walery2277 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 witam mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu. docelowe blg 12. drożdze płynne belgian strong ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ja zrobilam 2 litrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 wytrzyma do soboty (termin warzenia)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baha Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Wczoraj zgoda podsunął mi fajną instrukcję, mam nadzieję , że Tobie też się przyda http://www.browamator.pl/zdjecia/1/4/9/2241_wyeast_uzytkowanie_TXT.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 mam te instrukcje. jeden ze sklepów dołącza ją przy zakupie drożdzy. ale nadal nie wiem jak przechowywać ten starter do soboty. w lodówce czy w cieple. chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2. i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Tak, możesz wstawić do lodówki, i wyjąć w dniu warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Wlej do brzeczki, poczekaj dwa dni, może się namnożą. Ja bym je trzymał w cieple do warzenia, po co je schładzać a za dzień znów ocieplać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 chodzi o to ze paczka z drożdżami miala pecznieć w 5 dni a napeczniała w 2.i teraz nie wiem, zrobic starter, wstawic do lodówki i wyjac dwa dni przed wazeniem do ciepla. Możesz saszetkę z drożdżami włożyć do lodówki na dzień czy dwa a dobę przed warzeniem zrobić starter. mam pytanie jaki starter (jak duży objętościowo) zrobic na 6 kg zasypu.docelowe blg 12. Do brzeczki o ekstrakcie 12°Blg nie robię startera przy drożdżach górnej fermentacji tyle, że z tego zasypu będziesz miał ze 30l. Ale może wystarczy zawartość saszetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 glówny problem jest ze mam "balon" zamiast saszetki i gotowy przegotowany ekstrakt. a do warzenia 5 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Zrób starter, włóż do lodówki, w dniu warzenia wyjmij i najlepiej obudź go 0.5L świerzej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się