pedro22 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam, jak w temacie. Czy próbował już ktoś (bez szkody dla piwa) przyciemnić piwo będące już pod koniec burzliwej fermentacji. Przychodzi mi do głowy zatarcie paru dkg carafy i dodanie do piwa, ale nie wiem czy to czegoś nie popsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Pewnie, że się da. Trzeba wyekstrahować odpowiednią ilość Carafy w wodzie, zagotować, schłodzić i do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Trzeba wyekstrahować odpowiednią ilość Carafy w wodzie, zagotować, schłodzić i do fermentora. To samo można zrobić w momencie butelkowania. Do takiego roztworu dodajemy cukier, gotujemy przez chwilę, dodajemy do piwa, mieszamy i butelkujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 OK, dzięki. Do tej pory tylko raz stosowałem słód carafa, a i tak nie ekstrahowałem tylko dodałem przed wysładzaniem. W związku z tym chciałbym się upewnić : 1. Wsypujemy np 10dkg cafy do szklanki letniej wody, czekamy chwilę (jak długo ?), odcedzamy i heja ? 2. Czy wydajność kolorystyczna takiego procesu jest taka sama jak w przypadku dodawania słodu przed wysładzaniem ? (mniej więcej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 OK, dzięki. Do tej pory tylko raz stosowałem słód carafa, a i tak nie ekstrahowałem tylko dodałem przed wysładzaniem. W związku z tym chciałbym się upewnić :1. Wsypujemy np 10dkg cafy do szklanki letniej wody, czekamy chwilę (jak długo ?), odcedzamy i heja ? 2. Czy wydajność kolorystyczna takiego procesu jest taka sama jak w przypadku dodawania słodu przed wysładzaniem ? (mniej więcej) Temperatura wody zależy od tego czy potrzebujesz posmaki palone w piwie, czy nie. Im zimniejsza tym mniej tych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 A nie trza tego przegotować przed dodaniem do piwa? Tak dla pewności że się nic nie przyplącze? No i czy to przegotowanie ekstraktu zmieni jego smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Na pewno bym przegotował, słód (przynajmniej zwykły) to kopalnia mikrobów. Ponadto Carafa zawiera minimalną ilość skrobii, ale myślę , że taka ilość nie zaszkodzi. Ekstrakt barwiący byłby chyba lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 O zagotowaniu pisałem w drugim poście (a cholera wie jak to się odmienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 A co z wydajnością. Czy ekstrahowanie w ten sposób da mniej więcej takie same efekty jak dodanie przed wysładzaniem, czy też trzeba użyć więcej słodu ? Do portera dodałem 25 dkg carafy III - przed wysładzaniem i wyszło coś między brązowym i czarnym (dosyć ciemny). Przy ekstrahowaniu jest podobnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 100% ekstrakt z ciemnych słodów, wpływa na barwę, poprawia smak piwa. Dodawany podczas gotowania lub po fermentacji burzliwej. Barwa: 9000 EBC http://twojbrowar.pl/prestashop/944-clarimalt-100ml.html Z opisu wynika, że to coś podobnego do Sinamaru, przynajmniej jeżeli chodzi o zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Taniej http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Gwoli informacji : wsypałem 100g Carafy III do 0.5 litra wody o temperaturze ok 70°C. Po 15 minutach przecedziłem to, przepłukałem na sitku szklanką ciepłej wody i zagotowałem. Po wystudzeniu dodałem do piwa na kończącej się burzliwej. Po lekkim wymieszaniu okazało się że efekt jest bardzo zadowalający - piwo jest baaardzo ciemne. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądało przy świetle dziennym podczas przelewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Sorry za odkopywanie tematu, ale bez sensu zakładać nowy dla lekkiej modyfikacji pytania Czy podobnie jak z Carafą III można spróbować zrobić z jęczmieniem palonym? Chciałbym przyciemnić sweet stouta, który wyszedł brązowy, a akurat jęczmienia palonego mam jeszcze trochę z innego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Spróbować można ;-) jęczmień ładnie oddaje kolor i przyciemnia, tylko nie przesadź z ilością, bo wpłynie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Czy podobnie jak z Carafą III można spróbować zrobić z jęczmieniem palonym? Do tego między innymi jęczmień palony służy. Edytowane 12 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Spróbować można ;-) jęczmień ładnie oddaje kolor i przyciemnia, tylko nie przesadź z ilością, bo wpłynie na smak. Dać 100g czy mniej? Jęczmień był śrutowany i choć szczelnie zamknięty to jednak leży już kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Ja bym poszedł w te 100g na 20 litrów... Edytowane 12 Października 2013 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się