Wesoly Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Co myślicie o takim pomyślę? Akurat mam świeżą gęstwę. Planuje fermentacje w temp 14-15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 W stoutach i tak "ejlowość" jest dość schowana za spaleniznę i goryczkę, więc wg. mnie jak najbardziej koelschowe drożdże się nadadzą. Chyba nawet sam będę musiał takiego zrobić, bo mam poważne obawy co do witalności drożdży zadanych do dzisiejszego stouta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Nie znam za bardzo tych drożdży, ale wydaje mi się że pójdą bardziej w kierunku szwarca niż stouta. Ja preferuję stouty bardziej złagodzone i mniej odfermentowane i właśnie z ale'ową nutą. Zawsze możesz podzielić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Te drożdże bardzo głęboko odfermentowują i dają posmaki raczej nie dla stoutów. Lepiej uwarz alta bardziej się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Drożdże koelshowe dają specyficzne "jabłkowe" posmaki. Wydaje mi się, że do stouta nie będą pasować, ale jak jesteś odważny, to próbuj. Może akurat uda ci się osiągnąć jakiś ciekawy efekt. W końcu większość genialnych wynalazków powstała przypadkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Hmmm, jabłkowych posmaków nigdy nie zauważyłem w swoich Koelschach, mimo iż kilkanaście razy je warzyłem. Co do głębokości odfermentowania, zatrę bardziej na słodko i będzie git. W piwnicy jest jeszcze Stout na London ESB, będzie do porównania Wg producenta odfermentowanie: Koelsch 73% - 77% Irish Ale 71% - 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się