przemo70 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Myślę, że powinien być podany konkretny "kalibrator" lub taka grupa i wtedy na pewno było by łatwiej odnieść się do danego stylu, tak jak jest to w innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) można uwarzyć' date=' to może można i ocenić [/quote']Pozwolicie że się z tym nie zgodzę, nie wystarczy przeczytać jakie to ma być piwo i je uwarzyć( chyba że będziecie mieli dokładne parametry i laboratorium w domu ) Oj nie przekonujesz mnie laboratorium nie określi mi balansu, odpowedniego nagazowania by odczucia były odpowiednie do smaku. Jest całe multum rzeczy które są mocno oboektywne i zawsze bedą zależały od dyspozycji degustującego danego dnia, temperatury i wilgotności otoczenia itd itd Myślę że jedynie w miarę szeroki opis odczuć i cech oraz doświadczenie w degustcji różnych stylów pozwala ocenić piwo. Tak jak napisał kopyr, też mam wrażenie ze niektóre wzorce odstają od opisu. Edytowane 9 Maja 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Myślę, że powinien być podany konkretny "kalibrator" lub taka grupa i wtedy na pewno było by łatwiej odnieść się do danego stylu, tak jak jest to w innych Kalibratory są złe. Nie da się sprowadzić całego stylu do 1 piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Myślę' date=' że powinien być podany konkretny "kalibrator" lub taka grupa i wtedy na pewno było by łatwiej odnieść się do danego stylu, tak jak jest to w innych[/quote']Kalibratory są złe. Nie da się sprowadzić całego stylu do 1 piwa. Tomek, pisałem również o grupie .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) można uwarzyć' date=' to może można i ocenić [/quote']Pozwolicie że się z tym nie zgodzę' date=' nie wystarczy przeczytać jakie to ma być piwo i je uwarzyć( chyba że będziecie mieli dokładne parametry i laboratorium w domu )[/quote'] Oj nie przekonujesz mnie laboratorium nie określi mi balansu, odpowedniego nagazowania by odczucia były odpowiednie do smaku. Jest całe multum rzeczy które są mocno oboektywne i zawsze bedą zależały od dyspozycji degustującego danego dnia, temperatury i wilgotności otoczenia itd itd Myślę że jedynie w miarę szeroki opis odczuć i cech oraz doświadczenie w degustcji różnych stylów pozwala ocenić piwo. Tak jak napisał kopyr, też mam wrażenie ze niektóre wzorce odstają od opisu. Ale czytając to 14B. American IPA Aromat: Od wydatny do intensywnego aroamtu chmielowego z cytrusowym, kwiatowym, perfumowym, żywicznym, sosnowym, i/albo owocowy charakter wynikający z chmielów amerykańskich. Wiele wersji jest chmielonych na zimno, i mogą posiadać dodatkowy trawiasty aromat, aczkolwiek nie jest wymagany. Troszeczkę czystej słodowej słodkości może być wyczuwalny w tle, ale powinien być na niższym poziomie niż w wersji English IPA. Owocowość, zarówno estrowa jaki i chmielowa może być wyczuwalna w niektórych wersjach, pomimo neutralnej fermentacji, jest również akceptowalny. Słaby aromat alkoholu może być wyczuwalny. Wygląd: Kolorystyka od średnio złotego do średnio czerwonawo-miedziany; niektóre wersje mogą mieć pomarańczowaty odcień. Powinno być klarowne, chociaż wersje niefiltrowane, chmielone na zimno mogą być delikatnie mgliste. Przyzwoita piana o złamanym białym (żółtawym lub szarawym) kolorze powinna się utrzymywać. Smak: Smak chmielowy jest od średniego do wysokiego i powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich cytrusowy, kwiatowy, żywiczny, sosnowy i owocowy. Średnio mocna do bardzo mocna goryczka, aczkolwiek słodowa podstawa wspiera mocny chmielowy charakter i balansuje smak. Smak słodowy powinien być na niskim do średniego i jest generalnie czysty i