dennis Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witka, Czy taki zestaw do napowietrzenia brzeczki się nada? http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposazenie-akwarium/Napowietrzanie/NAPOWIETRZACZ-HP-200-DO-AKWARIUM-80-160L-ZESTAW Przyznam, ze nigdy nie miałem akwarium i nie do końca wiem jak to działa ale wyobrażam sobie, że podłączam wężyk do pompki, gdzieś w jego środku montuje zawór zwrotny (albo i nie - się zastanawiam czy niezbędny) a na końcu wężyka ten kamień. W brzeczce siedzi tylko kamień i kawałek wężyka. Być może wygotowanie wężyka i kamienia rozwiąże problem ewentualnych zanieczyszczeń, które mogły się tam zalegnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Już gdzieś była dyskusja na forum o napowietrzaniu sprzętem akwarystycznym. Ja niestety mam przykre doświadczenia z tego rodzaju sprzętem. Teraz napowietrzam robotem kuchennym z końcówkami do ubijania piany z białek. Wszystko oczywiście sterylizowane. Wysterylizowanie kamienia akwarystycznego graniczy z cudem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 20 minut w szybkowarze i jest sterylny. Można umieścić kamień i wąż w szklance albo słoiku przykrytym folią i wtedy można go bardzo czysto przenieść do wiadra z brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) Musisz dokupić filtr inline na wężyk, a kamień najlepiej używac jednorazowo ( na allegro są po 1/2-1 zł) Ale udowodniono, ze napowietrzanie przez kołysanie fermentorem jest skuteczniejszą metodą: http://www.piwo.org/forum/t354-Porownanie-metod-napowietrzania.html http://www.piwo.org/forum/t754-Napowietrzanie-brzeczki-tlenem-.html Edytowane 14 Marca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja zapytam inaczej: czy masz jakiekolwiek problemy z niewystarczającym napowietrzeniem brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja zapytam inaczej: czy masz jakiekolwiek problemy z niewystarczającym napowietrzeniem brzeczki? Problemów może nie ale mówiąc szczerze po 4m mieszania brzeczki mieszadłem i 2 minutach bujania (a właśnie bujać znaczy chlapać w środku fermantatora czy tylko trza kiwać brzeczką bez dotykania pokrywki?) na piłce uznałem że to męczące i szukam automatyzacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Problemów może nie ale mówiąc szczerze po 4m mieszania brzeczki mieszadłem i 2 minutach bujania (a właśnie bujać znaczy chlapać w środku fermantatora czy tylko trza kiwać brzeczką bez dotykania pokrywki?) na piłce uznałem że to męczące i szukam automatyzacji Ja tylko podam swój przykład takiej automatyzacji natleniania - brzeczka z kranika "gara" do fermentora leci średnim strumieniem z wysokości 0,5 metra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 ja słabe piwa przelewam, a do mocniejszych stosuję pompkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 5 minut bujania, bez oszukiwania. Ma chlapać na pakrywkę, a jakże, trzeba ją też dobrze umyć i zdezynfekować. Napowietrzanie pompką też jest uciążliwe - robi się mnóstwo piany która wyłazi z fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 jak się ma dobry kamień i mały przepływ to piany tyle nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Cześć. 5 minut bujania, bez oszukiwania. Zapomniałeś dodać że pod pokrywkę stosujesz czysty tlen z butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się