Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Powiedzmy, że chcę uzyskać 20 litrów piwa 12 Blg. Ile kilogramów słodu potrzeba? Czy jest na to jakiś wzór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) najlepiej prześledzić przepisy bardziej doświadczonych piwowarów lub skorzystać z wzorów na wydajność. Edit : spojrzałem na wcześniejsze Twoje posty i warzysz z zacieraniem ! więc chyba nie powinno być problemów. Edytowane 28 Lutego 2011 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Tak, ale to zależy od uzyskiwanej wydajności. Poszukaj na forum wzoru na wydajność. A najlepiej przeliczać to jakimś programem piwowarskim, ja używam Beersmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) będziesz potrzebował ok 3,7 kg słodu przy wydajności warzelni 70% (x * y)/1.05/z = BLG x- słody w kg y - zakładana wydajność z - obj. brzeczki w L po przekształceniach wyliczysz co chcesz. w internecie znajdziesz wiele kalkulatorów ale pamiętaj że amerykanie liczą trochę inaczej Edytowane 28 Lutego 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 najlepiej prześledzić przepisy bardziej doświadczonych piwowarów lub skorzystać z wzorów na wydajność. Edit : spojrzałem na wcześniejsze Twoje posty i warzysz z zacieraniem ! więc chyba nie powinno być problemów. Tak, ale do tej pory warzyłem z gotowych zestawów. Teraz czas na eksperymenty i od czegoś trzeba zacząć. Wiem, że to zależy to od rodzaju słodu, wydajności (moją wydajność znam) itd., ale kiedyś widziałem jakiś przybliżony wzór na to, ale teraz nie mogę go znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 będziesz potrzebował ok 3,7 kg słodu przy wydajności warzelni 70% (x * y)/1.05/z = BLG x- słody w kg y - zakładana wydajność z - obj. brzeczki w L po przekształceniach wyliczysz co chcesz. w internecie znajdziesz wiele kalkulatorów ale pamiętaj że amerykanie liczą trochę inaczej Dzięki, i o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 zrób sobie prosty pliczek w excelu np: coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 będziesz potrzebował ok 3,7 kg słodu przy wydajności warzelni 70% Śmiała teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 będziesz potrzebował ok 3' date='7 kg słodu przy wydajności warzelni 70%[/quote']Śmiała teoria Podobno się da - http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pils,_Andrzej_Smyk_(anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Czy nie jest prościej skorzystać z programów piwowarskich, chociażby z darmowego QBrew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Pewnie że się da. Ale innym, nie mniej doświadczonym, się nie udaje. Ja bym nie zakładał aż takiej wydajności na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 będziesz potrzebował ok 3' date='7 kg słodu przy wydajności warzelni 70%[/quote']Śmiała teoria Podobno się da - http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pils' date='_Andrzej_Smyk_(anteks) [/quote'] Kiedyś ktoś napisał że z 4 kg można zrobić 20l 12blg i nu się oberwało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Kiedyś ktoś napisał że z 4 kg można zrobić 20l 12blg i nu się oberwało Oberwało się za stwierdzenie, że "przeciętnie zdolny piwowar bez problemu ukręca 20l 12blg z 4kg słodu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Kiedyś ktoś napisał że z 4 kg można zrobić 20l 12blg i nu się oberwało Oberwało się za stwierdzenie' date=' że "przeciętnie zdolny piwowar bez problemu ukręca 20l 12blg z 4kg słodu". [/quote'] Czyli skybert podaje wydajność dla debeściaków ps raczej napisał Dobry piwowar bez problemu z 4kg wyciąga 20l 12blg Edytowane 1 Marca 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Czyli skybert podaje wydajność dla debeściaków I tak zaniżyłem mu do 70% :) Nie ma co rozwijać tematu, bo ta cała wydajność nie jest przecież ważna i temat już był kiedyś wałkowany, ale licząc wydajność tak jak podałem wyżej i odkąd zacieram w kociołku z lidla z mieszadłem i kontrolą ph + drobne śrutowanie i dobre wysładzanie regularnie mam sporo powyżej 70%. Ma to o tyle znaczenie, że po prostu jest więcej piwa i z tego powodu nie ma co płakać. PS. Anteks, zdjęcia zrobiłem, w wolnej chwili wieczorem z domowego wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Pewnie że się da. Ale innym, nie mniej doświadczonym, się nie udaje. Ja bym nie zakładał aż takiej wydajności na początku. Kiedyś liczyłem wydajność i zwykle wychodziło mi 65-72%, a więc chyba możliwe? Potem przestałem, więc nie wiem jaka teraz mam, ale raczej nie powinna się pogorszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Szczerze mówiąc to dziwię się, że po tylu warkach nie wiesz jaką wydajność uzyskujesz i to właśnie nie tą liczoną w % (bo faktycznie możesz nie stosować wzorów) ale właśnie powinieneś mniej więcej wiedzieć ile musisz mieć słodów na 20 litrów warki o danym blg. Dokładnej ilości nie określisz, bo wydajność raz jest lepsza raz gorsza, ale zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć albo zostawić tak jak jest, jeżeli różnica nie jest duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć No, niezupełnie bo wtedy piwo będzie niedochmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 To prawda, miałem na myśli tak z 5% więcej słodu niż by to wynikało z dotychczasowych doświadczeń, ale w sumie to chyba lepiej wziąć tyle ile zawsze trzeba i zaakceptować ewentualne małe różnice w poziomie blg w stosunku do zaplanowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Szczerze mówiąc to dziwię się, że po tylu warkach nie wiesz jaką wydajność uzyskujesz i to właśnie nie tą liczoną w % (bo faktycznie możesz nie stosować wzorów) ale właśnie powinieneś mniej więcej wiedzieć ile musisz mieć słodów na 20 litrów warki o danym blg. Dokładnej ilości nie określisz, bo wydajność raz jest lepsza raz gorsza, ale zawsze można przyjąć bezpiecznie trochę więcej słodów i ewentualnie później rozcieńczyć albo zostawić tak jak jest, jeżeli różnica nie jest duża. Mniej więcej wiem, ale do tej pory warzyłem różne piwa z różnych zestawów o różnym BLG, więc i ilości słodów były różne. Chciałem sobie napisać prosty program/arkusz w Excelu i dlatego potrzebowałem wzór, ale ściągnąłem program qbrew i na początek wystarczy. Jedyne co tam jest dziwne, to gęstość brzeczki zamiast BLG, ale wzór przeliczający już znalazłem. Edytowane 1 Marca 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Chciałem sobie napisać prosty program/arkusz w Excelu i dlatego potrzebowałem wzór Coś w tym stylu? Zasyp[kg] = (CW * V[l] * BLG)/(Wydajność[%]) CW - Ciężar właściwy brzeczki CW = 260/(260 - BLG) V - objętość warki w litrach. To przekształcony wzór na wydajność z wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się