walery2277 Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 (edited) http://img823.imageshack.us/i/l1000755.jpg http://img714.imageshack.us/i/l1000757.jpg Edited March 21, 2011 by walery2277 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Jak stara jest gęstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Mógłbyś chociaż napisać co to za szczep...zbyły się na dole ale to nie oznacza że są "martwe", do użycia jak najbardziej się nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Zrób starter Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 (edited) te drożdże to belgian strong ale. byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy) zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor). Edited March 21, 2011 by walery2277 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 A kiedy to następne warzenia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
walery2277 Posted March 21, 2011 Author Share Posted March 21, 2011 2-3 tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 te drożdże to belgian strong ale.byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy) zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor). Sa trochę ciemne, ale nie dyskfalifikująco. Możesz użyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 tak, ale ja bym za te 2-3 tygodnie zrobił starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 (edited) Najprostszym kryterium czy drożdze sie nadają, jest ich zapach. Przy starszych gęstwach lepiej zrobić starter. Do miesiąca w lodówce powinno być wszystko ok. Oczywiście ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest zawsze. Najstarsza gęstwa jaką używałem miała rok i 4 miesiące, drożdże ruszyły ładnie ale na końcu fermentacja była bardzo powolna, co skończyło sie przegfazowaniem w butelkach po jakimś czasie. Edited March 21, 2011 by Hasintus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now