dider Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Puki co dysponuję takim garnkiem 22l i 15l i teraz tak sobie myślę że do zacierania wystarczył by ten większy przy 4kg słodu i 12l wody ale do chmielenia niestety już nie i teraz pytanie czy chmielić to po równo na dwa garnki czy w tym większym z mniejszą ilością wody a potem dodać do fermentatora resztę wody co o tym myślicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Możesz chmielić mniejszą ilość a potem dolać przegotowanej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Można też robić mniejsze warki, np. 16 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Wolał by robić 20l bo kupiłem gotowe produkty na takie warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 mam podobna sytuacje.. ja filtruje do wiekszego garnka i wstawiam na gaz i w tym czasie wysladzam do mniejszego.. chmiele tylko w duzym i po schlodzeniu mieszam zawartosci obu garnkow ze soba.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Ja myślę że mógłbyś spróbować zrobić 20 litrów. Musiał byś uważać, żeby Ci nie wykipiało i żeby wrzało delikatnie. Zawsze możesz zrobić 18 litrów i dolać wody na sam koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Wolał by robić 20l bo kupiłem gotowe produkty na takie warki To odejmij z każdego zestawu 1/5 i będziesz miał akurat na 16l. A z tego co zostanie po 4 zestawach zrób piwo ściepkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Zrób chmielenie w większym, zawsze możesz dodać przegotowanej wody i uzyskać założone Blg oraz wielkość warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 No i jestem po pierwszym zacieraniu trochę zrobiłem sobie wyzwanie na początek dunkelweizen piwko stoi na burzliwej teraz mam parę wątpliwości. 1Czy przy zacieraniu potrzebne jest inwazyjne czy można normalnie na przyszłość innych piw 2Przy gotowaniu i chmieleni to gar musi być otwarty czy przykryć przykrywką 3Ile dodać cukru do butelek tego dunkelweizen na 20l brzeczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Weź to przeczytaj i napisz porządnie o co ci chodzi, bo nie idzie zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Ok w pierwszym chodzi mi oto czy przy zacieraniu trzeba tak zmieniać tę temperaturę 44-63-71-78 (tak miałem w instrukcji ) czy wystarcz w zakresie 67-68 przetrzymać 60min 2Chmielenie gotowanie gar przykryty pokrywką czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Ad1 zależy od gatunku piwa jakie warzysz czasami chcesz uzyskać pewne właściwości piwa np. lepsza piana treściwość odfermentowanie. I modyfikujesz temperatury w jakich jest warzone na razie przestrzegaj tych w przepisach potem poczytaj tematy o tym która przerwa na co wpływa albo naśladuj bardziej doświadczonych. Ad2 Odkryta Ad3 Na głównej stronie dział do poprania plik "Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji " wpisujesz dane piwa w jaki stopień nagazowania celujesz i samo ładnie wyliczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 No i jestem po pierwszym zacieraniu trochę zrobiłem sobie wyzwanie na początek dunkelweizen piwko stoi na burzliwej teraz mam parę wątpliwości.1Czy przy zacieraniu potrzebne jest inwazyjne czy można normalnie na przyszłość innych piw 2Przy gotowaniu i chmieleni to gar musi być otwarty czy przykryć przykrywką 3Ile dodać cukru do butelek tego dunkelweizen na 20l brzeczki . Piwo fermentuje a Ty się pytasz o zacieranie Przy weizenach to akurat pilnował bym przerw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) "inwazyjne" albo mało "inwazyjne" to może być leczenie Tutaj : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_ziarna masz dokładnie opisany proces zacierania ( włącznie z tym co się dzieje w zacierze przy każdej z tych temperatur ) . Gar powinien być odkryty To ile cukru dodać , zależy od kilku rzeczy. Czy chcesz mieć mocno nagazowane ( pszeniczne powinno raczej takie być ) , jak odfermentowało piwo , temperatura. Generalnie polecam poświęcić jeden wieczór na przewertowanie całej