admiro Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Przedstawiam nowy, darmowy program dla piwowarów domowych - Brewtarget. Przygotowywane jest najnowsze wydanie 1.2.3 które mocno zwiększyło możliwości programu, oraz co jest dla wielu z nas ważne - mamy język polski dzięki tłumaczeniu Admiro. Program działa pod systemami: Windows, Linux, Mac Strona projektu: http://sourceforge.net/projects/brewtarget/ Najnowsze wydanie do pobrania z http://sourceforge.net/projects/brewtarget/files/brewtarget/1.2/1.2.3/ Szczegóły: - Program funkcjonalnie powoli zbliża się do BeerSmith'a i jest z nim kompatybilny (import) - Obsługa wielu języków - po pierwszy uruchomieniu programu wejdź do menu TOOLS > OPTIONS > LANGUAGE i kliknij polską flagę, następnie zamknij i ponownie uruchom program (zrzut ekranu poniżej) - Zawiera nowoczesny kreator zacierania. - Tryb dnia warzenia - automatyczne generowanie instrukcji warzenia Prośba: - program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności. - tłumaczenie może i na pewno zawiera jakieś błędy, proszę to zgłaszać do mnie na PW Przewodnik wideo (angielski): Edytowane 21 Marca 2011 przez admiro Nicodemus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Wchodzę w tools na górze potem naciskam options ale niema języka, tylko units i formulae ... co żel robię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Wchodzisz w to trzecie language i na dole polska flaga. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? U góry okna masz trzy zakładki, wejdź w trzecią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Elo. Główne okno - zakładka: składniki fermentacji Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) Hm... także nie widzę tego language Tools -> Options i jest jedna tabela , po kolei : Weight, Volume, Temperature, Gravity, Color i IBU Na temat języka nic nie ma , tak jak i flagi. ??? Którą wersje ściągałeś, ja wersje dla Windows (17,7 MB) i jest j. polski. Oczywiście wersja 1.2.3 Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje. Edytowane 20 Marca 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ja to widzę tak http://img225.imageshack.us/img225/25/brewpp.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Cześć Zoltek ściągnij wersje 1.2.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie programu, ale jednostki wagi surowców mogą być uciążliwe, ciezko przestawić się na galony, czy uncje. można w ustawieniach zmienić na jednostki metryczne, Celsjusze i plato. trochę trzeba usiąść nad nim, ja po 10 minutach się zniechęciłem, na razie qbrew mi wystarcza. Hoher 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Elo. Główne okno - zakładka: składniki fermentacji Nie czepiam się, tylko chciałbym wiedzieć dlaczego nie: składniki zacierania Cukry i ekstrakty też tam są. W oryginale było "fermentables". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Cześć Zoltek ściągnij wersje 1.2.3 spoko mam już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ciekawy program, trzeba się nim trochę pobawić zanim się go rozpracuje. Dla mnie przydatny na etapie formułowania receptury, choć bardziej rozbudowany niż np. Qbrew. Admiro + dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Zainstalowałem, przejrzałem i już mi się podoba. Z czasem pewnie będzie tylko lepiej. Oczywiście robota warta "+" więc daję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Prośba: - program jest w fazie rozwoju możemy wnioskować o poprawki czy nowe funkcjonalności. No to koncert życzeń: - tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość. - tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ale te miligramy i gramy zera mi się plączą przy wpisywaniu ilości w kilogramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ale te miligramy i gramy zera mi się plączą przy wpisywaniu ilości w kilogramach. możesz zmienić z mg na kg i nie będą się plątać zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A jak to zrobić? Bawiłem się z pół godziny i nie znalazłem sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A jak to zrobić? Bawiłem się z pół godziny i nie znalazłem sposobu. Kasujesz literkę m, a na jej miejsce wpisujesz literkę k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Tak to potrafię, myślałem ze można to zrobić systemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) - tym czego bardzo często używam jest Dilution Calculator w ProMash, czyli kalkulator rozcieńczania. Ile wody lub brzeczki należy dodać, aby uzyskać pożądany ekstrakt i ilość.- tym czego nie używam, ale chciałbym zacząć jest magazyn czyli ile jakich surowców mam, ile one kosztowały itd. W związku z tym koszty warki, i 1L. Jest narzędzie "korekta gęstości" trzeba wpisać wyniki pomiaru gęstości przed gotowaniem i program wylicza ile litrów wody dolać do pożądanej gęstości (lub odparować przy za niskiej wydajności), pod uwagę brane są dane z otwartej receptury. Drugi temat już zgłaszałem w zeszłym tygodniu. Co do ilości: też ciężko było mi się przyzwyczaić, trzeba wpisać "10 kg", "10 g" ilp, ale można też użyć lb i oz, program sam to przeliczy na nasze jednostki - przydatne przy stosowaniu amerykańskich receptur. Edytowane 20 Marca 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie? Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem. No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Program bardzo mi podszedł. Ale mam pytanie: W jaki sposób można zmienić gęstość końcową? Po wpisaniu drożdży program sam oblicza gęstość (biorąc chyba pod uwagę teoretyczne możliwości drożdży). Czy można wpisać ją ręcznie? Pytanie2: Program nie bierze pod uwagę goryczki ze słodów palonych. Czy w ten sposób działa każdy taki program czy po prostu tutaj brakuje tego? Pytam bo nie miałem nigdy kontaktu z tego typu oprogramowaniem. No i ostatnie - super by było gdyby tłumaczenie obejmowało również surowce. Z drugiej strony to zaleta - nauczę kilku słówek piwowarskich. Poza tymi uwagami - jest super. Sprawdziłem sobie wreszcie kilka receptur czy są zbliżone do stylu. 1. Gęstość końcowa zmierzona: tylko w notatkach do receptury, tak samo ilość surowca do refermentacji (poproszę o wydzielenie osobnego pola jak w Beersmith) 2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób 3. Po angielsku zostają tylko nazwy słodów czy chmieli, tutaj można sobie to zmienić ale tylko w prywatnej bazie danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mnie razi niekonsekwencja w stosowaniu jednostek - zaznaczam że chcę metryczne/EBC/Plato, ale przy wpisywaniu składnika fermentowalnego kolor muszę podać w °L. W dodatku program jest zrobiony w oparciu o bibliotekę GUI Qt i na Mac OS X giną napisy i obrazki na przyciskach, różne rzeczy robi się na ślepo (ale to w końcu nie wina programu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 2. IBU chyba nie obejmuje goryczki innej niż chmielowa? Jak ktoś się bardzo uprze to w edycji składnika fermentacji jest pole "goryczka - goryczka dodatków niechmielowych", program bierze to pod uwagę w wyliczeniach ale nie mam pojęcia w jaki sposób No właśnie nie chodziło mi o IBU tylko o opis słowny "mocna goryczka, mdłe" itp. Teraz zauważyłem, że opis jest uzależniony od IBU. Może ciekawie by było, żeby napis był też powiązany z innymi parametrami (właśnie z zawartością słodów palonych). Chociaż przyznam się, że nie mam koncepcji jak obliczyć goryczkę z takiego słodu i nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Więc nie wiem czy jest w ogóle możliwe. No i jednostki też jakoś do mnie nie przemawiają (szczególnie przy chmieleniu). Wpisuję np 70 m i pokazuje się w godzinach (1,167h), a nie jest to intuicyjne. Może po prostu dać użytkownikowi możliwość ustawienia na stałe, że czas chmielenia czy zacierania podajemy w minutach, zasyp w kg itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się