denzel Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam, mam pytanko Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza. I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2011 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 A co mówi areometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Nie do końca rozumiem. To fermentuje czy nie? Piwa mogą wyglądać różnie jeśli były różne. Więcej szczegółów napisz. Jakie piwa, jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Wiec tak Pilzner ale zamieniłem drożdże na s 23 i dodałem chmielu saaz. Tylko do 1 fermentatora dodałem glukozy a do 2 słodu. i tam gdzie jest glukoza nie widać bulgotania i piwo jest bardziej klarowne.I 2 warki sa po ok 18L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Cukromierz masz? Forum poczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2011 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Nie odrobiłes lekcji , mylisz pojęcia . Napisz dokładnie co zrobiłes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Chodzi o to ze zrobiłem 2 warki z puchy w tym samym czasie. Według instrukcji z gazety PIWOWAR czyli stuningowalem piwo. Tzn zamieniłem drożdże na dolnej fermentacji s23 oraz dodatkowo nachmielilem saazem. Jedyna różnica jest to ze do jednego fermentatora dodałem słód+glukozę (i tu jest wyraźne bulgotanie , a do 2 samą glukozę. I tu nie widać bulgotania. Wiec moje pytanie jest takie. Dlaczego te 2 piwa się różnią od siebie.Czy az takie wielkie znaczenie ma ze dodałem słodu? A cukromierz to uszkodził mi sie i muszę kupić nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Osobiście podejrzewam, że fermentor z glukozą już skończył fermentację, zrób pomiar gęstości, lub po prostu spóbuj jak smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Chodzi o to ze zrobiłem 2 warki z puchy w tym samym czasie. Według instrukcji z gazety PIWOWAR czyli stuningowalem piwo. Tzn zamieniłem drożdże na dolnej fermentacji s23 oraz dodatkowo nachmielilem saazem. Jedyna różnica jest to ze do jednego fermentatora dodałem słód+glukozę (i tu jest wyraźne bulgotanie , a do 2 samą glukozę. I tu nie widać bulgotania. Wiec moje pytanie jest takie. Dlaczego te 2 piwa się różnią od siebie.Czy az takie wielkie znaczenie ma ze dodałem słodu? A cukromierz to uszkodził mi sie i muszę kupić nowy. W jakiej postaci dodałeś ten słód i dodając chmiel gotowałeś ? Ile tej glukozy ? Edytowane 21 Marca 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Postępowałem zgodnie z instrukcja z PIWOWARa tj. słod+glukoza= 1 kg na 1-szą warkę i 1kg glukozy na 2-gą warkę. Chmieliłem część brzeczki w osobnym garnku a potem przelałem do pozostałości w fermentatorze (tak samo 2 fermentator) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Postępowałem zgodnie z instrukcja z PIWOWARa tj. słod+glukoza= 1 kg na 1-szą warkę i 1kg glukozy na 2-gą warkę. Chmieliłem część brzeczki w osobnym garnku a potem przelałem do pozostałości w fermentatorze (tak samo 2 fermentator) Słód śrutowany ? Ile było tego chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Tak to był jakiś gotowiec , taki sproszkowany słód + glukoza. A chmielu ok 20g na 18l warke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Pewnie chodzi o coś takiego http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6164815 i jeśli to rzeczywiście tego użyłeś to nie jest to słód, tylko sproszkowany ekstrakt słodowy, pewnie użyłeś tego produktu Muntonsa który jest pół na pół zmieszany z dekstrozą, poczytaj wiki bo wyraźnie operujesz pojęciami których nie znasz. Tak jak napisali, tylko aerometr da ci jasną odpowiedź co się dzieje z twoim piwem. Pozdrawiam Edytowane 21 Marca 2011 przez Preis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 ... jest widoczna fermentacja, ...w obydwu jest piana. Czyli fermentuje... Po ok tygodniu fermentacji sprawdź cukromierzem i będziesz wiedział co jest. W instukcji każdego kitu jest napisane do ilu powinno "zejść". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 No tak w instrukcji jest ...ale ja użyłem innych drożdży. A jeśli chodzi o rzeczywiście pomyliłem sie, myślałem o jednym a pisałem o innym he he sorki. Zakupiłem właśnie drugi cukromierz... zobaczymy co wyjdzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zrobisz dwa pomiary przez dwa dni. Jak pomiary będą takie same - przez dwa dni taki sam wynik - to znaczy, że fermentacja zakoczona. Nie da się powiedzieć, że z tymi czy tamtymi drożdżami zejdzie dokładnie do "ileś,ileś". Ale mniej więcej powinen być wynik jak producent sugeruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Po sprawdzeniu: 1 fermentator (ze ekstraktem) na starcie miało 12 blg, teraz ma 8,5.-Piwo jest mętne, słodkie i bulgocze. 2 fermentator (z glukoza) na początku było 13 blg, teraz 8,5 - Piwo jest klarowne, bardzo słodkie i nie bulgocze. Wygląda to ze w 1 fermentatorze drożdże buszują w piwie , natomiast w 2 tak jak by leżały na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Po sprawdzeniu: 1 fermentator (ze ekstraktem) na starcie miało 12 blg, teraz ma 8,5.-Piwo jest mętne, słodkie i bulgocze.2 fermentator (z glukoza) na początku było 13 blg, teraz 8,5 - Piwo jest klarowne, bardzo słodkie i nie bulgocze. Wygląda to ze w 1 fermentatorze drożdże buszują w piwie , natomiast w 2 tak jak by leżały na dnie. Blg spada - oznacz to że jest fermentacja . Napraw bulgotkę lub uszczelnij wieko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A sprawa klarownosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 To były identyczne piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 tak, pilznery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Wyklaruje się po fermentacji , daj na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denzel Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 no tak, ale w pierwszym fermentatorze piwo jest mętne,a w drugim juz klarowne. w obu jest po 8,5 blg. Czy nie powinno byc jednakowe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się