Wiki. I przed zadaniem pytania użyj wyszukiwarki , albo przynajmniej przeglądnij odpowiedni temat w Wiki ( tam na prawdę jest chyba wszystko co potrzeba na początek ) PS. O ! Mój setny post Trzeba to jakoś oblać ? Edytowane 31 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Pytam o zacieranie bo już ma Bitter w przygotowaniu i wolał bym nie skakać z tymi temperaturami ale doczytałem że pszeniczne mają taką procedurę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 "inwazyjne" albo mało "inwazyjne" to może być leczenie Tutaj : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_ziarna masz dokładnie opisany proces zacierania ( włącznie z tym co się dzieje w zacierze przy każdej z tych temperatur ) . Gar powinien być odkryty To ile cukru dodać , zależy od kilku rzeczy. Czy chcesz mieć mocno nagazowane ( pszeniczne powinno raczej takie być ) , jak odfermentowało piwo , temperatura. Generalnie polecam poświęcić jeden wieczór na przewertowanie całej Wiki. I przed zadaniem pytania użyj wyszukiwarki , albo przynajmniej przeglądnij odpowiedni temat w Wiki ( tam na prawdę jest chyba wszystko co potrzeba na początek ) PS. O ! Mój setny post Trzeba to jakoś oblać ? Wszystko się zgadza czytałem i na wiki i z wyszukiwarki i jeden pisze tak a drugi tak a jako jestem bardzo początkujący i bez doświadczenia (zawodowego:D) to wszystko mi się z tej wiedzy miesza i wolę zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Stosując jedną przerwę zazwyczaj zaciera się słody Pale Ale , a na przykład słód pilzneński potrzebuje do tego samego efektu ( czyli powstania cukrów fermentowalnych przez drożdże ) dwóch temperatur ( ~64 i ~72 ). Jeżeli napisałem bzdury to proszę szanownych kolegów o poprawę. Inne przerwy do czego służą doczytasz na wiki ( linka podałem ). Jeżeli teraz używasz gotowych zestawów , to trzymaj się instrukcji , a eksperymentowanie przyjdzie z czasem jak będziesz orientował się w jakim celu stosuję się konkretną przerwę. Wtedy możesz ewentualnie zmodyfikować plan przerw , lub po prostu stworzyć własną recepturę ( do czego ja osobiście jeszcze nie doszedłem ) PS. O ile się nie mylę ,to własnie Bittera zaciera się tylko w jednej temp ( ~65 - ~67 ) zazwyczaj. Edytowane 31 Marca 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Jednotemperaturowo zazwyczaj zaciera się słody Pale Ale , a na przykład słód pilzneński potrzebuje do tego samego efektu ( czyli powstania cukrów fermentowalnych przez drożdże ) dwóch temperatur ( ~64 i ~72 ). A o zacieraniu na lenia słyszałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 No właśnie o zacieraniu " na lenia" pisałem , tylko że wydawało mi się , że do tego raczej nie stosuje się pilzneńskiego , tylko pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam pytanie czy wszystko jest ok z tą warką Belgijskie Pale Ale surowce Słód Pale ale 2,5kg, Słód Monachijski1,5, Słód Biscuit0,2, Słód Cara0,3,drożdże T-58 stała tydzień na burzliwej jest 3,5% tylko martwi mnie kolor tego jest jaśniutki beż i bardzo mętne smak taki lekko pszeniczny. Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez dider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mam pytanie czy wszystko jest ok z tą warką Belgijskie Pale Ale surowce Słód Pale ale 2,5kg, Słód Monachijski1,5, Słód Biscuit0,2, Słód Cara0,3,drożdże T-58 stała tydzień na burzliwej jest 3,5% tylko martwi mnie kolor tego jest jaśniutki beż i bardzo mętne smak taki lekko pszeniczny. Jak się nie mylę to tak jest po tych drożdżach. Co do chmielenia to proponuję Ci warzyć w większym garnku np. te 16l na warkę 20l i chmielić normalnie. A resztę wysłodzin przegotować np.10 min. bez chmielu i dodać do fermentatora. Musisz oczywiście wziąć poprawkę na odparowanie więc więcej warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Pierwsze kilka warek i tak pewnie wydajność będzie słaba i wyjdzie kilka litrów mniej. Ja pierwszą warkę robiłem w garnku właśnie chyba 22 czy 23 litry i nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi