Wesoly Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Co myślicie o takim pomyślę? Akurat mam świeżą gęstwę. Planuje fermentacje w temp 14-15°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 W stoutach i tak "ejlowość" jest dość schowana za spaleniznę i goryczkę, więc wg. mnie jak najbardziej koelschowe drożdże się nadadzą. Chyba nawet sam będę musiał takiego zrobić, bo mam poważne obawy co do witalności drożdży zadanych do dzisiejszego stouta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Nie znam za bardzo tych drożdży, ale wydaje mi się że pójdą bardziej w kierunku szwarca niż stouta. Ja preferuję stouty bardziej złagodzone i mniej odfermentowane i właśnie z ale'ową nutą. Zawsze możesz podzielić brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Te drożdże bardzo głęboko odfermentowują i dają posmaki raczej nie dla stoutów. Lepiej uwarz alta bardziej się nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Drożdże koelshowe dają specyficzne "jabłkowe" posmaki. Wydaje mi się, że do stouta nie będą pasować, ale jak jesteś odważny, to próbuj. Może akurat uda ci się osiągnąć jakiś ciekawy efekt. W końcu większość genialnych wynalazków powstała przypadkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted March 24, 2011 Author Share Posted March 24, 2011 Hmmm, jabłkowych posmaków nigdy nie zauważyłem w swoich Koelschach, mimo iż kilkanaście razy je warzyłem. Co do głębokości odfermentowania, zatrę bardziej na słodko i będzie git. W piwnicy jest jeszcze Stout na London ESB, będzie do porównania Wg producenta odfermentowanie: Koelsch 73% - 77% Irish Ale 71% - 75% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts