litrów brzeczki. Gotowałem osobno i gdy się chłodziło dolewałem z drugiego garnka pod sam rant. Edytowane 22 Lutego 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Czyli rozwiązanie kompromisowe: Zacieram na około 12-14 Blg w jednym garze i surowców na 29 L końcowego efektu. Wysładzam i uzyskuje około 29 L 24 L wlewam do garnka 25 5 L - do gara 5 L Powiem że jest to rozwiązanie całkiem dobre. Trzeba tylko spiąć procesy chłodzenia ze sobą. 29 L w fermentorze to już lepiej niż 21 bo z tych 21 i tak odchodzi część na syf po fermentacji. Ale idzie więcej gazu. ps sprzedam gar 25 L emaliowany ze szklaną przykrywką Edytowane 22 Lutego 2011 przez Żeglarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Dla pełnego obrazu: w USA jest dość popularna technologia robienia piwa z ekstraktów "stovetop" - gdy nie ma się dużego gara, chmieli się zagęszczoną brzeczkę w małym garnku i rozcieńcza. Nie wiem jak bardzo się rozcieńcza, pewnie max 1:2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Z ekstraktu tak można, wystarczy dodać więcej chmielu. Przy odpowiedniej nadwyżce chmielu nikt by pewnie nie odróżnił tego piwa, od wykonanego wg zaleceń. Ze słodów to zupełnie inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Dlaczego inna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) No bo nie da się zrobić określonej ilości piwa (ze słodu) mając o połowę mniejszy pojedynczy garnek. Ekstrakt można wlać np do garnka 10 litrowego, nachmielić większą ilością chmielu (jeśli był niechmielony) i rozcieńczyć w fermentorze wodą do np 20 litrów. Natomiast zacieranie 4 czy 5 kg słodu w 10 litrowym garnku jest nierealne. Chyba że zrobi się to na 2 (albo nawet na 3) razy Edytowane 22 Lutego 2011 przez pedro22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się