Jump to content

program Brewtarget - pomoc dla użytkowników


Recommended Posts

Przedstawiam nowy, darmowy program dla piwowarów domowych - Brewtarget.

 

Przygotowywane jest najnowsze wydanie 1.2.3 które mocno zwiększyło możliwości programu, oraz co jest dla wielu z nas ważne - mamy język polski dzięki tłumaczeniu Admiro. ;)

 

Program działa pod systemami: Windows, Linux, Mac

 

Strona projektu: http://sourceforge.net/projects/brewtarget/

Najnowsze wydanie do pobrania z http://sourceforge.net/projects/brewtarget/files/brewtarget/1.2/1.2.3/

 

Szczegóły:

- Program funkcjonalnie powoli zbliża się do BeerSmith'a i jest z nim kompatybilny (import)

- Obsługa wielu języków - po pierwszy uruchomieniu programu wejdź do menu TOOLS > OPTIONS > LANGUAGE i kliknij polską flagę, następnie zamknij i ponownie uruchom program (zrzut ekranu poniżej)

- Zawiera nowoczesny kreator zacierania.

- Tryb dnia warzenia - automatyczne generowanie instrukcji warzenia

 

Prośba:

- program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności.

- tłumaczenie może i na pewno zawiera jakieś błędy, proszę to zgłaszać do mnie na PW

 

28anol0.png

 

Przewodnik wideo (angielski):

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

Hm... także nie widzę tego language

 

Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU

 

Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ???

Link to comment
Share on other sites

Hm... także nie widzę tego language

 

Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU

 

Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ???

U góry okna masz trzy zakładki, wejdź w trzecią

Link to comment
Share on other sites

Elo.

 

Główne okno - zakładka: składniki fermentacji

 

Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania

Link to comment
Share on other sites

Hm... także nie widzę tego language

 

Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU

 

Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ???

Którą wersje ściągałeś, ja wersje dla Windows (17,7 MB) i jest j. polski.

Oczywiście wersja 1.2.3

Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje.

Edited by bogdan62
Link to comment
Share on other sites

Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje.

można w ustawieniach zmienić na jednostki metryczne, Celsjusze i plato.

 

trochę trzeba usiąść nad nim, ja po 10 minutach się zniechęciłem, na razie qbrew mi wystarcza.

Link to comment
Share on other sites

Elo.

 

Główne okno - zakładka: składniki fermentacji

 

Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania

Cukry i ekstrakty też tam są. W oryginale było "fermentables".

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy program, trzeba się nim trochę pobawić zanim się go rozpracuje. Dla mnie przydatny na etapie formułowania receptury, choć bardziej rozbudowany niż np. Qbrew. Admiro + dla Ciebie :D

Link to comment
Share on other sites

Prośba:

- program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności.

No to koncert życzeń:

- tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość.

- tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L.

Link to comment
Share on other sites

A jak to zrobić? Bawiłem się z pół godziny i nie znalazłem sposobu. :D

Kasujesz literkę m, a na jej miejsce wpisujesz literkę k.

Link to comment
Share on other sites

- tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość.

- tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L.

Jest narzędzie "korekta gęstości" trzeba wpisać wyniki pomiaru gęstości przed gotowaniem i program wylicza ile litrów wody dolać do pożądanej gęstości (lub odparować przy za niskiej wydajności), pod uwagę brane są dane z otwartej receptury.

 

Drugi temat już zgłaszałem w zeszłym tygodniu.

 

Co do ilości: też ciężko było mi się przyzwyczaić, trzeba wpisać "10 kg", "10 g" ilp, ale można też użyć lb i oz, program sam to przeliczy na nasze jednostki - przydatne przy stosowaniu amerykańskich receptur.

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie?

 

Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem.

 

No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. :)

 

Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu.

Link to comment
Share on other sites

Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie?

 

Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem.

 

No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. :)

 

Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu.

1. Gęstość końcowa zmierzona: tylko w notatkach do receptury, tak samo ilość surowca do refermentacji (poproszę o wydzielenie osobnego pola jak w Beersmith)

2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób

3. Po angielsku zostają tylko nazwy słodów czy chmieli, tutaj można sobie to zmienić ale tylko w prywatnej bazie danych

Link to comment
Share on other sites

Mnie razi niekonsekwencja w stosowaniu jednostek - zaznaczam że chcę metryczne/EBC/Plato, ale przy wpisywaniu składnika fermentowalnego kolor muszę podać w °L. :)

 

W dodatku program jest zrobiony w oparciu o bibliotekę GUI Qt i na Mac OS X giną napisy i obrazki na przyciskach, różne rzeczy robi się na ślepo (ale to w końcu nie wina programu).

Link to comment
Share on other sites

2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób

No właśnie nie chodziło mi o IBU tylko o opis słowny "mocna goryczka, mdłe" itp. Teraz zauważyłem, że opis jest uzależniony od IBU. Może ciekawie by było, żeby napis był też powiązany z innymi parametrami (właśnie z zawartością słodów palonych). Chociaż przyznam się, że nie mam koncepcji jak obliczyć goryczkę z takiego słodu i nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Więc nie wiem czy jest w ogóle możliwe.

No i jednostki też jakoś do mnie nie przemawiają (szczególnie przy chmieleniu). Wpisuję np 70 m i pokazuje się w godzinach (1,167h), a nie jest to intuicyjne. Może po prostu dać użytkownikowi możliwość ustawienia na stałe, że czas chmielenia czy zacierania podajemy w minutach, zasyp w kg itd.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.