słodowo słodki aczkolwiek troszkę karmelowych czy tostowych smaków na niskim poziomie są dopuszczalne. Brak diacetylu. Lekkie posmaki owocowe są do przyjęcia, ale nie są wymagane. Goryczka może utrzymywać się w posmaku, ale nie powinna być ostra. Śrenio wytrawny do wytrawny finisz. Trochę czysto alkoholowych smaków może być wyczuwalnych w mocniejszych wersjach. Smaki dębowe są nieodpowiednie dla tego stylu. Może być troszke siarczanowy, ale większość przykładów tego piwo go nie eksponuje. Tekstura: Gładkie, średnio lekkiej do średniej treściwości wraz z chmielową cierpkością, chociaż umiarkowane do średnio wysokie nagazowanie może się łączyć by zapewnić ogólne wytrawne odczucia w obecności słodowej słodkości. Troszeczkę gładkiego alkoholowego rozgrzania powinno być odczuwalne w mocniejszych(ale nie wszystkich) wersjach. Treściwość jest generalnie lżejsza niż angielski odpowiednik. Ogólne wrażenie: Zdecydowanie chmielowy i goryczkowy, umiarkowanie mocny American pale ale. Historia: Amerykańska wersja historycznego stylu English IPA, uwarzone przy użyciu amerykańskich surowców. Surowce: Słód Pale ale (dobrze zmodyfikowany i odpowiedni do zacierania jednotemperaturowego.), amerykańskie chmiele, amerykańskie drożdże, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Generalnie pełno słodowe, ale zacierane w niższych temperaturach dla wyższego odfermentowania. Woda od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Wersje z zauważalnych żytnim charakterem (?RyePA?) powinny być ujęte w kategorii specjalnej. Podstawowe informacje: OG: 1.056 ? 1.075 IBUs: 40 ? 70 FG: 1.010 ? 1.018 SRM: 6 ? 15 ABV: 5.5 ? 7.5% Można uwarzyć idealne AIPA Edytowane 9 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 (edytowane) Myślę' date=' że powinien być podany konkretny "kalibrator" lub taka grupa i wtedy na pewno było by łatwiej odnieść się do danego stylu' date=' tak jak jest to w innych[/quote'']Kalibratory są złe. Nie da się sprowadzić całego stylu do 1 piwa. Tomek, pisałem również o grupie .... Ale chwila Przemo, z jakim stylem masz problem, z AIPA? Piłem co najmniej kilka >5. To o wiele więcej niż czystych lambików (1), gueze (3), gose (2), alt (2), koelsch (2), oryginalne Grodziskie (0), flemish red ale (2), berliner weisse (1). A mimo to potrafię ocenić czy berliner jest ok, czy może niekoniecznie. Do sędziowania grodziskiego bym się nie pchał, ale jakbym musiał dałbym radę. Pamiętajcie, że oceniamy spośród pewnej grupy. Jeszcze jedno, AIPA nie musi być z Ameryki, tak samo jak alt z Dusseldorfu, berliner z Berlina, a koelsch z Kolonii i nie pitolcie mi tu o konwencji . Edytowane 9 Maja 2011 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Na pewno tam jest wiele wskazówek. Ja wyznaję zasadę przy robieniu piw taką jak przy gotowaniu. Nie muszę znac konkretnego przepisu by zrobić dobra potrawę. Ale muszę znać zasady jakimi dana potrawa się ma rządzić. Na tym forum skupiamy sie głównie na technice ale w gruncie rzeczy mało rozmawiamy o PIWIE !!! A to właśnie ono jest naszym natchnieniem i motywacją. A mi sie podoba gdy ktoś potrafi powiedziec lubię takie piwo bo .....