szop007 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Spróbuj zalać serdelki gorącą zalewą, to powinny się zawekować i dłużej przetrwać w słoiku Jak zalejesz gorącą, to tłuszcz z serdelków się wytopi do zalewy i nie wygląda to zbyt pięknie, przerabiałem i nie polecam Edytowane 25 Września 2012 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Spróbuj zalać serdelki gorącą zalewą, to powinny się zawekować i dłużej przetrwać w słoiku Jak zalejesz gorącą, to tłuszcz z serdelków się wytopi do zalewy i nie wygląda to zbyt pięknie, przerabiałem i nie polecam Pisałem o polskich zwykłych serdelkach, czy parówkach, spekacky to raczej trudno są dostępne u "zwykłego rzeźnika" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ostatnio próbowałem świetnych utopenców w Jeseniku, w zalewie był też olej - robił ktos coś takiego? A w którym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Ostatnio próbowałem świetnych utopenców w Jeseniku, w zalewie był też olej - robił ktos coś takiego? A w którym miejscu? W minipivovarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 6 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Utopence zmodyfikowane - z chilli i czosnkiem są dużo lepsze jak dla mnie. Do piwa smakują bosko. Następnym razem dam świeżą papryczkę i spodziewam się jeszcze lepszego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Witajcie! Przepis od razu wpadł mi w oko. Zrobiłem z polskich morlinek (z braku laku...) Wyszło bardzo smaczne, naprawdę, ale pomyślałem sobie, że modyfikacja typu polska kiełbasa też byłaby niezła. Myślę też, że nie zaszkodziłoby jej lekko podgrillować przed włożeniem do zalewy. Co o tym myślicie? A przy najbliższych zakupach pomyślę o hermelinach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Przedstawiam Wam bohaterów tematu w mojej wersji. Zmodyfikowałam przepis i do naciętych oryginalnych špekáček nałożyłam kiszonej kapusty. Przekąska zyskała w ten sposób dodatkowy walor i trochę więcej witamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Trzeba przyznać, że utopence są really cool, ale hermeliny wprost walą z nóg! Rewelka! Kupiłem w markecie dwa pudełka po pięć trójkątnych serków typu camembert - łatwo umieścić je w słoiku, a i porcyjka jest poręczna na zakąskę Potem już postępowałem wg przepisu. Pycha, choć następnym razem sparzę cebulę przed zalaniem hermelinów olejem. Polecam tę potrawę wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Gabi ekstra fotki, zapewne smakują też ekstra. A gdzie kupujesz spekacky ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Gabi ekstra fotki, zapewne smakują też ekstra. A gdzie kupujesz spekacky ? Fotki robiło moje dziecię . Spekacky kupiłam w sklepie w Czechach. Ja poprostu mam tam "rzut beretem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Przedstawiam Wam bohaterów tematu w mojej wersji. Zmodyfikowałam przepis i do naciętych oryginalnych špekáček nałożyłam kiszonej kapusty. Przekąska zyskała w ten sposób dodatkowy walor i trochę więcej witamin Utopence z kiszoną kapustą są dostępne w sklepach CZ. Jakoś mi nie podeszły zbytnio, może jak spróbuję Twoich na spotkaniu w Chorzowie to się przekonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Przedstawiam Wam bohaterów tematu w mojej wersji. Zmodyfikowałam przepis i do naciętych oryginalnych špekáček nałożyłam kiszonej kapusty. Przekąska zyskała w ten sposób dodatkowy walor i trochę więcej witamin Utopence z kiszoną kapustą są dostępne w sklepach CZ. Jakoś mi nie podeszły zbytnio, może jak spróbuję Twoich na spotkaniu w Chorzowie to się przekonam. Niestety nie przewidziałam zrobienia utopenców to Chorzowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 A już też chciałem się podłączyć. W którym sklepie kupiłaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Eh, utopence, ja z małżowinką dopiero wczoraj zapakowaliśmy parę słoików kiełbaskami, no a teraz trzeba czekać - a to najgorsze... Z powodu braku oryginalnych spekaćek, w akcji frankfurterki z Taurusa i jakaś podwawelska. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 29 Listopada 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno wyjdą dobre, robiłem z prawie wszystkiego kiełbasopodobnego i zawsze dobrze smakują ... nawet z mortadeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Znalazłem ten temat już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj udało mi się zrealizować plan, którego efekty widać na załączonym obrazku. Do degustacji zostało już tylko 13 dni 20 godzin i 6 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 nawet z mortadeli. Wiem że to stary post - ale byś się zdziwił jak nie jest oszukana mortadela z jakiego mięsa ma być zrobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Moje utopence, wykonane z oryginalnych czeskich śpekaćek. Jeżeli się utrzymają to pojadą na zimowe spotkanie do Strzegomia. Na fotach po lewej z cebulą i paprykami, po prawej z cebulą i kiszoną kapustą. Receptura przećwiczona na licznych polsko-czeskich workshopach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Pytanko odnośnie hermelinów, czy ten olej można użyć ponownie czy jest jednorazowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 wielorazowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 czy ten olej można użyć ponownie czy jest jednorazowy? Powiedziałbym, że "wieloszarżowy". Moje doświadczenia są takie, że trzeba być ostrożnym po kliku razach użycia, bo zawsze do oleju dostaną się jakieś cząstki sera z poprzednich nastawów, które mogą psuć całość. Dodatek czosnku trochę to powstrzymuje no i oczywiście chłód. Jeżeli dodajesz cebulę to może się dużo szybciej zepsuć. Zawsze jednak możesz ten olej wykorzystać wcześniej do różnych sałatek, jest b.aromatyczny od użytych przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 No właśnie a propos cebuli. Zrobiłem hermeliny, początkowo były smaczne - ale po 2 tygodniach mam wrażenie, że lekko fermentowała cebula dodając niemiłego posmaku i aromatu, więc mój olej sie nadawał tylko do wylania a nieciekawy smak przeszedł do sera. Macie na to jakieś patenty co zrobić z cebulą, żeby tego uniknąć? Słoik stał w chłodnym ok 8 -10 st C przez 2 - 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Macie na to jakieś patenty co zrobić z cebulą, żeby tego uniknąć? Cebula w potrawach fermentuje szybko. Nie robię hermelinów z cebulą właśnie z tego powodu. Może spróbuj nastawiać na krócej (do 1tyg.) i w chłodniejszym miejscu (np.do 6-8stC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Pisałem już o tym wyżej - ja cebulę sparzam. Co prawda nie po to żeby zapobiec fermentacji, ale dlatego, że lubię ją potem zjeść, a taka jest delikatniejsza. Nigdy mi się nie zepsuły, choć czasem stały bardzo długo. Inna rzecz, że zawsze w lodówce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Kurka padlo i na mnie Zrobie sobie sloik na probe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się