cyjarz Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Witam, tak jak w temacie. Wczoraj przelewałem Stouta Owsianego na fermentacje cichą. Niestety zagapiłem się, zamyśliłem i podczas przelewania porządnie piwko natleniłem. Na powierzchni zrobiła się piana. Czy będzie miło to jakiś negatywny wpływ na piwo? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Zapewne tak, ale subtelny. W Stoucie z pewnością go nie zauważysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeoxxX Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Zapewne tak, ale subtelny. W Stoucie z pewnością go nie zauważysz. Nie żebym był czepialski ale drugim zdaniem zaprzeczyłeś pierwsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Coderowi chyba chodziło o to że do utlenienia pewnie doszło ale w tym gatunku poprzez dominujące nuty palone nie będzie to tak wyczuwalne jak np. w pilsie. Tak to rozumiem i z tą teoria się zgadzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Ja raz specjalnie część piwa na cichą przelewałem z wiadra do wiadra , drugą cześć lewarowałem wężykiem . Taki eksperyment . Po kilku miesiącach w piwie nie wyczuwam różnicy , które piwo jak było przelewane . Teraz piwo lewaruję na cicha i z cichej do butelkowania przy użyciu węża silikonowego o średnicy wewnętrznej 15 mm . Wg mnie jest ok . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Cześć. Cyjarz nie sadze że pojawienie się piany na piwie zlewanym na cichą jest objawem natlenienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts