Jump to content

czy te drożdże są martwe??


Recommended Posts

Mógłbyś chociaż napisać co to za szczep...zbyły się na dole ale to nie oznacza że są "martwe", do użycia jak najbardziej się nadają.

Link to comment
Share on other sites

te drożdże to belgian strong ale.

byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy)

zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor).

Edited by walery2277
Link to comment
Share on other sites

te drożdże to belgian strong ale.

byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy)

zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor).

Sa trochę ciemne, ale nie dyskfalifikująco. Możesz użyć.

Link to comment
Share on other sites

Najprostszym kryterium czy drożdze sie nadają, jest ich zapach. Przy starszych gęstwach lepiej zrobić starter. Do miesiąca w lodówce powinno być wszystko ok. Oczywiście ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest zawsze. Najstarsza gęstwa jaką używałem miała rok i 4 miesiące, drożdże ruszyły ładnie ale na końcu fermentacja była bardzo powolna, co skończyło sie przegfazowaniem w butelkach po jakimś czasie.

Edited by Hasintus
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.