Jump to content

Pozdrowienia z Kielc

kaz

Recommended Posts

Witajcie

Jako nowo zarejestrowany oczywiście spieszę przywitać forumową brać.

Jestem Michał z Kielc od 2007 bawię się ze sporym powodzeniem w sycenie miodu pitnego czasem też zrobię jakieś winko. Oczywiście lubię wypić także piwko - nie przejdę obojętnie obok jakiegoś nowego w sklepie z tym, że nie piję już (jak nie muszę) koncernowych a tylko z małych browarów. Przez lata uzbierało się już z kilkaset tych małych domowych degustacji :/

Zawsze chciałem sam nawarzyć sobie piwa ( i wypić niekoniecznie samemu) i .... stało się. Mam za sobą 3 piwka. Dwa z gotowców Irish Stout John Bull oraz Pszeniczne z Coopers'a właśnie sobie leżą i dojrzewają w mojej dojrzewalni która do tej pory służyła tylko miodom pitnym a teraz także będzie na piwko. Trzecie piwo już bardziej przypominało warzenie bo wykonałem je z ekstraktów i sam chmieliłem posiłkując się wiadomościami z tego forum. Planuję jeszcze zrobić z ekstraktów Dunkelweizen'a oraz jakiegoś Pilsnerka a potem już tylko zacieranie i zabawa na całego. Jako że Miodosytnia Kielecka działa już kilka latek sprzętu nazbierało się duuuużo ale do pełnego wyposażenia browarniczego brakuje mi jeszcze kadzi warzelno-zaciernej oraz filtratora. Trzeba będzie coś zakupić bądź zrobić samemu.

Na forum liczę na pomoc przy pierwszych prawdziwych warkach a jeżeli ma ktoś problem z miodem pitnym chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam

Michał

Witam ! Dobrze że ta część Polski też zaczyna warzyć , tam na mapie pustawo z tego co pamiętam :/ Po 3 warkach spokojnie powinieneś zabierać się za zacieranie ( tym, bardziej jeśli jak piszesz miodosytnictwo i wino też Ci nie obce ) Pozdrawiam !

Dzięki za miłe powitanie.

sn_phoenix: na pewno się odezwę przy pierwszej prawdziwej warce (albo najlepiej ściągnę do siebie :) )

pepek84: zapewne zacieranie by nastąpiło jakby nie pewne małe braki sprzętowe a także konieczność przeprowadzenia remontu w pomieszczeniu fermentacyjnym wiec kilka miesięcy muszę poczekać

Warzone w poniedziałek piwo - robocza nazwa Dark Ale - kończy już chyba fermentacje burzliwa bo piana zanika pewnie w weekend zleję na cichą.

Jak myślicie czy coś takiego nadaje się do zacierania ?? http://allegro.pl/bemar-nastawny-gn1-1-szybka-wysylka-3-miasto-i1492345616.html

Prócz domowego miodu pitnego, wina a teraz i piwka robię także wędlinki oraz piekę prawdziwy chleb na zakwasie i także mogę trochę pomóc w tych tematach.

Pozdrawiam

KAZ

Co do sprzętu proponuje żebyś podpatrzył u kolegów piwowarów. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Bo po pierwsze wszystko działa świetnie a po drugie zaoszczędziłem pare złotych :)

Również witam i również, jak sn_phoenix, z którym jesteśmy w dobrym kontakcie, polecam się w razie problemów i pytań. Jest nas coraz więcej i to cieszy. Pozdrawiam.

kolomar: dzięki za chęci pomocy, na pewno przy pierwszych prawdziwych warkach będę pomocy potrzebował z sn_phoenix już nawet spotkaliśmy się a nawet już jego pyszne piwko degustowałem

Andy05: witaj :) nalewki i piwko jeszcze czekają na swoją kolejkę ;)

Pozdrawiam

Michał

Edited by kaz

• 1 month later...