walery2277 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) http://img823.imageshack.us/i/l1000755.jpg http://img714.imageshack.us/i/l1000757.jpg Edytowane 21 Marca 2011 przez walery2277 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Jak stara jest gęstwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Mógłbyś chociaż napisać co to za szczep...zbyły się na dole ale to nie oznacza że są "martwe", do użycia jak najbardziej się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zrób starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) te drożdże to belgian strong ale. byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy) zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor). Edytowane 21 Marca 2011 przez walery2277 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 A kiedy to następne warzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walery2277 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 2-3 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 te drożdże to belgian strong ale.byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy) zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor). Sa trochę ciemne, ale nie dyskfalifikująco. Możesz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 tak, ale ja bym za te 2-3 tygodnie zrobił starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Najprostszym kryterium czy drożdze sie nadają, jest ich zapach. Przy starszych gęstwach lepiej zrobić starter. Do miesiąca w lodówce powinno być wszystko ok. Oczywiście ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest zawsze. Najstarsza gęstwa jaką używałem miała rok i 4 miesiące, drożdże ruszyły ładnie ale na końcu fermentacja była bardzo powolna, co skończyło sie przegfazowaniem w butelkach po jakimś czasie. Edytowane 21 Marca 2011 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się