Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 94 "Retina Tatoo"
Styl: Braggot

OG zakładane ok. 25,2°Blg
FG zakładane ok. 5,5°Blg
Szacowane IBU 69
Barwa 14 SRM
Wielkość warki ok. 26 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg

Wiedeński - 1 kg

Monachijski - 1 kg

Pszeniczny - 1 kg

Karmel 150 EBC - 450 g

Miód gryczany - 3,75 kg

 

Zacieranie:
60 min - 66°C
->78°C

Chmielenie:
50 g - Cascade - 8,6 % - 60 min

50 g - Cascade - 8,6 % - 15 min

50 g - Chinook 11% - 15 min

 

Drożdże:

099 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 95 "Aria Meccanica"
Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 13°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 44
Barwa 4,5 SRM
Wielkość warki ok. 42 l

Zasyp:
Pilzneński - 8 kg

Płatki żytnie - 1,2 kg

Karmel 30 EBC - 300 g

Karmel 60 EBC - 200 g

 

Zacieranie:
60 min - 66°C
->78°C

Chmielenie:
40 g - Chinook 11% - 90 min.

40 g - Chinook 11% - 10 min.

50 g - Palisade 6,1% - 10 min.

 

Drożdże:

WY1450 - gęstwa

FM21 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 96 "The half way"
Styl: American India Pale Ale

OG zakładane ok. 16°Blg
FG zakładane ok. 4°Blg
Szacowane IBU 82
Barwa 6 SRM
Wielkość warki ok. 40 l

Zasyp:
Pale Ale - 10 kg

Karmel 30 EBC - 500 g

Wiedeński - 500 g

 

Zacieranie:
60 min - 66°C
->78°C

Chmielenie:
50 g - Bravo 13,9% - 90 min.

50 g - Chinook 11% - 15 min.

50 g - Simcoe 11,4% - 10 min.

50 g - Centennial - 10,2% - 5 min.

50 g - Athanum - 4,6% - 1 min.

 

Drożdże:

WY1450 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 97 "Terrible thing, envy"
Styl: Belgian Specialty Ale

OG zakładane ok. 17,5°Blg
FG zakładane ok. 4°Blg
Szacowane IBU 78
Barwa 5,2 SRM
Wielkość warki ok. 44 l

Zasyp:
Pale Ale - 8 kg

Pilzneński - 2 kg

Cukier biały - 1 kg

Płatki żytnie - 0,6 kg

Wiedeński - 500 g

Płatki owsiane - 400 g

 

Zacieranie:
60 min - 66°C
->78°C

Chmielenie:
30 g - Bravo 13,9% - 90 min.

50 g - Centennial 10,2% - 15 min.

50 g - Simcoe 11,4% - 10 min.

100 g - Citra - 13,8% - 5 min.

100 g - Zythos - 10% - 5 min.

 

Drożdże:

Danstar Belle Saison

Mangrove Jack's Belgian Ale

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Podsumowanie sezonu:
-w dalszym ciągu nie wyczuwam zapachu przecieru pomidorowego w piwie, może się nauczę ;)
-uwarzyłem 700 litrów piwa,
-wszystkie udane, niektóre mniej,
-nie miałem żadnej infekcji,
-wreszcie zacząłem wykorzystywać możliwości warzenia większych warek, małe warki jedynie dla piw mocnych,
-uwarzyłem kilka udanych mocnych piw i bardzo dobre piwo świąteczne,

-hitem tego sezonu było "odkrycie sezonu" drożdże z FM,
-nie uwarzyłem planowanych single hopów, widocznie tak miało być.

W kwestiach sprzętowych:
-pomimo posiadania 12 kegów i kegeratora mam "nawrót" do butelek, ponieważ znajomi z którymi chciałbym się podzielić moimi piwami nie mają możliwości wyszynku z kegów ;) , a większość piwa raczej rozdaję niż spożywam sam,

-zakup dużej lodówki turystycznej (48 l) i wykonanie do niej nowego filtratora rurkowego zakończył poszukiwania mojego docelowego sprzętu do zacierania,

-zastanawiam się nad zamontowaniem kranu w garze warzelnym i zamontowaniem w nim hop stopera,

-jeśli powyższe by się ziściło to przemyśleć muszę kwestię chłodzenia (płytowy wymiennik ciepła?)

Wszystkim których poznałem i którzy mi pomagali (zarówno pochwałą jak i krytyką) bardzo dziękuję, możecie liczyć na wzajemność i do następnego sezonu!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.