cyjarz Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Witam, tak jak w temacie. Wczoraj przelewałem Stouta Owsianego na fermentacje cichą. Niestety zagapiłem się, zamyśliłem i podczas przelewania porządnie piwko natleniłem. Na powierzchni zrobiła się piana. Czy będzie miło to jakiś negatywny wpływ na piwo? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Zapewne tak, ale subtelny. W Stoucie z pewnością go nie zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Zapewne tak, ale subtelny. W Stoucie z pewnością go nie zauważysz. Nie żebym był czepialski ale drugim zdaniem zaprzeczyłeś pierwsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Coderowi chyba chodziło o to że do utlenienia pewnie doszło ale w tym gatunku poprzez dominujące nuty palone nie będzie to tak wyczuwalne jak np. w pilsie. Tak to rozumiem i z tą teoria się zgadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Ja raz specjalnie część piwa na cichą przelewałem z wiadra do wiadra , drugą cześć lewarowałem wężykiem . Taki eksperyment . Po kilku miesiącach w piwie nie wyczuwam różnicy , które piwo jak było przelewane . Teraz piwo lewaruję na cicha i z cichej do butelkowania przy użyciu węża silikonowego o średnicy wewnętrznej 15 mm . Wg mnie jest ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Cześć. Cyjarz nie sadze że pojawienie się piany na piwie zlewanym na cichą jest objawem natlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się