Jump to content

natlenienie brzeczki podczas rozlewu na fermentację cichą.....


Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie. Wczoraj przelewałem Stouta Owsianego na fermentacje cichą. Niestety zagapiłem się, zamyśliłem i podczas przelewania porządnie piwko natleniłem. Na powierzchni zrobiła się piana. Czy będzie miło to jakiś negatywny wpływ na piwo? pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Coderowi chyba chodziło o to że do utlenienia pewnie doszło ale w tym gatunku poprzez dominujące nuty palone nie będzie to tak wyczuwalne jak np. w pilsie. Tak to rozumiem i z tą teoria się zgadzam.

Link to comment
Share on other sites

Ja raz specjalnie część piwa na cichą przelewałem z wiadra do wiadra , drugą cześć lewarowałem wężykiem . Taki eksperyment . Po kilku miesiącach w piwie nie wyczuwam różnicy , które piwo jak było przelewane . Teraz piwo lewaruję na cicha i z cichej do butelkowania przy użyciu węża silikonowego o średnicy wewnętrznej 15 mm . Wg mnie jest ok .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.