Fidel Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Warka #36 poszła do butelek. Wyszło 77 po 0,5 litra z syropem z 260 g cukru, planowane nagazowanie 2,5 v/v. Odfermentowało zgodnie z założeniem do 3,5°Blg, czyli ma 6% alkoholu. Wychodzi na to, że drożdże London III Ale lepiej jedzą z gęstwy, albo lepiej się namnożyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Pierwsza część warki #37 poszła do butelek z syropem z 165 g cukru. Wyszło 44 butelki po 0,5 litra, planowane nagazowanie 2,7. Odfermentowanie 2,5°Blg czyli nieźle, fest zajeżdża bananami. Jak zdążę o jutro rozleje drugi fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Druga część warki #37 poszła we flaszki z syropem z 180 g cukru - 48 x 0,5 litra. Odfermentowanie takie samo 2,5°Blg. Trzeba coś uwarzyć bo pusto w fermentorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Warka # 38 Styl: Belgijskie IPA OG zakładane ok. 21°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 89 Barwa 23 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pale Ale - 6 kg Amber - 1 kg Biscuit - 1 kg Płatki żytnie - 0,8 kg Płatki orkiszowe - 0,4 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie 90 min - 66-69°C ->78°C Chmielenie: 20 g - Chinook - 11,0 % - 90 min 60 g - Brewers Gold 7,0 % - 60 min 65 g - Styrian Goldings - 4,2 % - 15 min 30 g - Simcoe - 14,2 % - 15 min 30 g - Summit - 15,5 % - 10 min 40 g - Wiliamette - 5,5 % - 10 min 40 g - Citra - 12,0 % - 5 min 40 g - Columbus - 14,5 % - 5 min Drożdże: WLP670 - American Farmhouse Blend Starter z gęstwy otrzymanej od Szisziego - bardzo dziękuje Edytowane 18 Listopada 2012 przez Fidel josefik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Z tego wszystkiego nie napisałem, że otrzymałem 24 litry 21,5°Blg, ale ratowałem się przed gotowaniem dodaniem 650 g cukru. Dzisiaj zmierzyłem gęstość, po 6 dniach zjadły do 11°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Warka # 39 Styl: Alt wędzony OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 66 Barwa 27 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Monachijski - 3 kg Pszeniczny wędzony - 2 kg Carared - 0,25 kg Pale chocolate - 0,15 kg Zacieranie 40 min - 65°C 30 min - 72°C ->78°C Chmielenie: 20 g - Sybilla - 6,2 % - 60 min 37 g - Northern Brewer 10,5 % - 60 min 30 g - Lubelski - 4,0 % - 30 min 30 g - Lubelski - 4,0 % - 10 min 18 g - Spalt - 6,4 % - 5 min Drożdże: S-33 Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Warka # 38 przelana na cichą, zeszła do lekko ponad 5°Blg, mam nadzieję, że jeszcze dofermentuje do zakładanych 4, co z 21,5°Blg było by dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wyszło 24 litry 12,5°Blg. Drożdże zadane w około 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Warka # 40 Styl: Pale Ale OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 41 Barwa 15 EBC Wielkość warki ok. 42 l Zasyp: Pale Ale - 8 kg Crystal 120 EBC - 0,5 kg Płatki orkiszowe - 0,4 kg Zacieranie 75 min - 66-65°C ->78°C Chmielenie: 30 g - Galena- 13,8 % - 60 min 30 g - Simcoe 14,2 % - 15 min 34 g - Citra - 12,2 % - 5 min 22 g - Cascade 8,6 % - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Otrzymałem 45 litrów o gęstości 13°Blg. Najlepsza w historii wydajność 89% wg. brewtarget. Drożdże zadałem w 21°C, fermentuje w 19°C. Wszystkim życzę Wesołych Świąt i braku infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Warka #39 poszła w butelki z syropem z 180 g cukru. Wyszło 48 butelek po 0,5 litra i jedna 0,33. Odfermentowanie około 4,5°Blg, ale już po raz kolejny mam takie wrażenie, że s-33 pomimo stosunkowo niskiego odfermentowania, są dość puste/wodniste w smaku. W sumie to jest ich zaleta, bo nie czuć tak słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Warka # 41 - 10,5 Styl: Pils OG zakładane ok. 10,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 33 Barwa 8 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński - 3 kg Wiedeński - 0,6 kg Monachijski - 0,6 kg Zacieranie 10 min - 53°C 40 min - 64°C 20 min - 72°C ->78°C Chmielenie: 40 g - Perle- 6% - 60 min 20 g - Saaz 4% - 15 min 20 g - Saaz - 4% - 10 min 20 g - Saaz 4% - 5 min Drożdże: Podejrzany starter z Munich Lager! W międzyczasie makaron z sosem szpinakowym i wizyta w bibliotece + opieka na dwójką małych łobuzów Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Podziwiam organizację pracy! Na razie wybieram w wolnym czasie pomiędzy wymienionymi przez ciebie zajęciami, a ty potrafisz ogarnąć je na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zacieranie w lodówce i umiejętność przekupywania małolatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wyszło 25 litrów o gęstości odrobinę powyżej 10°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 NIestety poderzane munichy nie wystartowały w ciagu 72 godzin, pomimo intensywnego natleniania. Aby nie ryzykować podnoszę temperaturę i zadałem US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Warka #40 - przelana na cichą - odfermentowanie w okolicach 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Warka # 42 - 20 g AIPA Styl: AIPA OG zakładane ok. 16,5°Blg FG zakładane ok. 4,5°Blg Szacowane IBU 80 Barwa 15 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 5,5 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy 60 EBC - 0,4 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Zacieranie 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 20 g - Galena- 13,8 % - 60 min 20 g - Chinook 11 % - 45 min 20 g - Summit - 15,5 % - 30 min 20 g - Columbus 14,5 % - 15 min 20 g - Simcoe 14,2 % - 10 min 20 g - Wiliamette 5,5 % - 5 min 20 g - Cascasade 8,6 - 1 min Drożdże: US-05 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Uzyskałem 25 litrów o gęstości troszkę poniżej 17°Blg. Drożdże już ostro jedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #40 częściowo zabutelkowana - 44 butelki po 0,5 litra, z syropem z 150 g cukru, odfermentowanie poniżej 3°Blg. Druga część też zabutelkowana - też 44 butelki. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #38 czyi Belgian IPA idzie do butelek - łącznie 25 litrów piwa z syropem z 155 g cukru - planowane nagazowania 2,5. Co najlepsze, piwo odfermentowało 21,5°Blg do 2°Blg i ma 10,7% alkoholu. Nawet bez gazu jest dobre! Czytałem w necie, że potrafi odfermentować do 89%, ale u mnie to jest 91%, może to kwestia dodatku cukru - zwiększenie odfermetowania. Jeszcze raz dziękuję Szisziemu za gęstwę! Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Warka # 43 - Przyjaźń czesko-amerykańska Styl: tmave OG zakładane ok. 13,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 62 Barwa 45 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 2,8 kg Monachijski - 2,88 kg Karmelowy ciemny - 0,18 kg Carafa II - 0,15 kg Pale chocolate - 0,15 kg Zacieranie 10 min - 54°C 30 min - 63°C 30 min - 72°C dodanie ciemnych słodów ->78°C Chmielenie: 25 g - Chinook 11 % - 90 min 20 g - Simcoe 14,2 % - 60 min 50 g - Cascade 5 % - 10 min 50 g - Kazbek 7% - 5 min Drożdże: Wyeast Urquell 2001, gęstwa od malymiki - dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Wyszło ponad 25 litrów 13,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #42 dostała 50g cascade na parę dni. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Warka #41 znalazła się w 50 butelkach z syropem z 170 g cukru. Planowane nagazowanie 2.6, odfermentowanie poniżej 2°Blg, według refraktometru 1,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się