admiro Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 (edited) Przedstawiam nowy, darmowy program dla piwowarów domowych - Brewtarget. Przygotowywane jest najnowsze wydanie 1.2.3 które mocno zwiększyło możliwości programu, oraz co jest dla wielu z nas ważne - mamy język polski dzięki tłumaczeniu Admiro. Program działa pod systemami: Windows, Linux, Mac Strona projektu: http://sourceforge.net/projects/brewtarget/ Najnowsze wydanie do pobrania z http://sourceforge.net/projects/brewtarget/files/brewtarget/1.2/1.2.3/ Szczegóły: - Program funkcjonalnie powoli zbliża się do BeerSmith'a i jest z nim kompatybilny (import) - Obsługa wielu języków - po pierwszy uruchomieniu programu wejdź do menu TOOLS > OPTIONS > LANGUAGE i kliknij polską flagę, następnie zamknij i ponownie uruchom program (zrzut ekranu poniżej) - Zawiera nowoczesny kreator zacierania. - Tryb dnia warzenia - automatyczne generowanie instrukcji warzenia Prośba: - program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności. - tłumaczenie może i na pewno zawiera jakieś błędy, proszę to zgłaszać do mnie na PW Przewodnik wideo (angielski): Edited March 21, 2011 by admiro Nicodemus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Wchodzę w tools na górze potem naciskam options ale niema języka, tylko units i formulae ... co żel robię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwek_57 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Wchodzisz w to trzecie language i na dole polska flaga. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? U góry okna masz trzy zakładki, wejdź w trzecią Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Elo. Główne okno - zakładka: składniki fermentacji Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 (edited) Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? Którą wersje ściągałeś, ja wersje dla Windows (17,7 MB) i jest j. polski. Oczywiście wersja 1.2.3 Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje. Edited March 20, 2011 by bogdan62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Ja to widzę tak http://img225.imageshack.us/img225/25/brewpp.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Cześć Zoltek ściągnij wersje 1.2.3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje. można w ustawieniach zmienić na jednostki metryczne, Celsjusze i plato. trochę trzeba usiąść nad nim, ja po 10 minutach się zniechęciłem, na razie qbrew mi wystarcza. Hoher 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 Elo. Główne okno - zakładka: składniki fermentacji Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania Cukry i ekstrakty też tam są. W oryginale było "fermentables". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Cześć Zoltek ściągnij wersje 1.2.3 spoko mam już Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Ciekawy program, trzeba się nim trochę pobawić zanim się go rozpracuje. Dla mnie przydatny na etapie formułowania receptury, choć bardziej rozbudowany niż np. Qbrew. Admiro + dla Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
havran1 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Zainstalowałem, przejrzałem i już mi się podoba. Z czasem pewnie będzie tylko lepiej. Oczywiście robota warta "+" więc daję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Prośba: - program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności. No to koncert życzeń: - tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość. - tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Ale te miligramy i gramy zera mi się plączą przy wpisywaniu ilości w kilogramach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Ale te miligramy i gramy zera mi się plączą przy wpisywaniu ilości w kilogramach. możesz zmienić z mg na kg i nie będą się plątać zera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 A jak to zrobić? Bawiłem się z pół godziny i nie znalazłem sposobu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 A jak to zrobić? Bawiłem się z pół godziny i nie znalazłem sposobu. Kasujesz literkę m, a na jej miejsce wpisujesz literkę k. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Tak to potrafię, myślałem ze można to zrobić systemowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 (edited) - tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość.- tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L. Jest narzędzie "korekta gęstości" trzeba wpisać wyniki pomiaru gęstości przed gotowaniem i program wylicza ile litrów wody dolać do pożądanej gęstości (lub odparować przy za niskiej wydajności), pod uwagę brane są dane z otwartej receptury. Drugi temat już zgłaszałem w zeszłym tygodniu. Co do ilości: też ciężko było mi się przyzwyczaić, trzeba wpisać "10 kg", "10 g" ilp, ale można też użyć lb i oz, program sam to przeliczy na nasze jednostki - przydatne przy stosowaniu amerykańskich receptur. Edited March 20, 2011 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie? Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem. No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie? Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem. No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu. 1. Gęstość końcowa zmierzona: tylko w notatkach do receptury, tak samo ilość surowca do refermentacji (poproszę o wydzielenie osobnego pola jak w Beersmith) 2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób 3. Po angielsku zostają tylko nazwy słodów czy chmieli, tutaj można sobie to zmienić ale tylko w prywatnej bazie danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Mnie razi niekonsekwencja w stosowaniu jednostek - zaznaczam że chcę metryczne/EBC/Plato, ale przy wpisywaniu składnika fermentowalnego kolor muszę podać w °L. W dodatku program jest zrobiony w oparciu o bibliotekę GUI Qt i na Mac OS X giną napisy i obrazki na przyciskach, różne rzeczy robi się na ślepo (ale to w końcu nie wina programu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób No właśnie nie chodziło mi o IBU tylko o opis słowny "mocna goryczka, mdłe" itp. Teraz zauważyłem, że opis jest uzależniony od IBU. Może ciekawie by było, żeby napis był też powiązany z innymi parametrami (właśnie z zawartością słodów palonych). Chociaż przyznam się, że nie mam koncepcji jak obliczyć goryczkę z takiego słodu i nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Więc nie wiem czy jest w ogóle możliwe. No i jednostki też jakoś do mnie nie przemawiają (szczególnie przy chmieleniu). Wpisuję np 70 m i pokazuje się w godzinach (1,167h), a nie jest to intuicyjne. Może po prostu dać użytkownikowi możliwość ustawienia na stałe, że czas chmielenia czy zacierania podajemy w minutach, zasyp w kg itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now