KonraD Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Mam juz dwie warki za soba .. obie byly z gotowych zestawów browamatora, wiec postanowilem sprobowac stworzyc własny przepis. Padło na IPA, a ze wzgledu na małe doświadczenie chcialbym poddac przepis Waszej ocenie:) prosze o wszelkie rady wiec startujemy: zasyp: pale ale -5kg carared- 0.750kg cara gold-0.300 caraamber-0.100 ( dla poprawienia EBC:) ) chmielenie(60 min): cascade(20g) - 60min chinook(20g)- 45min chinook(25g)-30min amarillo(20g)-20min i tu znowu chinook(25g)-15min drożdże: safale US-05 dry yest Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) Koniecznie po 20g cascade i amarillo na 5 min (albo nawet 0min), plus drugie tyle na cichą i wyjdzie bombowe piwko:-) Cascade na 60 min mija sie z celem, wez lepiej cos mocniejszego, bo i tak caly aromat zginie po godzinie gotowania... Edytowane 26 Marca 2011 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 dzieki postaram sie wykorzystac Twoje rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Rozumiem że chodzi Ci o AmericanIPA. Ja bym zostawił chinook na początek dla goryczki (70min), amarillo dla smaku (30 i 15 min), amarillo dla aromatu (1min) oraz amarillo albo citra lub simcoe (jeśli masz, bo to fajne chmiele uniweraslne) na cichą. Ilości dobierz sam w zależności od preferencji smakowych i planowanego wybicia , i nie mieszaj zbyt dużo gatunków chmielu bo będzie Ci trudno poznać ich walory . A tak przy okazji witam piwowara z za miedzy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) ale chinooka w calosci na 70 minut? bo mam tam kilka jego porcji podzielonych na rozne czasy ... niewidzialem nigdzie citry na necie lub przeoczylem ? no ja mieszkam 20 km od TBG:P Edytowane 26 Marca 2011 przez KonraD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Dawaj czadu z goryczką jak IPA to AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 http://twojbrowar.pl/prestashop/791-summit-50g-chmiel-granulat.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 za link dzieki:) juz znalazlem rowniez na BA a co do goryczki to wlasnie taki byl plan a pozatym kentaki chetnie powymieniam sie uwagami dotyczacymi piwowarstwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) Zgadzam się że Chinook będzie tu pasował lepiej na 60 min, Amarillo i Cascade na późne chmielenie. Jeżeli butelkujesz, to daj co najmniej 2 oz. (60g) na chmielenie suche. Jeżeli kegujesz to 1 oz. do środka kega wystarczy. Masz tu trochę za dużo słodów karamelowych - 20% zasypu. Nigdy nie używałem Carared, ale jeżeli to jest podobne do Crystal/Caramel, to 5% - najwyżej 10% wystarczy. Kolor amerykańskiego IPA jest w zasadzie jaśniejszy niż Pale Ale, jest to prawie kolor Pilsnera. Goryczka: ja lubie wysoką ale równocześnie zbalansowaną goryczkę w IPA. Robię to w ten sposób że moje IBU są równe "OG points", tzn: OG 1.060 = IBU 60. OG 1.065 = IBU 65 OG 1.070 = IBU 70 Oczywiście ostatnio ludzie warzą IIPA i IIIPA, IBUs 90+, ale ja lubie moje IPAs bardzie zbalansowane. Zacieraj "jednostopniowo" w ok. 66-67°C przez 60 min. Najlepiej to zrobić w ten sposób: stosunek wody do słodu 3L/1kg, podgrzej wodę do temp. 72°C, wsyp słód (słód o temp pokojowej), wymieszaj, owiń gar kocem. Po 15 min. temp. zacieru powinna się ustabilizować na 67°C, utrzymaj to w tej temp. przez 60 min. Edytowane 27 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 wielkie dzieki za rady dalsze rady oczywiscie mile widziane:) ja postaram sie troszke pozmieniac przepis i nowy podam niedługo na forum pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 pytanie do kentaki: jestem raczej poczatkujacy wiec zastanawiam sie jak to sie daje chmiel na cicha? normalnie dodaje granulat np do fermentora? nierobilem tak nigdu wiec interesuje mnie to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 jak to sie