zgoda Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Miałem już się brać za rozlew do kega, gdy stwierdziłem że umyję go jeszcze raz. No i okazało się, że pokrywka jest nieszczelna - wylewa się gdzieś naokoło spod uszczelki pokrywki. Czy to normalne? Na HBT piszą, że pod ciśnieniem będzie szczelny, ale radzą też żeby wymienić uszczelkę, smarować "food grade lubricant" itd. Edytowane 11 Marca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Będzie ciśnienie to nie będzie cieknąć. Piszesz o KEGu Pepsi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 W rzeczy samej. Nie sprecyzowałem o jakiego kega chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 trzeba dobrze pokrywkę ustawić, mi też czasem cieknie jak na szybko niestarannie go zamknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Osobiście po nalaniu do refermentacji zawsze zapinam gaz aby wieko zaskoczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Wazelinka na oring, będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ja smaruję uszczelkę wazeliną , podpina co2. Bywa ze trzeba ruszyć deklem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Jest specjalny smar do spożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Miałem podobny kłopot i w końcu użyłem wazeliny na O-ring i pomogło (hmmm... to chyba nie brzmi najlepiej LOL!). Edyt: używam wazeliny "spożywczej" ale chyba możesz użyć normalnej wazeliny bo i tak nie mieszam tego z piwem, a poza tym to chyba w zwykłej wazelinie nie ma nic toksycznego. I oczywiście dobrze jest też wymienić wszystkie uszczelki. Edytowane 11 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 tak jak poprzednicy o-ringi smaruję wazeliną w jednym ze sklepów pojawiły się już same o-ringi więc można kupić i wymienić, przy okazji polecam przyjrzeć się też małym o-ringom pod rurką piwną i pod rurką od co2, często są zniekształcone i zgniecione ponieważ zbyt mocno były dokręcone zawory i też mogą być nieszczelne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaszynaDoPiwa Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ja nie smaruje wazeliną,ale zawsze szczelnie zamykam,że by nic nie wyciekało. Kilka razy miałem podobny problem jak Ty i od tamtej pory zawsze zwracam na to uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Robię tak samo jak pisze Wesoly. Po nalaniu do kega podłącz CO2 i odkręć zawór na kilkanaście sekund. Wytworzone ciśnienie szczenie "dobije" właz do kega*. *Kega czy tam kegi, nie wiem jak jest poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się