przemo70 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 No i będzie kolejne "nieszczęście", na które trzeba będzie się naczekać (po: kiszonym barszczu, żurku, utopencach, schabie po parmeńsku... .... ) z językiem uciekającym do d... Czekać na te własne specjały trudno, ale zawsze warto. Biegnę jutro po seruszki śmierdziuszki. Przemo, ale mnie nakręciłeś, masz za swoje! Może jeszcze fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Musisz Przemo zrobić duuuuuuuży słój i zabrać do Zielonej Śląska ekipa się tam wybiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Może jeszcze fotka Teee - nie bądź okrutnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 He he, jak po degustacji okaże się godny podniebienia, to może zrobię, ale to musiałby być naprawdę duuuuuży słój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 qrde - te przegryzkowe wątki, powinny być niewidoczne po ~19-tej. Znowu pod wpływem (wpisów...) popędziłem do lodówki. ... a potem nazywa się to "mięsień piwny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 He he, jak po degustacji okaże się godny podniebienia, to może zrobię, ale to musiałby być naprawdę duuuuuży słój Powiem tylko że Janek z Adamem się wybierają, szukaj beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Cześć Przemo!!! tak z rana? a miałem nie jeść śniadania ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Witam,i ja utopiłem serki śmierdziuszki. Z każdym dniem są smaczniejsze no i oddechem powali się wampira he he . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) To i ja zrobię.... Edytowane 3 Marca 2012 przez AgaL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 I zrobiłam. Dodałam jeszcze papryczkę chili i świeże gałązki tymianku. Nie miałam żółtej cebuli, to dałam czerwoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Dobrze że mi przypomnieliście, bo jeszcze ostatnie dwa serki siedzą zatopione w słoiku Ostatnio kiedy próbowałem, to tak jak u Przema, oddechem można było powalić, z czosnkiem trochę przegiąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Przywieźcie do Żywca-spróbujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Zazdrość - straszna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dzisiaj w Tesco wypatrzyłem idealny słoik do hermelinów - litrowy "weco comfort" z szerokim otworem, uszczelka i zamknieciem patentowym. 10 PLN, estetyczny, miesci idealnie 3 serki z bierdronki, glowke czosnku, 2 czerwone cebule i 400ml oleju. W weekend degustacja A tak w ogóle to w Strefie Piwa sa hermeliny z importu i one są bardziej jak feta a nie camembert, tzn. słone twarogowe - podejrzewam ze Czesi robią je z jakiegoś regionalnego sera górskiego a camembert to już wersja współczesna, fusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dzisiaj w Tesco wypatrzyłem idealny słoik do hermelinów - litrowy "weco comfort" z szerokim otworem, uszczelka i zamknieciem patentowym.Ja już go sprawdziłem w boju Jak dowalic mniej cebuli między serki to to i cztery wejdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Utopence wykonane w oczekiwaniu na spadek temperatury w mieszkaniu. Nie są pracochłonne, ale okres oczekiwania na konsumpcję jest zabójczo długi:)Forum inspiruje nie tylko do piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Przeczytałem wątek i już jestem po zakupie składników po pracy robię utopieńce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Bardzo dobre jedzonko na przegryzkę. Kolega stwierdził, że to niesamowite jak mogą smakowac serdelki. Teraz druga porcja czeka na spożycie i pozwoliłem sobie na lekką modyfikację- dodałem rozgnieciony czosnek i posypałem każdą warswtę odrobiną chilli w proszku (nie miałem świeżej). Wydaje mi się, że przysmak do piwa moze być delikatnie pikantny. O rezultacie napiszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Pytanie, a właściwie dwa: jak szybko od otwarcia słoika trzeba zjeść utopence? No i drugie pytanie: po tych 14stu dniach - jak długo można to przechowywać, jeśli słoiki nie były pasteryzowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Ten problem sam znika, bo jest tak dobre, że długo się nie utrzyma otwarte. Trudniej jest się doczekać spożycia A tak na serio, to moje trzymałem po otwarciu jakieś 5 dni i nic niepokojącego się nie przytrafiło, i pewnie to zasługa zalewy octowej. Jedna zmiana jaka się przytrafiła, to zgęstnienie zalewy i taka niby galaretka otaczajaca serdelki, co nie wpłynęło w żaden sposób na smak. Edytowane 24 Września 2012 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Dzięki za info Bardziej interesuje mnie kwestia trzymania (marynowania) dłużej niż te 14 dni... robił ktoś już tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Spróbuj zalać serdelki gorącą zalewą, to powinny się zawekować i dłużej przetrwać w słoiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Te spekacky są w zalewie octowej w niskiej temp. (ok. 4-8 °C)mogą być długo miałem miesiąc i były OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Bardziej interesuje mnie kwestia trzymania (marynowania) dłużej niż te 14 dni... robił ktoś już tak?Słoik zalany w kwietniu - ostatnie kiełbaski zjedzone w czerwcu. Nic im nie było. Ostatnio próbowałem świetnych utopenców w Jeseniku, w zalewie był też olej - robił ktos coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ostatnio próbowałem świetnych utopenców w Jeseniku, w zalewie był też olej - robił ktos coś takiego? Nie wiem ile tam było tego oleju. Ale w oryginalnym przepisie jest 1 łyżka stołowa oleju. (Tak robiłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się