( a w tym miejscu opis odczuć ) a osiągam to poprzez taki a taki proces. I chyba właśnie dlatego uważam że sporą część tego co czyjemy ktoś juz nazwał, opisał, i można się tym kierować przy warzeniu jak i ocenie wyrobu finalnego naszych prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Na pewno tam jest wiele wskazówek. Ja wyznaję zasadę przy robieniu piw taką jak przy gotowaniu. Nie muszę znac konkretnego przepisu by zrobić dobra potrawę. Ale muszę znać zasady jakimi dana potrawa się ma rządzić. . Oczywiście można zrobić Rybę po Grecku tylko co na to Grek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Na pewno tam jest wiele wskazówek. Ja wyznaję zasadę przy robieniu piw taką jak przy gotowaniu. Nie muszę znac konkretnego przepisu by zrobić dobra potrawę. Ale muszę znać zasady jakimi dana potrawa się ma rządzić. . Oczywiście można zrobić Rybę po Grecku tylko co na to Grek Oj oj jedziesz po bandzie ale za to jak Ci zrobie tę rybe po grecku to bedziesz za mna chodził i błagał o dokładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Oj oj jedziesz po bandzie ale za to jak Ci zrobie tę rybe po grecku to bedziesz za mna chodził i błagał o dokładkę Czy to będzie bolało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Kalibratory są złe. Nie da się sprowadzić całego stylu do 1 piwa. Tomek' date=' pisałem również o grupie ....[/quote'] Ale chwila Przemo, z jakim stylem masz problem, z AIPA? Piłem co najmniej kilka >5. To o wiele więcej niż czystych lambików (1), gueze (3), gose (2), alt (2), koelsch (2), oryginalne Grodziskie (0), flemish red ale (2), berliner weisse (1). A mimo to potrafię ocenić czy berliner jest ok, czy może niekoniecznie. Do sędziowania grodziskiego bym się nie pchał, ale jakbym musiał dałbym radę. Pamiętajcie, że oceniamy spośród pewnej grupy. Jeszcze jedno, AIPA nie musi być z Ameryki, tak samo jak alt z Dusseldorfu, berliner z Berlina, a koelsch z Kolonii i nie pitolcie mi tu o konwencji . Warząc piwo z opisu dostaniesz piwo uwarzone z opisu, ale nie będziesz do końca przekonany, czy to co uwarzyłeś jest tym, co powinno powstać. Piłem grodzisza i nigdy w życiu nie uwarzę oryginału tylko jego namiastkę. Nie mam problemu ze stylem, tylko mówię, że dobrze było by mieć kilka piw kalibracyjnych, wtedy na pewno łatwiej uwarzyć piwo jak najbliższe danemu stylowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Oj oj jedziesz po bandzie ale za to jak Ci zrobie tę rybe po grecku to bedziesz za mna chodził i błagał o dokładkę Czy to będzie bolało ? Na pieszczoty i przyjemności trzeba sobie zasłużyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 można uwarzyć' date=' to może można i ocenić [/quote']Pozwolicie że się z tym nie zgodzę, nie wystarczy przeczytać jakie to ma być piwo i je uwarzyć( chyba że będziecie mieli dokładne parametry i laboratorium w domu ) Ale nikt nie dąży do sklonowania konkretnego piwa, przecież chodzi o zmieszczenie się w jakiś, w sumie dość szerokich widełkach stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Warząc piwo z opisu dostaniesz piwo uwarzone z opisu, ale nie będziesz do końca przekonany, czy to co uwarzyłeś jest tym, co powinno powstać. Piłem grodzisza i nigdy w życiu nie uwarzę oryginału tylko jego namiastkę. Nie mam problemu ze stylem, tylko mówię, że dobrze było by mieć kilka piw kalibracyjnych, wtedy na pewno łatwiej uwarzyć piwo jak najbliższe danemu stylowi No to w Żywcu na Lagerze Wiedeńskim będzie pogrom jak sobie sędziowie porównają z oryginałem, bo mało kto w tym towarzystwie pił jakiekolwiek "kalibracyjne". Śmiem podejrzewać, że poza mną dokładnie nikt (ale ja nie startuję). Jak rozumiem, sędziowie będą wiedzieć co mają oceniać i organizator zapewni im kapkę Negra Modelo czy coś w ten deseń? Chyba że piwa "warzone z opisu" będą "oceniane z opisu", to wtedy tym bardziej nie warto startować w takim konkursie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Warząc piwo z opisu dostaniesz piwo uwarzone z opisu' date=' ale nie będziesz do końca przekonany, czy to co uwarzyłeś jest tym, co powinno powstać. Piłem grodzisza i nigdy w życiu nie uwarzę oryginału tylko jego namiastkę. Nie mam problemu ze stylem, tylko mówię, że dobrze było