AndrzejKu Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Uff. Już prawie koniec. Jeszcze tylko filtrator. Poprzedni był z oplotu teraz chce by było to "drugie dno". Kadź zrobiona z kegi 50l na nóżkach, otwór w dnie na środku gara. Próbowałem okrągły kawałek blach ponacinać szlifierką ale cały się powyginał i poszedł do kosza Jako że wykorzystałem wszystkie swoje "znajomości" i "przysługi" przy poprzednich pracach mam pytanie. Można kupić coś takiego gotowego albo co samemu będzie łatwo przerobić? Może sito do mąki?? A może ktoś ma takie "coś" niepotrzebne?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Mam podobny problem z fałszywym dnem do KEGa - w moim przypadku brak czasu. Może mamy na forum ślusarza który zarobkowo wykonałby kilka sztuk? Rozmiar jest standardowy więc wszystkim by pasowało. W amerykańskich sklepach internetowych gdzieś widziałem takie gotowce, ale koszty wysyłki byłyby chyba droższe niż sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 (edited) I jeszcze prośba o usystematyzowanie, do doświadczonych użytkowników fałszywego dna do KEGa: - dokładna średnica - grubość blachy - parametry nacięć (szerokość, długość, częstotliwość ułożenia) Edited March 6, 2011 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted March 16, 2011 Author Share Posted March 16, 2011 Myślę zrobić to tak. Blacha 2 mm średnica 28 cm nacięcia zrobione laserem 1mm na dł 10 cm. Tylko ile tych nacięć?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Uff. Już prawie koniec. Jeszcze tylko filtrator. Poprzedni był z oplotu teraz chce by było to "drugie dno". Kadź zrobiona z kegi 50l na nóżkach, otwór w dnie na środku gara. Próbowałem okrągły kawałek blach ponacinać szlifierką ale cały się powyginał i poszedł do kosza Jako że wykorzystałem wszystkie swoje "znajomości" i "przysługi" przy poprzednich pracach mam pytanie. Można kupić coś takiego gotowego albo co samemu będzie łatwo przerobić? Może sito do mąki?? A może ktoś ma takie "coś" niepotrzebne?? Mój brat szukał gotowej blachy perforowanej na fałszywe dno, wszędzie gdzie pytał sprzedają w kawałkach minimum 1X2m. Ostatecznie ponacinał sam, szlifierką kątową. Jak to się sprawdza to jeszcze nie wiem, bo sprzęt jest nadal w budowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Jeszcze raz obiecuję że tym razem na pewno w piątek podam dokładne wymiary mojego dna. Puki co można podglądnąć co niecotutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted March 18, 2011 Author Share Posted March 18, 2011 Czy jak zrobię nacięcia gr 1 mm dł 35 mm odległości między szczelinami 10 mm. Będzie dobrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wogosz Posted March 18, 2011 Share Posted March 18, 2011 Ja zrobiłem kadź filtracyjną z rury ze stali nierdzewnej fi=400mm. i kupiłem do tego takąż dennicę. Jest to rozwiązanie na pewno droższe niż keg, ale robiłem to pod wymiar moich potrzeb. Problem "drugiego dna" rozwiązałem stosując sito zamówione w wytwórni sit. Tutaj pojawił się pewien kłopot, bo potrzebowałem stosunkowo małą szczelinę - określiłem ją na 0,5-0,7mm. Takie sito zaproponowano mi z tylko aluminium (0,7mm.). Mimo pewnych oporów, zamówiłem je i kupiłem. Długo zdawało egzamin, ale pewnego razu zalałem kadź gorącą sodą w celu usunięcia osadów zapominając o aluminiowym sicie. Jak się zorientowałem, to sito było cienkie jak wieczko od jogurtu i musiałem postarać się o następne. Drugi raz zamówiłem sito z kwasówki, ale w takiej blasze wycinają tylko szczeliny o szer. 1mm. Teraz główne sito mam z kwasówki o oczku 1mm. a dodatkowo na dnie, tuż nad otworem wylotowym położyłem krążek z sita aluminiowego (reszta co mi pozostała po tym pierwszym) i w ten sposób mam podwójne sito. Proszę mi wierzyć - bardzo dobre rozwiązanie. Brzeczki są bardzo klarowne i niewiele ich zawracam. Jest tylko jedna wada -sito aluminiowe ma bardzo małą powierzchnię i łatwo zapycha się osadami białkowymi. Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted March 19, 2011 Author Share Posted March 19, 2011 Dziękuje za rady, zamówienie poszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich. Brzmi to trochę jak opowieść z Archiwum X, ale najważniejsze, że działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted March 19, 2011 Share Posted March 19, 2011 Ja zrobiłem kadź filtracyjną z rury ze stali nierdzewnej fi=400mm. i kupiłem do tego takąż dennicę. Jest to rozwiązanie na pewno droższe niż keg, ale robiłem to pod wymiar moich potrzeb. Problem "drugiego dna" rozwiązałem stosując sito zamówione w wytwórni sit. Tutaj pojawił się pewien kłopot, bo potrzebowałem stosunkowo małą szczelinę - określiłem ją na 0,5-0,7mm. Takie sito zaproponowano mi z tylko aluminium (0,7mm.). Mimo pewnych oporów, zamówiłem je i kupiłem. Długo zdawało egzamin, ale pewnego razu zalałem kadź gorącą sodą w celu usunięcia osadów zapominając o aluminiowym sicie. Jak się zorientowałem, to sito było cienkie jak wieczko od jogurtu i musiałem postarać się o następne. Drugi raz zamówiłem sito z kwasówki, ale w takiej blasze wycinają tylko szczeliny o szer. 1mm. Teraz główne sito mam z kwasówki o oczku 1mm. a dodatkowo na dnie, tuż nad otworem wylotowym położyłem krążek z sita aluminiowego (reszta co mi pozostała po tym pierwszym) i w ten sposób mam podwójne sito. Proszę mi wierzyć - bardzo dobre rozwiązanie. Brzeczki są bardzo klarowne i niewiele ich zawracam. Jest tylko jedna wada -sito aluminiowe ma bardzo małą powierzchnię i łatwo zapycha się osadami białkowymi. Przeciwdziałam temu układając na dnie kamyki (wyciągnięte z morza), aby większość osadów została na nich. czy jest to kadź zacierno-filtracyjna? jak w takim razie jest zrealizowane grzanie?? czy grzałki są nad drugim dnem? czy może pod? jest w tym mieszadło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now