Skocz do zawartości

jaki starter


Rekomendowane odpowiedzi

mam te instrukcje. jeden ze sklepów dołącza ją przy zakupie drożdzy.

ale nadal nie wiem jak przechowywać ten starter do soboty.

w lodówce czy w cieple.

chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.

i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.

i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla.

Możesz saszetkę z drożdżami włożyć do lodówki na dzień czy dwa a dobę przed warzeniem zrobić starter.

 

mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu.

docelowe blg 12.

Do brzeczki o ekstrakcie 12°Blg nie robię startera przy drożdżach górnej fermentacji tyle, że z tego zasypu będziesz miał ze 30l. Ale może wystarczy zawartość saszetki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.