Fidel Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Wczoraj zabutelkowałem także jeden fermentor z warką #93 ten na WY1450. Łącznie 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Warka # 94 "Retina Tatoo"Styl: BraggotOG zakładane ok. 25,2°BlgFG zakładane ok. 5,5°BlgSzacowane IBU 69Barwa 14 SRMWielkość warki ok. 26 lZasyp:Pilzneński - 5 kg Wiedeński - 1 kg Monachijski - 1 kg Pszeniczny - 1 kg Karmel 150 EBC - 450 g Miód gryczany - 3,75 kg Zacieranie:60 min - 66°C->78°CChmielenie:50 g - Cascade - 8,6 % - 60 min 50 g - Cascade - 8,6 % - 15 min 50 g - Chinook 11% - 15 min Drożdże: 099 - gęstwa Edytowane 29 Marca 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Zbyt dużo wysłodziłem i ostatecznie otrzymałem ponad 26 litrów o gęstości 25,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Warka # 95 "Aria Meccanica"Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 13°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 44Barwa 4,5 SRMWielkość warki ok. 42 lZasyp:Pilzneński - 8 kg Płatki żytnie - 1,2 kg Karmel 30 EBC - 300 g Karmel 60 EBC - 200 g Zacieranie:60 min - 66°C->78°CChmielenie:40 g - Chinook 11% - 90 min. 40 g - Chinook 11% - 10 min. 50 g - Palisade 6,1% - 10 min. Drożdże: WY1450 - gęstwa FM21 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Wyszło 43 litry o gęstości 14,6°Blg. Rozcieńczę jutro, muszę kupić wodę. Poza tym w prezencie dostałem skrzynkę Flensburger Pilsener Po wypiciu będzie fajna skrzynka z butelkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Jak w komplecie ze skrzyneczką, to fajny prezent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Tak To już trzecia taka skrzyneczka w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka # 96 "The half way"Styl: American India Pale AleOG zakładane ok. 16°BlgFG zakładane ok. 4°BlgSzacowane IBU 82Barwa 6 SRMWielkość warki ok. 40 lZasyp:Pale Ale - 10 kg Karmel 30 EBC - 500 g Wiedeński - 500 g Zacieranie:60 min - 66°C->78°CChmielenie:50 g - Bravo 13,9% - 90 min. 50 g - Chinook 11% - 15 min. 50 g - Simcoe 11,4% - 10 min. 50 g - Centennial - 10,2% - 5 min. 50 g - Athanum - 4,6% - 1 min. Drożdże: WY1450 - gęstwa Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Wyszło 44 litry o zakładanej gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Warka # 97 "Terrible thing, envy"Styl: Belgian Specialty AleOG zakładane ok. 17,5°BlgFG zakładane ok. 4°BlgSzacowane IBU 78Barwa 5,2 SRMWielkość warki ok. 44 lZasyp:Pale Ale - 8 kg Pilzneński - 2 kg Cukier biały - 1 kg Płatki żytnie - 0,6 kg Wiedeński - 500 g Płatki owsiane - 400 g Zacieranie:60 min - 66°C->78°CChmielenie:30 g - Bravo 13,9% - 90 min. 50 g - Centennial 10,2% - 15 min. 50 g - Simcoe 11,4% - 10 min. 100 g - Citra - 13,8% - 5 min. 100 g - Zythos - 10% - 5 min. Drożdże: Danstar Belle Saison Mangrove Jack's Belgian Ale Edytowane 3 Maja 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Zmieniłem ostatecznie chmielenie, miałem otwartą paczkę centenniala a tamtą musiał bym brać nową. To ostatnia warka sezonu. Kiedy wrócę do warzenia nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Pierwszy fermentor warki #95 zabutelkowany. Ta na odkryciu sezonu. Wyszło 44 butelki po 0,5 litra z syropem z 135 g cukru. Edytowane 10 Maja 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Drugi fermentor warki #95 zabutelkowany. Na Denny's Favourite. Wyszło 46 butelek po 0,5 litra i dwie po 0,33 z syropem z 140 g cukru. Edytowane 10 Maja 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Braggot przelany na cichą. Odfermentowanie 6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 # 96 zlana na cichą, odfermentowanie lekko powyżej 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Pierwszy fermentor warki #96 zabutelkowany. Wyszło 22,5 litra z syropem z 140 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Drugi fermentor tez zabutelkowany. Też 22,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #94 czyli braggot zabutelkowana. Odfermentowała do 5°Blg. Wyszło 76 butelek 0,33 z syropem z 100 g cukru. Aromat miodu gryczanego bardzo wyraźny. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Przy okazji zmierzyłem odfermentowanie warki #97. Lekkie zaskoczenie, na obydwu drożdżach zeszło z 18,5 do.... 0,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Pierwszy fermentor #97 w butelkach, ten na MJ M27. Wyszło 41 butelek po 0,5 litra z syropem z 100 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Drugi fermentor warki #97 zabutelkowany. Ten na Danstar Belle Saison. Wyszło 42 butelki z syropem z 100 g cukru. Koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Podsumowanie sezonu:-w dalszym ciągu nie wyczuwam zapachu przecieru pomidorowego w piwie, może się nauczę -uwarzyłem 700 litrów piwa,-wszystkie udane, niektóre mniej,-nie miałem żadnej infekcji,-wreszcie zacząłem wykorzystywać możliwości warzenia większych warek, małe warki jedynie dla piw mocnych,-uwarzyłem kilka udanych mocnych piw i bardzo dobre piwo świąteczne, -hitem tego sezonu było "odkrycie sezonu" drożdże z FM,-nie uwarzyłem planowanych single hopów, widocznie tak miało być.W kwestiach sprzętowych:-pomimo posiadania 12 kegów i kegeratora mam "nawrót" do butelek, ponieważ znajomi z którymi chciałbym się podzielić moimi piwami nie mają możliwości wyszynku z kegów , a większość piwa raczej rozdaję niż spożywam sam, -zakup dużej lodówki turystycznej (48 l) i wykonanie do niej nowego filtratora rurkowego zakończył poszukiwania mojego docelowego sprzętu do zacierania, -zastanawiam się nad zamontowaniem kranu w garze warzelnym i zamontowaniem w nim hop stopera, -jeśli powyższe by się ziściło to przemyśleć muszę kwestię chłodzenia (płytowy wymiennik ciepła?)Wszystkim których poznałem i którzy mi pomagali (zarówno pochwałą jak i krytyką) bardzo dziękuję, możecie liczyć na wzajemność i do następnego sezonu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zakończenie sezonu bez grilla ? Zapraszany do Suchatówki na podsumowanie sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 z Raczkiem trzeba się zgadać bo my to się dostosujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się