daje chmiel na cicha Do fermentora w wysterelizowanym, duzym woreczku bawelnianym, najlepiej obciazonym (ja uzywam calych szyszek, wiec plywaja...), na 5 - 7 dni. Zapach nie do uzyskania innymi sposobami; nie wszystkie chmiele aromatyczne sie do tego jednak nadaja. Np. nigdy nie uzyskalem zadowalajacego aromatu z East Kent Goldings, ale Amarillo i Cascade byly super. Chmielu nie musisz sterylizowac, sam z siebie jest bakteriostatyczny, jak sie wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonraD Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 dzieki:) ciekawy zabieg wiec chyba go sproboje Citra na cicha sie nada? jesli tak to w jakich ilosciach bys radzil:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Citry nie znam... ale mowi sie, ze jest fajna. Moze porownaj na sucho intensywnosc zapachu z Amarillo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 jak to sie daje chmiel na cicha nigdy nie uzyskalem zadowalajacego aromatu z East Kent Goldings a dokładniej,bo właśnie kupiłem ten chmiel z tą myślą,szukam czegoś innego od amarillo, i tego typu chmieli,coś bardziej ziołowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Chmielilem na zimno EKG 2 razy, raz moze z 30g, drugi raz 50 z mizernym skutkiem... przynajmniej w porownaniu z amerykancami - zapach byl bardzo slaby... Moze fuggles albo jakies niemce np.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 dzięki,to dam luzu z nim,mam jeszcze pare amerykańskich wysokogoryczkowych do przetestowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Podobno Czesi sypią żatecki na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Podobno Czesi sypią żatecki na zimno. pilsa?? dziwne. cos mi sie wydaje, ze chmielenie na zimno by popsulo pilsa. ...nie probowalem wiec nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Coś mi się tak kojarzy, że w Brew Your Own tak było napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Ja sypnalem żateckiego do mojego pilsnera na cichą i wyszedł dziwny. Mocno trawiasty, moim zdaniem zbyt mocno. Nastepnym razem zrobie American Pilsnera Co do AIPA, to świetne efekty daje Williamette na zimno. Ja sypię bez woreczków, a tylko przy przelewaniu zakładam pończochę na wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Ja sypnalem żateckiego do mojego pilsnera na cichą i wyszedł dziwny. Mocno trawiasty, moim zdaniem zbyt mocno. Nastepnym razem zrobie American Pilsnera Co do AIPA, to świetne efekty daje Williamette na zimno. Ja sypię bez woreczków, a tylko przy przelewaniu zakładam pończochę na wężyk. wydaje mi sie, ze wyszedl trawiasty przez to, ze najlepiej na sucho jest sypac chmiel o wysokiej zawartosci oleju. za zwyczaj te chmiele co maja duzo alpha kwasow maja tez duzo oleju (ale nie ZAWSZE). saaz (zatecki) ma oleju od 0.4 do 1.0 co jest BARDZO malo. zeby uzyskac adekwatna ilosc oleju musisz wsypac DUZO tego chmielu. niestety sypiesz nie tylko olej ale cala szyszke/granulat ktory w wiekszosci jest po prostu trawa. zalaczam skan z lista oleji chmieli od najwiekszej do najmniejszej zawartosci Co do AIPA, to świetne efekty daje Williamette na zimno. Ja sypię bez woreczków, a tylko przy przelewaniu zakładam pończochę na wężyk. na wlot czy wylot?? edit: w sumie ja tylko moge dac na wylot bo bede uzywal auto-siphon-a, ale pytanie wciaz aktywne bo jestem ciekaw Edytowane 28 Marca 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 na wlot czy wylot?? Na wylot. Na wlot się może szybko przypchać. Na wylocie się najwyżej zbierze trochę w pończosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Stasiu ale wylot z cichej idzie prosto do butelki, więc może lepiej na wlot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) nie chcialo mi zalaczyc drugiego skanu do poprzedniego postu Edytowane 28 Marca 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się