walery2277 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 witam mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu. docelowe blg 12. drożdze płynne belgian strong ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
baha Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 ja zrobilam 2 litrowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 wytrzyma do soboty (termin warzenia)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baha Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Wczoraj zgoda podsunął mi fajną instrukcję, mam nadzieję , że Tobie też się przyda http://www.browamator.pl/zdjecia/1/4/9/2241_wyeast_uzytkowanie_TXT.txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 mam te instrukcje. jeden ze sklepów dołącza ją przy zakupie drożdzy. ale nadal nie wiem jak przechowywać ten starter do soboty. w lodówce czy w cieple. chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2. i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Tak, możesz wstawić do lodówki, i wyjąć w dniu warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Wlej do brzeczki, poczekaj dwa dni, może się namnożą. Ja bym je trzymał w cieple do warzenia, po co je schładzać a za dzień znów ocieplać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla. Możesz saszetkę z drożdżami włożyć do lodówki na dzień czy dwa a dobę przed warzeniem zrobić starter. mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu.docelowe blg 12. Do brzeczki o ekstrakcie 12°Blg nie robię startera przy drożdżach górnej fermentacji tyle, że z tego zasypu będziesz miał ze 30l. Ale może wystarczy zawartość saszetki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 glówny problem jest ze mam "balon" zamiast saszetki i gotowy przegotowany ekstrakt. a do warzenia 5 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Zrób starter, włóż do lodówki, w dniu warzenia wyjmij i najlepiej obudź go 0.5L świerzej brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts