kylow Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 witam, mam oto takie pytanie. Jaki zapach ma fermentujace piwo w fermentatorze. Pytam bo chciałem zacząć warzyć w domciu ale nie wiem czy nie zostane zlinczowany przez współlokatorów. Czy zapach jest intensywny? jakiego rodzaju to zapach? czy obecne upały mogą mniec negatywny wpływ na fermentowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Nikt Cię nie zlinczuje. Piwo fermentujące w fermentorze wydziela głównie dwutlenek węgla, więc Ci to nie będzie przeszkadzać. Domownikom również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylow Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 no to coraz blizej jestem decyzji o rozpoczeciu przygody w warzeniem:) a co z temperaturami. a co jak się nie ma piwnicy. czy temperatura pokojowa na piwo lezakujace bedzie miala bardzo zly wpływ. piwa dolnej fermentacji to chyba na pewno wyklucza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 no to coraz blizej jestem decyzji o rozpoczeciu przygody w warzeniem:) a co z temperaturami. a co jak się nie ma piwnicy. czy temperatura pokojowa na piwo lezakujace bedzie miala bardzo zly wpływ. piwa dolnej fermentacji to chyba na pewno wyklucza? W pokoju możesz piwo trzymać, piwnicy przecież nie wykombinujesz Wiadomo, fajnie byłoby mieć temperatury książkowe. Po prostu spróbuj a "będzie Pan zadowolony" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny, więc tak jak napisał Elroy nikt Cię nie zlinczuje Dużo bardziej intensywne zapachy wydzielają się podczas warzenia, ale jak dla mnie są one bardzo przyjemne :cool2:. Co do upałów to jednak ryzyko zakażenia wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, poza tym musisz wybrać gatunek piwa, który można fermentować w wyższych temperaturach ja np. teraz warzę dubble, triple, witbiery, gdyż przynajmniej wg. mnie wysoka temperatura fermentacji im nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylow Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 No to chyba nie pozostaje mi nic innego jak śmigać jutro po zestaw i pierwszego brew-kita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 No to chyba nie pozostaje mi nic innego jak śmigać jutro po zestaw i pierwszego brew-kita Chyba to jedyna słuszna decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylow Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny, kurcze, ale jednak jakis jest no trudno. nie ma nic z niczego Edytowane 29 Lipca 2008 przez kylow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny' date='[/quote']kurcze, ale jednak jakis jest pewnie że jest, ale przy zamkniętym fermentorze praktycznie niewyczuwalny Ja też czasami miałam fermentory w sypialni i wierz mi że nic nie było czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylow Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Chyba juz wszystkie moje watpliwosci zostały rozwiane. mam nadzieje ze moje nastepne posty beda bardziej zaawansowane w pytaniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny' date='[/quote']kurcze' date=' ale jednak jakis jest [/quote'] pewnie że jest, ale przy zamkniętym fermentorze praktycznie niewyczuwalny Ja też czasami miałam fermentory w sypialni i wierz mi że nic nie było czuć moje pierwsze trzy warki fermentowały 20 cm od łóżka. nie ma się czego bać tak na moje oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Jesli do brewkitu zamiast extraktu doda się cukru do fermentacji (tak jak pisze biowin w zestawach coopersa) to zapach jest bardzo intensywny i wyczuwalny wręcz siarkowodór. Tak czy inaczej mi to osobiście nie przeszkadza?.a wręcz przeciwnie. Może wymyślą kiedyś wodę toaletową o zapachu fermentującej brzeczki, słodowym lub chmielenia ?.to by był hit sezonu ! a żonie bym kupił pod choinke chmielowy kremik pod oczy :) Edytowane 30 Lipca 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się