Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #36 poszła do butelek. Wyszło 77 po 0,5 litra z syropem z 260 g cukru, planowane nagazowanie 2,5 v/v. Odfermentowało zgodnie z założeniem do 3,5°Blg, czyli ma 6% alkoholu.

Wychodzi na to, że drożdże London III Ale lepiej jedzą z gęstwy, albo lepiej się namnożyły ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza część warki #37 poszła do butelek z syropem z 165 g cukru. Wyszło 44 butelki po 0,5 litra, planowane nagazowanie 2,7.

Odfermentowanie 2,5°Blg czyli nieźle, fest zajeżdża bananami.

Jak zdążę o jutro rozleje drugi fermentor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 38

Styl: Belgijskie IPA

 

OG zakładane ok. 21°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 89

Barwa 23 EBC

 

Wielkość warki ok. 27 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6 kg

Amber - 1 kg

Biscuit - 1 kg

Płatki żytnie - 0,8 kg

Płatki orkiszowe - 0,4 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg

 

Zacieranie

90 min - 66-69°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Chinook - 11,0 % - 90 min

60 g - Brewers Gold 7,0 % - 60 min

65 g - Styrian Goldings - 4,2 % - 15 min

30 g - Simcoe - 14,2 % - 15 min

30 g - Summit - 15,5 % - 10 min

40 g - Wiliamette - 5,5 % - 10 min

40 g - Citra - 12,0 % - 5 min

40 g - Columbus - 14,5 % - 5 min

 

Drożdże:

WLP670 - American Farmhouse Blend

Starter z gęstwy otrzymanej od Szisziego - bardzo dziękuje ;)

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 39

Styl: Alt wędzony

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 66

Barwa 27 EBC

 

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Monachijski - 3 kg

Pszeniczny wędzony - 2 kg

Carared - 0,25 kg

Pale chocolate - 0,15 kg

 

Zacieranie

40 min - 65°C

30 min - 72°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Sybilla - 6,2 % - 60 min

37 g - Northern Brewer 10,5 % - 60 min

30 g - Lubelski - 4,0 % - 30 min

30 g - Lubelski - 4,0 % - 10 min

18 g - Spalt - 6,4 % - 5 min

 

Drożdże:

S-33

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 40

Styl: Pale Ale

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 41

Barwa 15 EBC

 

Wielkość warki ok. 42 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 8 kg

Crystal 120 EBC - 0,5 kg

Płatki orkiszowe - 0,4 kg

 

Zacieranie

75 min - 66-65°C

->78°C

 

Chmielenie:

30 g - Galena- 13,8 % - 60 min

30 g - Simcoe 14,2 % - 15 min

34 g - Citra - 12,2 % - 5 min

22 g - Cascade 8,6 % - 5 min

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #39 poszła w butelki z syropem z 180 g cukru. Wyszło 48 butelek po 0,5 litra i jedna 0,33. Odfermentowanie około 4,5°Blg, ale już po raz kolejny mam takie wrażenie, że s-33 pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania, są dość puste/wodniste w smaku. W sumie to jest ich zaleta, bo nie czuć tak słodyczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 41 - 10,5

Styl: Pils

 

OG zakładane ok. 10,5°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 33

Barwa 8 EBC

 

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 3 kg

Wiedeński - 0,6 kg

Monachijski - 0,6 kg

 

Zacieranie

10 min - 53°C

40 min - 64°C

20 min - 72°C

->78°C

 

Chmielenie:

40 g - Perle- 6% - 60 min

20 g - Saaz 4% - 15 min

20 g - Saaz - 4% - 10 min

20 g - Saaz 4% - 5 min

 

Drożdże:

Podejrzany starter z Munich Lager!

 

W międzyczasie makaron z sosem szpinakowym i wizyta w bibliotece + opieka na dwójką małych łobuzów :)

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 42 - 20 g AIPA

Styl: AIPA

 

OG zakładane ok. 16,5°Blg

FG zakładane ok. 4,5°Blg

Szacowane IBU 80

Barwa 15 EBC

 

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 5,5 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 60 EBC - 0,4 kg

Płatki pszenne - 0,4 kg

 

Zacieranie

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Galena- 13,8 % - 60 min

20 g - Chinook 11 % - 45 min

20 g - Summit - 15,5 % - 30 min

20 g - Columbus 14,5 % - 15 min

20 g - Simcoe 14,2 % - 10 min

20 g - Wiliamette 5,5 % - 5 min

20 g - Cascasade 8,6 - 1 min

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #40 częściowo zabutelkowana - 44 butelki po 0,5 litra, z syropem z 150 g cukru, odfermentowanie poniżej 3°Blg.

Druga część też zabutelkowana - też 44 butelki.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #38 czyi Belgian IPA idzie do butelek - łącznie 25 litrów piwa z syropem z 155 g cukru - planowane nagazowania 2,5. Co najlepsze, piwo odfermentowało 21,5°Blg do 2°Blg i ma 10,7% alkoholu. Nawet bez gazu jest dobre! Czytałem w necie, że potrafi odfermentować do 89%, ale u mnie to jest 91%, może to kwestia dodatku cukru - zwiększenie odfermetowania.

Jeszcze raz dziękuję Szisziemu za gęstwę!

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 43 - Przyjaźń czesko-amerykańska

Styl: tmave

 

OG zakładane ok. 13,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 62

Barwa 45 EBC

 

Wielkość warki ok. 27 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 2,8 kg

Monachijski - 2,88 kg

Karmelowy ciemny - 0,18 kg

Carafa II - 0,15 kg

Pale chocolate - 0,15 kg

 

Zacieranie

10 min - 54°C

30 min - 63°C

30 min - 72°C

dodanie ciemnych słodów ->78°C

 

Chmielenie:

25 g - Chinook 11 % - 90 min

20 g - Simcoe 14,2 % - 60 min

50 g - Cascade 5 % - 10 min

50 g - Kazbek 7% - 5 min

 

Drożdże:

Wyeast Urquell 2001, gęstwa od malymiki - dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.