by mieć kilka piw kalibracyjnych, wtedy na pewno łatwiej uwarzyć piwo jak najbliższe danemu stylowi[/quote']No to w Żywcu na Lagerze Wiedeńskim będzie pogrom jak sobie sędziowie porównają z oryginałem, bo mało kto w tym towarzystwie pił jakiekolwiek "kalibracyjne". Śmiem podejrzewać, że poza mną dokładnie nikt (ale ja nie startuję). Jak rozumiem, sędziowie będą wiedzieć co mają oceniać i organizator zapewni im kapkę Negra Modelo czy coś w ten deseń? Chyba że piwa "warzone z opisu" będą "oceniane z opisu", to wtedy tym bardziej nie warto startować w takim konkursie... no to jednego startującego mniej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Dla Ciebie i tak nie byłbym konkurencją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Bierpapst pewno będzie wiedział jak oceniać wiedeńskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 (edytowane) Dostałem metryczkę mojego piwa Specjalnego (Miodowe) - miejsce 10, punktów 41: Piwo w kolorze jasnej słomki, opalizujące. Na pierwszy plan wychodzi sztuczny aromat miodowy, który dominuje wszystko pozostałe również w smaku. Piwo jest niepełne co nie komponuje się z miodem, nie jest nośnikiem słodkich aromatów. Ogólnie trunek jest wytrawny i lekki z agresywnym aromatem miodowym, co znacznie obniża pijalność i smakowitość tego piwa. Opis jest dokładnie taki, jakie i moje wrażenia. Piwo to miało być lekkie, niskoalkoholowe i miodowe. Smak i aromat miodu miała dać zaprawa miodowa w ilości 6 kropli/butelka. Edytowane 11 Maja 2011 przez 2artur2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 a oto i moja metryczka #10. Piwa Specjalne Kolor herbaciany ze średnio obfitą pianą. Zapach rześki, cydrowy i kwaśny. Smak jest oryginalny nawiązujący do Lambika ? podwyższona kwaśność ale w tym przypadku również dobrze zbalansowana słodyczą. Finisz owocowy i kwaśny. Piwo generalnie niepełne, nisko nasycone, orzeźwiające i dość dobrze pijalne. Fajny mariaż cydru i piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 A oto moja: Piwa specjalne Piwo pachnące jesienią, choć jak wiemy sok z brzozy zbiera się wczesną wiosną. Odważna receptura! Piwo w kolorze dojrzałej pomarańczy, nieklarowne. W zapachu przyjemnie gruszkowe i cynamonowe. W smaku brak delikatnej goryczki co odbija się na finiszu i mało piwnym charakterze trunku. Generalnie bardzo ciekawy smak i pomysł zrealizowany przez twórcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 W zapachu przyjemnie gruszkowe i cynamonowe. A jak osiągnąłeś ten aromat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 W zapachu przyjemnie gruszkowe i cynamonowe. A jak osiągnąłeś ten aromat ? Można powiedzieć, że fizycznie bo naprawdę były tam odpowiednio przyrządzone gruszki http://www.piwo.org/forum/p93658-30-03-2011-22-24-41.html#p93658 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 #9. Piwa Specjalne Piwo bardzo ciemne, prawie czarne o średnio trwałej pianie. Aromat wędzony w odpowiedniej ilości stanowi o charakterze piwa i przykrywa inne zapachy. Oprócz tego lekkie nuty karmelowe i niska goryczka poprawiająca w tym przypadku pijalność. Dość pełne o niskim nasyceniu CO2. Na finiszu lekko goryczkowe a później dłużej przemijająca słodycz. Niby pomysł nie jest nowatorski ale dobrze wykonany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 #2. Piwa Specjalne Piwo zostało zdyskwalifikowane z tego powodu, iż Eisbock jest rodzajem piwa w stylu Bock i ma swoją klasyfikację w BJCP o numerze 5D. Ponadto, piwowar nie zadeklarował, żadnych nietypowych modyfikacji, a wymrażanie wody jest typową praktyką w wyniku której powstaje właśnie styl Eisbock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się